Topper van 2018: Shenmue III – Twee generaties geleden stond de industrie eventjes stil en werd er met verbijstering gekeken naar SEGA AM2. De ontwikkelaar bracht Shenmue II uit, dat vandaag de dag nog steeds gezien wordt als één van de beste games ooit gemaakt. Destijds was het ook de duurste game ooit gemaakt, met een geschat budget van 47 miljoen dollar. Een episch verhaal over wraak, gevangen in de klassieke Chinese cinema… en nadien werd het stil. Dit jaar komt er eindelijk een vervolg.

Shenmue III – De game speelt zich af in 1987 en is een direct vervolg op Shenmue II. Ryo Hazuki is van Yokosuka vertrokken naar de bergen van Guillin in China. Hij is op zoek naar de moordenaar van zijn vader, genaamd Lan Di. Tijdens zijn zoektocht is hij Ling Shenhua tegengekomen, een vrouwelijk personage dat hij eerder al in zijn dromen heeft gezien. Al snel blijken de twee samen een bepaald pad te moeten volgen. Gedurende hun avontuur komen ze erachter dat ze een voorbestemd, gedeeld lot in het verschiet hebben liggen. Je begint in het dorpje Bailu en van daaruit ontvouwt zich een spannend verhaal.

In tegenstelling tot veel andere titels die we bespreken in dit format, is Shenmue III geen peperduur ‘Triple A’-project. Het levensproject van regisseur en bedenker Yu Suzuki heeft jaren nodig gehad om van de grond te komen, maar nu is het gelukt. Met een Kickstarter campagne, een PayPal campagne, een Alipay campagne en de steun van uitgever Deep Silver kwam het project eindelijk tot stand. Voor het project is – voor zover wij weten – iets meer dan 6,5 miljoen dollar opgehaald. De game wordt gebouwd met behulp van de Unreal Engine 4 en wordt gemaakt door een team dat zich Ys Net noemt. Veel van de oude werknemers die aan het origineel hebben gewerkt, doen nu ook weer mee.

blank

Of Shenmue III zo baanbrekend gaat worden als zijn voorganger, lijkt met het bescheiden budget klein. De eerste teaser trailer liet al zien dat de productiewaarde niet kan meekomen met de projecten die vandaag de dag gelanceerd worden. Dat zou voor liefhebbers echter niet uit mogen maken, want er komt tenminste een vervolg. Als de game ook maar een beetje in de buurt komt van Shenmue II, dan kunnen de fans op een waardige manier deze legendarische saga verder spelen. Shenmue III is zonder enige twijfel één van de games die je in de gaten moet houden dit jaar.

Waarom gaat dit een topper worden? Shenmue II was baanbrekend in zijn gameplay, presentatie en manier van verhaal vertellen. Met een beperkt budget en een bescheiden ontwikkelteam, zal het vervolg audiovisueel geen hoogvlieger worden. Jammer, maar daar valt mee te leven. Maar als de gameplay, de presentatie en de manier van vertellen echter ook maar een beetje in de buurt komt van zijn voorganger, is dit één van de potentiële toppers van dit jaar. Hetzij uiteraard wel in een jasje dat 2018 enigszins waard is.

blank

Meer over Shenmue III:
Eerste teaser trailer Shenmue III verschenen
Ys Net geeft nieuwe update over Shenmue III