DLC Special: Horizon: Zero Dawn – The Frozen Wilds – Eerder dit jaar bracht Guerrilla Games ons het fantastische Horizon: Zero Dawn. Een avontuur waarin de leuke Aloy op zoek ging naar de geschiedenis van onze beschaving. Ze ontdekte dat de machines er niet voor niets waren, ze ontdekte het gevaar dat de wereld bedreigde en ze wist dat de kop in te drukken. Het universum van Aloy is groot en lang niet alle verhalen zijn verteld. Zo ook het verhaal van de Banuk stam, die in het koude noord-oosten van de wereld woont. In The Frozen Wilds duiken we in dat verhaal en we krijgen met een nieuw gevaar te maken.

Als vanouds genieten

Iedereen die Horizon: Zero Dawn gespeeld heeft zal beamen dat het ontdekken van de wereld een heerlijke aangelegenheid was. De wereld bood veel verschillende omgevingen, mooie dorpjes, nederzettingen, vergezichten, natuurgebieden en nog veel meer. Uiteraard kon je ook besneeuwde bergtoppen beklimmen, maar dat verbleekt bij het nieuwe gebied dat je in The Frozen Wilds zal betreden. Dit gebied ligt helemaal in het noord-oosten van de ‘gewone’ wereld en via een bergpas waar je even zult moeten klimmen kan je het gebied betreden, waar je gelijk een Banuk nederzetting zult treffen.

Het nieuwe gebied begint aan de meest zuidelijke kant nog wat kleurrijk, maar hoe verder je het gebied intrekt, hoe kouder en witter het wordt. Het sneeuwt bijna altijd, meren zijn geheel of deels bevroren, de vulkaan blijft spuwen en de laag sneeuw wordt hoe meer je naar het noorden trekt als maar dikker. Het gebied waarin je rondtrekt is vrij groot, dus het zal even duren alvorens je alles gezien hebt. Uiteraard is hier ook een Tallneck te vinden die gelijk de kaart ontdoet van de wolken, zodat je de routes ziet. Leuker is echter om gewoon lekker op ontdekkingsreis te gaan, want Guerrilla toont nogmaals dat ze een werkelijk prachtige speelwereld kunnen creëren.

Het gebied waarin je ronddwaalt is gebaseerd op het nationale park Yellowstone, gelegen in het noorden van de Verenigde Staten. Bekende elementen, zoals de divers gekleurde plassen, geisers, vreemde rotsformaties en meer zal je er uiteraard aantreffen. Net zoals in de gewone game betrapten we onszelf er wederom op regelmatig de tijd te nemen om lekker even rond te kijken. Het is mooi, gevarieerd en ondanks de witte laag keer op keer genieten. Kortom, het ontdekkingsaspect wat zo leuk was in de gewone game is niet verloren gegaan. Ondanks dat bijna alles wit is, zal je nog steeds van vele vergezichten kunnen genieten.

De Banuk stam en het gevaar

In deze uitbreiding krijg je te maken met de Banuk stam. Een stam die uiteraard ook in de gewone game voorkwam, maar eigenlijk nauwelijks een toelichting kreeg. In deze uitbreiding leer je de stam erg goed kennen en je merkt al snel dat ze afwijkende gewoontes hebben. Eer is zeer belangrijk en ze hebben een continue drang om zichzelf te bewijzen. De Banuk zijn allemaal wel oké in communiceren, maar echte fans van ‘buitenlanders’ zijn ze niet. Toch ontdekt Aloy al snel dat ze in groter gevaar zijn dan ze zelf realiseren en dat is het moment dat het verhaal op gang komt.

In het gebied waar de Banuk woont zijn uiteraard machines te vinden, maar sinds enige tijd staan er her en der mechanische pilaren die ervoor zorgen dat machines onder invloed raken van een zogenoemde demon. Het gevolg hiervan is dat de machines een stuk sterker zijn en veel Banuk stamleden hebben dat met de dood moeten bekopen. Aloy heeft natuurlijk wat meer kennis dan de gemiddelde bewoner van het algehele land en zij besluit om uit te zoeken wat er precies gaande is en al snel realiseert ze zich dat het foute boel is. Niet alleen zijn de machines sterker, er zijn ook nieuwe machines opgedoken die nog gevaarlijker zijn dan de gemiddelde Thunderjaw.

Veel meer over het verhaal en de Banuk stam zullen we hier nu niet prijsgeven, want de uitbreiding is absoluut de moeite waard om te spelen. Dus ga het vooral zelf ervaren. Het verhaal is overigens goed voor pakweg een uur of 8 aan gameplay, mits je aan één stuk doorspeelt. Maar net zoals in de gewone game krijg je te maken met veel zij-missies en randactiviteiten, waardoor het verloop trager gaat en je extra avonturen beleeft. Dit zorgt ervoor dat de klok al snel een uur of 14 tot 15 aantikt alvorens je daadwerkelijk klaar bent. Qua speelduur hebben we dus niets te klagen over een uitbreiding die twee tientjes kost, erg netjes.

Nieuwigheden

Zoals net al even aangehaald krijg je met The Frozen Wilds een nieuw verhaal voorgeschoteld dat zich ergens in het algehele verhaal van de gewone game afspeelt. De rode lijn is goed voor een flink aantal uren spelen en de zij-missies geven net wat meer achtergrond aan de stam. Het loont dus zeker om alles te doen, omdat je op die manier alle locaties min of meer aan zal doen en je leert tevens de Banuk goed kennen. Het gebied zelf is natuurlijk ook volledig nieuw, maar je bent wel vrij om op ieder gewenst moment terug te keren naar de oorspronkelijke wereld. In die zin is de uitbreiding dus op een praktische wijze in de basis game geïntegreerd.

Afgezien van die integratie en genoemde nieuwigheden, zal je nog meer nieuwe zaken tegenkomen. Naast de bekende machines die sterker zijn door de demon, zul je ook nieuwe machines treffen en één daarvan is behoorlijk indrukwekkend. Het verslaan van zo’n nieuwe machine vraagt ook best wat tijd, maar Aloy kan zich gelukkig wel ontwikkelen gedurende dit avontuur. Zo is de level-cap opgehoogd naar level 60 en tevens krijg je gaandeweg diverse nieuwe wapens. Die nieuwe wapens kunnen overigens verdomd handig zijn om bepaalde (nieuwe) machines aan te pakken. Verder kan Aloy nog nieuwe vaardigheidspunten verdienen om zo nieuwe skills vrij te spelen.

Conclusie

The Frozen Wilds is een prima uitbreiding die zeker de moeite waard is. Het nieuwe verhaal is erg interessant en de mainquest is goed voor veel uren speelplezier. Gelukkig is er nadien nog het één en ander te doen, waardoor je al snel richting de 15 uur bezig bent. Een erg nette speelduur als je het ons vraagt en daarbij geldt dat de wereld weer een genot is om te verkennen. Je ontdekkingen zijn boeiend, zowel qua locaties als qua verhaal en uiteraard ontbreekt de zeer subtiele humor van Aloy niet. De gameplay is net wat uitdagender door de sterkere (en nieuwe) machines en dat geeft het een prima meerwaarde. Als je genoten hebt van Horizon: Zero Dawn, dan kan je The Frozen Wilds blindelings aanschaffen.