Topper van 2018: A Way Out – Electronic Arts kennen we vooral van hele grote franchises. In 2016 begon de uitgever echter met een speciaal label om onafhankelijke ontwikkelaars te ondersteunen. Dit was naar aanleiding van het succes van Unravel, dat erg goed ontvangen werd. Onder dit label, genaamd EA Originals, brengt Electronic Arts dus kleinere, bijzondere en innovatieve games uit. Eén van de games die in 2018 wordt uitgebracht als EA Originals titel is A Way Out, een game die een unieke twist op coöperatieve gameplay brengt.

A Way Out – In A Way Out wordt het verhaal van Leo en Vincent verteld. Beide mannen zitten vast in de gevangenis en kennen elkaar niet. Daar komt echter snel verandering in, wanneer ze besluiten om samen uit de gevangenis te ontsnappen. Ze zullen moeten samenwerken om weer vrij te komen en moeten dit daarna ook doorzetten in een avontuur dat zich buiten de gevangenis afspeelt. Ze willen immers uit de handen van de politie blijven. A Way Out belooft een zeer verhaalgedreven game te worden, dus gaandeweg zal er ongetwijfeld veel over Leo en Vincent duidelijk worden en de band die de twee personages met elkaar opbouwen zal waarschijnlijk ook van groot belang zijn.

Zoals gezegd is A Way Out een coöperatieve game. De game kan echt alleen maar met twee spelers gespeeld worden en dus niet in je eentje. Dit is niet zonder reden. Ontwikkelaar Hazelight Studios wil namelijk voor unieke coöp gameplay zorgen. Leo en Vincent worden elk door een andere speler bestuurd, wat op zichzelf nog niet zo bijzonder is. Waar spelers in coöp games uiteindelijk echter vaak hetzelfde doen, is dit in A Way Out anders. De twee spelers beleven het verhaal echt puur vanuit het perspectief van het personage dat zij besturen. Dat betekent dat de twee spelers vaak ook los van elkaar bezig zijn, op momenten waar Leo en Vincent in het verhaal ook van elkaar gescheiden zijn.

blank

Dit levert unieke mogelijkheden op voor de gameplay. Zo kan het zijn dat de ene speler ergens ongezien heen moet gaan, terwijl de andere speler bijvoorbeeld iemand afleidt. Verwacht echter niet dat je altijd gescheiden bent van de andere speler. Leo en Vincent zullen ook regelmatig moeten samenwerken, wat vanzelfsprekend ook vanuit twee perspectieven gebeurt. Verder lijkt A Way Out best divers te worden qua gameplay. Het spel bevat namelijk verschillende gameplay elementen, waaronder vuurgevechten, autorijden en stealth missies.

Waarom gaat dit een topper worden? A Way Out heeft alles in zich om een bijzondere en unieke coöp ervaring te worden. Doordat het spel zich zo focust op de twee personages en hun eigen perspectieven, brengt dit allerlei nieuwe mogelijkheden met zich mee als het gaat om gameplay en verhaalvertelling. De gameplay lijkt behalve uniek ook divers te worden en daarnaast oogt het spel mooi, met een eigen grafische stijl. Wanneer je bedenkt dat ontwikkelaar Hazelight Studios is opgezet door de bedenker van het tevens zeer bijzondere Brothers: A Tale of Two Sons, dan kan het eigenlijk niet anders dan dat A Way Out ook een succes gaat worden.

blank

Meer over A Way Out:
In actie gezien: A Way Out
Leo en Vincent staan centraal in A Way Out trailer
A Way Out aankondigingstrailer