Topper van 2018: God of War – 2018 is het jaar waarin Kratos weer zal terugkeren en dit keer op de PlayStation 4 in een gloednieuwe God of War. Deze nieuwe God of War speelt zich een lange tijd na de gebeurtenissen van God of War III af. Daar waar de eerdere delen in de reeks zich afspeelden in het oude Griekenland en omstreken, zal dit nieuwe deel Kratos naar het koude hoge noorden van Europa brengen, met natuurlijk als invalshoek de Noorse mythologie.

God of War – Kratos is niet langer alleen de bekende bloeddorstige oorlogsmachine gevoed door woede en wraak die hij vroeger was. Sterker nog, hij blijkt een zoon te hebben en al zijn kennis en ervaring wil hij aan hem doorgeven. Atreus is de zoon van Kratos, die nu een belangrijke rol in de game en gameplay speelt. Tijdens het spelen zal je Atreus daadwerkelijk in kunnen zetten, want er is een knop geheel toegewijd aan interactie tussen vader en zoon. Kratos ontfermt zich over deze jongen, leert hem vechten, laat hem jagen en geeft hem vaderlijke wijsheden. Dat betekent echter niet dat de nieuwe God of War een vader-zoon simulator is.

Net zoals vroeger draait de game gelukkig nog steeds om keiharde actie en brute gevechten. Zo kan Kratos niet alleen zijn vuisten laten spreken, maar heeft hij ook diverse wapens tot zijn beschikking om zijn tegenstanders uit te schakelen, waaronder een bijl. Niet alleen bezit deze magische bijl ijskrachten, Kratos kan deze bijl ook gooien en automatisch naar hem laten terugkeren. Naast de nieuwe wapens, die uitstekend passen bij deze setting, is Kratos zijn roots niet vergeten. Hij heeft namelijk nog steeds de ‘Spartan Rage’ tot zijn beschikking. Dit vertaalt zich naar een meter die langzaam volloopt en eenmaal gevuld, leidt de ‘Rage’ tot een spectaculaire aanval die voor het hoogtepunt in een gevecht moet zorgen.

blank

Behalve een nieuw verhaal, waarin een zorgzame Kratos en een onervaren Atreus centraal staan, met daarbij de Noorse mythologie als thema, heeft ontwikkelaar Sony Santa Monica ook nog wat andere trucjes toegepast om de game als een nieuw begin aan te laten voelen. Zo zal de camera zich bijna de gehele game dicht achter Kratos bevinden, zodat er een persoonlijkere band ontstaat. Kratos zal daarnaast, net zoals de speler, weinig tot niks snappen of begrijpen van de nieuwe omgeving waarin hij zich bevindt. Die omgevingen zijn ook grootser van opzet, waardoor exploratie een belangrijker onderdeel vormt.

Waarom gaat dit een topper worden? De nieuwe God of War zal verder bouwen op de basis die is gelegd in de vorige delen. Deze game zal in aanvulling daarop genoeg nieuwigheden toevoegen. Denk aan een nieuwe omgeving waar sneeuw eerder regel dan uitzondering is en een nieuwe dynamiek tussen Kratos en de mensen om hem heen. Dat is toch wel een forse verandering binnen de franchise en dat moet de games ten goede komen. De voorgaande games waren vrijwel allemaal één voor één topgames en met dezelfde ontwikkelaar aan het roer, kan het niet anders dan dat deze God of War absoluut een topper wordt.

blank

Meer over God of War:
In actie gezien: God of War
Kratos laat zich van zijn meest vaderlijke kant zien
Specia: De gevoelige kant van Kratos
Brute God of War gameplay trailer blaast je weg
Check de prachtige E3 2017 gameplay trailer van God of War