Topper van 2018: Far Cry 5 – Eindelijk worden er stappen gemaakt binnen de Far Cry-franchise, stappen die de franchise na deel vier hard nodig had. Het roer moest namelijk om, want met deel drie werd een prachtige basis neergezet, maar helaas wist deel vier dit niet te overtreffen. Vaas was de ultieme bad-guy en die kun je sowieso maar moeilijk overtreffen, maar het lijkt erop dat men met Far Cry 5 wel eens heel dichtbij kan komen. De setting van Far Cry 5 is anders dan de tropische locaties die je gewend bent. Dit keer is het allemaal wat dichter bij huis en speelt de game zich af in hillbilly Montana!

Far Cry 5 – Far Cry 5 gooit het dus met dit deel over een hele andere boeg, eentje die we niet gewend zijn van de franchise. De opzet blijft in principe wel hetzelfde, want het is nog steeds die action-adventure first-person shooter in een open wereld, zoals we gewend zijn. De setting daarentegen is allesbehalve exotisch; de game speelt zich namelijk af in het fictieve Hope County, gelegen in Montana. De bad guy in deze Far Cry is een soort pastoor die de leider is van een nogal radicale sekte. Rond deze sekte hangen onderwerpen in de lucht die ook vandaag de dag de boventoon voeren in het dagelijkse nieuws. Denk dan vooral aan racisme, het buitensluiten van bepaalde geloofsovertuigingen en de haat tegen ‘het systeem’ van de overheid.

Qua combat zien we ook de nodige veranderingen, want waar de wapens normaliter het belangrijkste waren in de franchise, is de close-combat aanpak in dit deel beter vertegenwoordigd. Men voegt meer mêlee wapens toe aan de game, zodat ook deze aanpak een interessante optie is bij het benaderen van je vijanden. Dit zorgt op zijn beurt weer voor meer gevarieerde gameplay in een dus al nieuwe setting voor de game. In dat kader belooft Far Cry 5 op verschillende vlakken dus echt verbeteringen en vernieuwingen te gaan brengen en daar zijn we maar al te blij mee.

blank

Het probleem van de vorige Far Cry was dat deze te veel leek op het daarvoor verschenen deel. Dat lijkt met Far Cry 5 gelukkig als sneeuw voor de zon te zijn verdwenen. Het is de setting en de gameplay vernieuwing die het hem doet, daar waar de game in de kern misschien nog wel wat gelijkenissen vertoont. Ook zijn we erg benieuwd naar datgene dat wel is blijven bestaan en we hopen dat dit niet alsnog repetitief of saai gaat worden. Ubisoft heeft echter al aangegeven dat de speler helemaal in controle is over hoe het verhaal zal verlopen. Jij bepaalt met jouw acties dus hoe je het avontuur zal beleven en dat eventueel in coöp, dat klinkt in ieder geval veelbelovend.

Waarom gaat dit een topper worden? De setting van Far Cry 5 spreekt ons enorm aan dankzij de actuele en relevante onderwerpen van vandaag de dag. De vernieuwingen in de gameplay gecombineerd met die oude vertrouwde steunpilaren uit eerdere games, maken dit een game om in de gaten te houden. Als je de gameplay trailers checkt, dan merk je ook dat dit zo’n typische game is waarin je uren kunt ronddwalen om willekeurig cultleden of dieren af te knallen. Afgezien van dat belooft de wereld nog diverse andere activiteiten te bieden, waaronder vissen en meer. Dat gecombineerd met de kenmerkende chaos en het thema van deze game in een open wereld, zou een succesformule moeten zijn.

blank

Meer over Far Cry 5:
Gespeeld: Far Cry 5
Nieuwe trailer van Far Cry 5 genaamd ‘The Resistance’ is heftig
Nieuwe Far Cry 5 video gaat dieper in op het ontstaan van een sekte