Hardware-review: PlayStation Move

http://www.psx-sense.nl/plaatjes/img_4b9a35f2cd368.jpg

PlayStation Move moet de najaarsklapper worden van Sony, met een release van 15 september en een leuke line-up aan zowel partygames als AAA-titels, moet de PlayStation Move volgens Sony reden genoeg zijn om het vanaf de releasedatum in huis te gaan halen. Wij hebben de PlayStation Move al een tijdje liggen en hebben er inmiddels heel wat uren mee doorgebracht. We hebben games als Sport Champions, Start The Party! en Kung Fu Rider vele uren kunnen spelen en op basis daarvan hebben we een mening kunnen vormen over de PlayStation Move. Of deze positief of negatief is, dat lees je in deze review!

De controller

De PlayStation Move controller kennen we inmiddels allemaal wel van vorm. De controller lijkt dan wel volgens (veel) mensen zelfs op een dildo, maar daar gaan we verder niet op in. Wat wel interessant is, is de lichtbol bovenop. Deze zorgt ervoor dat je bewegingen als het ware ‘getracked’ worden door de PS-Eye. De twee apparaten werken dan ook zeer goed samen, wat natuurlijk ook wel een vereiste is. De lichtbol bovenop de controller verandert regelmatig van kleur, schrik dus niet als je ineens een roze hebt. Het is niet zo dat de lamp in de bol zit, deze zit namelijk in de controller zelf, mocht je dus een keer op je Move gaan zitten wees dan niet bang dat je lamp breekt, je kan gewoon in de bol knijpen. Dit is echter geen reden om er alsnog op te gaan zitten natuurlijk.

http://www.psx-sense.nl/plaatjes/img_4c8a51289a51f.jpg

Qua stevigheid zit het met de controller vrij goed, hij voelt solide aan en breken is wel heel erg moeilijk en kraken doet die ook niet. Wel voelen de knopjes op de controller, en dan met name de kruisje, vierkantje, driehokje en rondje-knoppen erg raar aan. Ronde harde drukknopjes zijn het, die niet al te plezierig aanvoelen. De PS-button, T-knop en Move-knop daarentegen hebben we niks op aan te merken. Je hebt ook nog de Navigation controller die je bij de PlayStation Move kan gebruiken, maar dit is optioneel. Je kunt hier namelijk ook gewoon de DualShock 3 voor gebruiken. Aangezien de navigation controller niet in het review-pakket zat, kunnen we hier weinig over vertellen.

Precisie

Als de PlayStation Move iets heel erg goed doet, dan is het wel de enorme precisie die de controller met zich meebrengt. De PlayStation Move is veel en veel preciezer als de Wii Motion Plus en tracked je bewegingen echt heel erg nauwkeurig. Dit is dan ook meteen het meeste sterke punt van de PlayStation Move. De motion-gaming oorlog is dan ook echt begonnen met de komst van PlayStation Move en ik heb Kinect van de Xbox 360 ook mogen proberen. En wat me meteen opviel is dat ik veel en veel minder enthousiast was bij Kinect dan dat ik ben met PlayStation Move. Het klinkt misschien heel cru, maar wat Kinect doet deed de Eyetoy ook. Het is in principe niets meer en niets minder als met je lichaam een game besturen wat met de EyeToy ook al kon.

En Sony gaat gewoon net even een betere richting in door een motion controller, die je ook echt vast kan houden voor betere feedback, die enorm precies is uit te brengen. Rotatie, tilt en bewegingen worden zeer nauwkeurig geregistreerd en je krijgt er een glimlach van oor tot oor op je gezicht van. En ontwikkelaars kunnen zoveel uit deze controller halen, motion-gaming met HD-graphics met behulp van zo’n nauwkeurige controller is een concept waar bijna niet tegen op te botsen valt. Een wat ons betreft baanbrekend product als het gaat om spelen van games.

Breed scala aan games die het ondersteunen

De PlayStation Move ligt op 15 september 2010 in de winkels en je kan meteen vanaf die dag al een breed scala aan games met de controller spelen. De meest opmerkelijke game is Kung Fu Rider, een aparte titel in een Japans stijltje waarbij je moet rijden op een bureaustoel en op die manier verschillende obstakels moet vermijden. Daarnaast heb je nog een soort Wii Sports, alleen dan beter, namelijk Sport Champions. Hierin kun je bijvoorbeeld disc werpen, pingpongen, gladiatoren gevechten houden, boogschieten en nog veel meer leuke games. Voor het wat jongere publiek bestaat er Start The Party! met veel leuke mini-games waar vooral ook wordt gedacht aan het verbeteren van de motoriek voor de jongere kinderen, een enorm leuke titel die ook nog eens bij vlagen educatief is.

http://www.psx-sense.nl/plaatjes/img_4c5217fb8f4bd.jpg

Naast dat krijg je ook nog grote titels die de controller gaan ondersteunen zoals The Fight, Socom 4, Killzone 3 en Heavy Rain Move Edition. Wanneer je bijvoorbeeld al in het bezit bent van Heavy Rain, hoef je de game niet opnieuw te kopen om PlayStation Move ondersteuning te krijgen, die krijg je gratis door middel van een patch die je kunt downloaden.

De prijs

Een wat ons betreft grote meevaller, is de prijs van de PlayStation Move. Het starterspakket die een PS Eye, Move controller en demo-disc bevat, haal je voor €59,99. Een losse PS Move kost € 39,99, een navigation controller is €29,99 maar is wel optioneel aangezien een DualShock 3 ook werkt. Wil je eventueel ook nog een laadstation dan ben je €29,99 kwijt. Het is dus een product die vrij betaalbaar is en veel preciezer als een Wii, heb je echter nog helemaal geen PlayStation 3? Wees niet getreurd er is ook een bundel beschikbaar met een Playstation 3 Slimline 320 GB + Playstation Move Starter Pack voor € 349,00. En ja een Wii is goedkoper, maar komt absoluut niet in de buurt met de kwaliteit die de PlayStation 3 gecombineerd met PlayStation Move met zich meebrengt.

http://www.psx-sense.nl/plaatjes/img_4c8a514c84af8.jpg

Negatieve punten

Natuurlijk heeft de PlayStation Move ook een aantal punten waar we niet zo tevreden over zijn. Zo is de constante calibratie bij het opstarten van een game een ergernis. Elke keer als je een game opstart (ook mini-games) wordt er gevraagd de controller naar de PS-Eye te wijzen en op de Move-knop te drukken. Ook moet dit vaak tussen levels en enkele keren kan dit ook gebeuren als je midden in een game zit. Dit kan bij games als Killzone 3 nog voor problemen opleveren, laten we alleen hopen dat Sony hier nog mee bezig is.??Een ander negatief punt is het besturen van de XMB. De controller is ook in staat om door de menu’s van de PlayStation 3 te navigeren maar dit gebeurd niet echt geweldig. Wanneer je de T-knop (de shoulder button van de PS-Move) indrukt en de controller beweegt ga je door de menu’s heen. Dit is alleen soms wat te nauwkeurig, als je namelijk de controller een klein beetje beweegt gebeurd er niets, maar als je weer teveel beweegt vliegt door het menu heen waardoor het moeilijk is om te stoppen op de plek waar je wilt stoppen. Dit speelt natuurlijk geen rol als je de navigation controller in je andere hand hebt, of een DualShock 3, maar irritant is het wel.

Conclusie

De PlayStation Move is…geweldig. Ik hou van deze controller en kan niet wachten tot ontwikkelaars hier helemaal los mee gaan. Titels als The Fight, Killzone 3 en Socom 4, het lijkt me werkelijk geweldig om dit met de PlayStation Move te gaan spelen. Socom 4 hebben we al mogen proberen bij Sony en we kunnen alvast zeggen dat dit zeer goed werkt. De PlayStation Move is een enorm precieze motion controller die ondanks zijn constante calibratie, de beste motion controller is die men op het moment kan krijgen. Het draait in motion-gaming namelijk hoofdzakelijk maar om een ding en dat is precisie en laat dat nou net het ding zijn waar deze controller het beste op scoort. Een must-buy!

 1.    270 XP
  fl1pp13's avatar

  Ik las volgens mij ergens dat MAG ook ondersteuning krijgt!

 2.    935 XP
  Mormel123's avatar

  kijk, lekker positief. Trouwens leuke review.

  Helaas word ik binnenkort arm door scooter reparatie en lbp 2 en black ops

 3.    109 XP
  Colonski's avatar

  ik heb uit North America 2x de move en 1x de nav besteld en binnen:) alleen er is nog niets uit wat het doet behalve de XMB, maar wel voor de relase date

 4.    4204 XP
  afca-yuri's avatar

  de move lijkt me wel op zich wel grappig, maar ik wacht nog ff met de aankoop ervan

 5.    220 XP
  salberts93's avatar

  ik heb hem ook kunnen proberen, en ik was behoorlijk kritisch hierover maar t is een behoorlijk goed apparaat. hopelijk gaan veel coole titels hem ondersteunen en dan is ie zeker het kopen waard!

 6.    228 XP
  Obvious's avatar

  Never day buy.

 7.    4547 XP
  ps3dennis's avatar

  #3 resident evil 5 gold.
  Het is wel erg duur, begin er dus maar niet aan.

 8.    450 XP
  Don Pulliany's avatar

  houd toch op met dat zwieber en zwaai sony, geen ene hardcore gamer gaat dit spelen een hardcore gamer weet gewoon dast je met de controller sneller en beter kan gamen. mits natuurlijk je die kinder en family games speelt. leuk voor de kids en vrouw maar verkoop het niet als hardcore!

 9.    673 XP
  Younistyle's avatar

  @Don Pulliany: Je moet het niet als hardcore verkopen?

  Wat zeg jij nou allemaal…
  Als je de review had gelezen was je wel opgemerkt dat er bijvoorbeeld is gezegd dat de Move heel goed meet socom werkt…

  Ik vind dit een hele goede zet van PS.

 10.    831 XP
  Morticuz's avatar

  Hoop dat er wel een “move gameroom” komt als je online wil gaan knallen.

  Maar gewoon met vrienden dit doen lijkt me wel lachen! Ik denk dat ik hem gelijk ga halen…

 11.    96 XP
  BOMBERBAY-7's avatar

  Waarom is mijn bericht precies verwijderd???
  Ik zei alleen dat het een wii rip-0ff was, en dat ik liever een joypad in mijn hand heb:S???

 12.    156 XP
  CypherThanatos's avatar

  @BOMBERBAY-7:
  n00b ik heb ps3 move gisteren gehaald en het werkt zeker beter dan de wii het is vele malen preciezer. de hand op het beeldscherm beweegt precies het zelfde als jouw hand echt nice kan niet wachten tot the fight uit is ^^

 13.    672 XP
  MightyMostert's avatar

  Move nu 2 dagen in huis en al aardig wat uurtjes gegamed.
  Tumble vind ik persoonlijk erg vet op een 3D scherm. Werkt echt zo precies!

  Die party game en sport game zijn ook wel leuk maar gaan snel vervelen vanwegen het gemis van echte uitdaging. Eyepet een patch en daardoor een stuk toegankelijker met de Move controller en 22 Sept de patch voor Heavyrain. Ja Move is voor mij al een geslaagt stukje hardware!!

 14.    34 XP
  onzentini's avatar

  Hartstikke spannend dat ze dit soort dingen uitproberen.

 15.    10 XP
  dylanspronck's avatar

  PlayStation Move Starter Pack heb ik hier liggen, gewonnen van Sony! Nu nog een PS3 kopen, maar dat was ik toch al van plan.