Topper van 2018: Vampyr – Een aantal jaren hebben ontwikkelaars zich niet echt willen wagen aan het thema vampiers. Waarom? We gokken dat het iets te maken heeft met een bepaalde serie boeken en vooral diens bijbehorende films, waardoor het imago van vampiers nou niet bepaald “cool” meer was. Gelukkig ligt dat inmiddels achter ons en is Dontnod, bekend van Remember Me en Life is Strange, bezig met een heuse vampier actie-RPG.

Vampyr – We baalden wel enigszins toen we te horen kregen dat Vampyr werd uitgesteld naar 2018, maar dit zal hopelijk alleen maar veel goeds met zich mee brengen. Tot nog toe ziet Vampyr er namelijk erg leuk uit, met zijn ogenschijnlijk boeiende verhaal, een setting in het begin van de twintigste eeuw en een breed scala aan manieren om de game te spelen. Jij bent dokter Jonathan Reid, een man die de juiste balans moet vinden tussen zijn menselijkheid en zijn honger naar het bloed van onschuldigen.

Het leuke aan de gameplay is dat je niet verplicht bent om onschuldigen te vermoorden, maar het helpt wel heel erg om het te doen. Om te zorgen dat Reid sterker wordt en meer vaardigheden krijgt, is het drinken van bloed namelijk erg belangrijk. Deze vaardigheden zijn verdeeld over drie talent trees, namelijk ‘Shadow’, ‘Instinct’ en ‘Social abilities’. En hoe meer bloed je drinkt, hoe meer skills je vrijspeelt en daarmee creëer je voor jezelf een geheel eigen avontuur, want Vampyr kent verschillende eindes. Dit hangt vervolgens weer samen met het feit of je mensen wel of niet hebt vermoord.

blank

Wanneer je spreekt over een RPG rond vampiers, denken veel mensen al gauw aan de klassieke serie Vampire: The Masquerade, maar Vampyr lijkt toch een heel ander soort game te worden. Dit voornamelijk vanwege het feit dat morele keuzes een vrij belangrijke rol spelen en alle zaken op verschillende manieren aangepakt kunnen worden. Ook druipt Londen van sfeer, een overduidelijk onheilspellende sfeer. We bevinden ons namelijk in het jaar 1918 en de daarbij behorende uitbraak van de Spaanse griep. Iedereen die ziek is, heeft natuurlijk een dokter nodig, maar of dokter Reid nu de aangewezen persoon is…

Waarom gaat dit een topper worden? Dontnod is een erg gepassioneerde ontwikkelaar, iets dat we zeker terugzagen in Life is Strange, maar ook in Remember Me. Ze weten heel erg goed een verhaal te vertellen en ook een sfeervolle wereld neer te zetten. Daarnaast is het al jaren geleden dat we een goede game rondom vampiers hebben gezien, dus wat dat betreft is Vampyr meer dan welkom tussen de eindeloze zombie games. De game is ook meerdere malen uitgesteld om het verder te polijsten, dus dat zou de kwaliteit alleen maar ten goede moeten komen.

blank

Meer over Vampyr:
In actie gezien: Vampyr
Vampyr kan op vier manieren uitgespeeld worden zonder iemand te doen
Ontdek Jonathan Reid in nieuwe trailer