Review: Turtle Beach Ear Force Stealth 600 – Er zijn vandaag de dag enorm veel headsets te koop voor de PlayStation 4. Turtle Beach heeft bijvoorbeeld een brede variatie in opties die ook in prijs behoorlijk van elkaar verschillen. Vrijwel elk jaar brengen ze ook nieuwe modellen uit en dat maakt de keuze er niet gemakkelijker op. Toch kan je de headsets in het algemeen van elkaar onderscheiden, puur op basis van de prijs. Alles onder de 60 euro doet wat het doen moet. Alles tussen de 60 en 150 euro biedt extra mogelijkheden en hetgeen daarboven zit is echt voor de audiofiel en de gamer die de perfecte ervaring zoekt. De Turtle Beach Ear Force Stealth 600 valt wat dat betreft in de tweede categorie en presteert uitstekend.

Het beste van alles

De headset is draadloos te gebruiken, want naast dat je de headset in de doos aantreft, zul je er ook nog een USB-stick in vinden. Deze stop je uiteraard in de PlayStation 4 en je dient even een paar kleine instellingen te doorlopen in het audiomenu en je bent klaar. Zoals gewoonlijk staat dat alles netjes stap voor stap uitgelegd in de handleiding en waar het op neerkomt, is dat je binnen een minuut de boel draaiende hebt. Plug and play, zoals je dat hebben wil en gewend bent. Nadien is de headset gelijk klaar voor gebruik, want zodra je deze inschakelt met een drukknop op de zijkant van de linkeroorschelp, zal er automatisch verbinding gezocht worden.

Doordat de headset draadloos is, kan je alle benodigde knoppen op de linkeroorschelp vinden. Voor het volume zijn er twee draaiwieltjes aanwezig, waarmee je het algemene volume en het chatvolume kunt bepalen. Verder tref je er nog een ‘Mode’ knop op aan en daarmee kan je de audiomodus selecteren. Je hebt hierbij de keuze uit ‘bass boost’, ‘treble & bass boost’, ‘vocal boost’ en ‘Signature Sound’. Elke audiomodus levert natuurlijk een ander soort geluid op en dat is dus met een druk op de knop in te stellen, omdat je gewoon door de modi rouleert. Daarbij is het geluid dat de headset voortbrengt gewoon prima te noemen, maar verder niet heel bijzonder.

Het klinkt helder en de verschillende modi leveren daadwerkelijk een andere audio ervaring op, maar het is niet heel bijzonder in kwaliteit ten opzichte van andere headsets in dezelfde prijsklasse. Het is gewoon degelijk te noemen en dat geldt ook voor de headset op zichzelf. Deze zal nooit knellen op je hoofd, omdat het best wel lekker zit. Je oren – mits van normale grootte – worden volledig afgesloten door de oorschelpen, dus ook dat zit comfortabel. Wel moeten we opmerken dat de headset een beetje goedkoop aanvoelt. Gelukkig beperkt zich dat alleen tot aanvoelen, want het betreft hier wel een robuuste headset die goed tegen een stootje kan.

blank

Niet voor op straat

De rode lijn in dit verhaal is eigenlijk dat Turtle Beach met deze headset een prima stukje hardware levert. De audio is nergens magistraal, maar klinkt erg lekker en degelijk. Dat je verschillende modi kan selecteren is ook erg fijn, dat geeft je immers wat meer vrijheid om de juiste audio pre-set te vinden per game, zodat je er meer plezier uithaalt. Daarbij geldt dat de headset ruim tien uur meegaat, wat best wel lang is. Opladen gaat trouwens erg gemakkelijk met de bijgeleverde USB-kabel en duurt niet al te lang. Maar hoe zit het dan met het chatten?

Wel, de headset heeft uiteraard een microfoon en die zit verwerkt in een vaste beugel op de linker oorschelp. Als je de microfoon naar beneden trekt, dan zegt de headset automatisch dat de chat is geactiveerd. Duw je de microfoon weer omhoog, dan schakelt de chat zich automatisch uit en dat is best wel praktisch. Het chatgeluid is verder ook gewoon goed te horen dus daarmee is de headset best wel compleet. Het enige is in dit geval wel dat de microfoon vastzit. Afnemen is dus niet mogelijk en ook ontbreekt het de headset aan een minijack aansluiting.

blank

De headset is bedoeld voor gamen en daar beperkt het zich ook toe. Je kan de headset overigens ook op een PC gebruiken, maar dat is het dan wel. Het is niet mogelijk om de headset te gebruiken in combinatie met andere apparaten, zoals een tablet of mobiele telefoon. Ga je veel op pad en zoek je een multifunctionele headset, weet dat deze headset je niet de opties biedt die je daarvoor nodig hebt. Dat is overigens geen minpunt, want de headset is voor gaming bedoeld en daarin komt het prima uit de verf, zowel in gebruik als audiokwaliteit.

Conclusie

De Turtle Beach Ear Force Stealth 600 heeft een adviesprijs van €99,99 en voor die prijs krijg je een degelijke headset. Hij is draadloos in gebruik, functioneert prima en is erg stevig. De verschillende audio modi zijn erg fijn hoewel de audio kwaliteit op zich niet heel bijzonder is. Zoek jij een leuke headset om mee te kunnen chatten als je online aan het knallen of racen bent en waarmee je ook goed de audio van de games in kwestie hoort? Dan is dit een prima keuze. Niet al te duur, maar wel goede kwaliteit en natuurlijk draadloos. In dat kader biedt deze headset eigenlijk alles wat je nodig hebt om comfortabel te kunnen gamen.

Pluspunten

  • Draadloos
  • Zit erg comfortabel
  • Prima geluid
  • Robuust...

Minpunten

  • ...maar voelt wat goedkoop aan

-