Special: .hack//G.U. Last Recode – De .hack serie doet misschien niet bij iedereen een belletje rinkelen, het is immers al een hele tijd geleden. Bovendien raakte deze serie onder al het JRPG geweld op de PlayStation 2 wellicht een beetje ondergesneeuwd. Daarnaast hebben wij in Europa, officieel dan, maar de helft van deze serie mogen zien. In Japan en de VS werd namelijk .hack//G.U. ook nog toegevoegd aan het repertoire. Met een klein beetje computer skills was het natuurlijk makkelijk zat om deze games als Europeaan ook te kunnen spelen. Voor mij was dit in ieder geval een nostalgische trip om “The World” weer eens mee te maken.

Snel bijpraten

Mocht je niet bekend zijn met de .hack serie, het verhaal is kort samen te vatten. De originele serie gaat over een MMORPG genaamd “The World” die verschijnt nadat er al twee jaar geen internet meer in de wereld is. Deze game wordt uiteraard immens populair. De verhaallijn van .hack//G.U. speelt zich ongeveer zeven jaar na de gebeurtenissen van het originele .hack af. Nadat de eerste versie van The World grotendeels verloren lijkt te zijn gegaan, lanceert de ontwikkelaar genaamd CC Corp een nieuwe versie, The World R:2. Er is echter één groot probleem met deze versie: de spelers kunnen elkaar zonder reden vermoorden, wat er voor zorgt dat veel mensen dat voor de lol doen.

Zijnde een vervolg op de .hack//Roots animeserie, nemen we de rol aan van Haseo die uit is op wraak nadat zijn vriendin Shino in een coma is beland dankzij een andere speler in The World, genaamd Tri-Edge. Nadat Tri-Edge de krachten van Haseo afneemt door gebruik te maken van een verboden skill, moet Haseo opnieuw de weg naar de top bewandelen om wraak te kunnen nemen voor Shino. Naast dat hij Tri-Edge wil verslaan, probeert hij ook zijn oude guildmaster, Ovan, terug te vinden die onder mysterieuze omstandigheden is verdwenen in het verhaal van .hack//Roots.

Goed, mochten de bovenstaande twee alinea’s je nou niet helemaal duidelijk zijn, is dat niet geheel onbegrijpelijk. Er zijn veel verhalen in het .hack universum in de vorm van games, series en zelfs een paar manga’s. Mocht de serie je nu wel interessant in de oren klinken, dan moeten we je ten zeerste adviseren om je eerst in te lezen in de materie. Dit omdat het zo uitgebreid en complex is, dat je anders een beetje in het diepe springt zonder dat je weet waar je aan begint.

blank

The times they are a-changin’

Het zal ons niet verbazen dat je bij de setting van .hack al gauw aan het, hedendaags wat populairdere, Sword Art Online moet denken. Toch is .hack al wat langer onder ons en het kan enigszins een pionier worden genoemd. Dit kan je er echter ook op een andere manier aan af zien, want we moesten even slikken toen we het eerste hoofdstuk van de .hack//G.U. saga opstartte. Het is overduidelijk een PlayStation 2 titel en dus bepaald niet leuk om naar te kijken, maar gelukkig wordt dit wel op veel manieren gecompenseerd.

In de tijd dat .hack uitkwam, was het een vrij gemiddelde JRPG met een erg originele setting en daar is eigenlijk niet veel aan veranderd. Hoe doordacht de wereld van .hack is merk je al na de eerste paar uurtjes die je er in doorbrengt. Hoe de dorpjes zijn vormgegeven en de dialogen die “andere” spelers met je aan gaan zijn erg herkenbaar als je wel eens een MMORPG hebt gespeeld en de verschillende soorten figuren die je tegenkomt zijn veelal een knipoog naar bekende MMO’s uit het verleden, zoals EverQuest.

blank

Daarnaast is het verhaal inclusief bijbehorende zij-verhalen erg interessant om te volgen. Er is duidelijk behoorlijk wat tijd en aandacht in het verhaal gestoken. Bovendien doen de personages goed wat ze moeten doen. Sympathie voor de held, afgunst voor de vijand, goede en soms erg grappige dialogen, overal in het schrijfwerk zit moeite gestoken. Het maakt het geheel tot een erg groot mooi verhaal. In dit pakket tref je dan ook alle drie de volumes aan, maar zelfs het originele verhaal is nog wat verder uitgebreid.

The lost episode

Jawel, aan deze collectie is een vierde volume toegevoegd onder de titel ‘Reconnect’. Hierin worden nog wat losse eindes uit de originele drie verhaallijnen aan elkaar geknoopt en we stappen nog eenmaal in de schoenen van Haseo. Dit vierde verhaal ziet er grafisch ook uit als een PS2 game, wat misschien maar goed is gezien dit verhaal ook vele malen korter is dan de originele drie. Het lijkt nu eerder op een soort verloren verhaal wat ze nooit voor de PS2 hebben kunnen uitbrengen, maar wat nu dan toch zijn weg naar de spelers heeft gevonden.

blank

Een collectie als deze is eigenlijk je geld dubbel en dwars waard. Je krijgt drie games waar je een flink aantal uren zoet mee bent. Je krijgt er zelfs een nieuwe (weliswaar mini)game bij en een goede kijk in de wereld van .hack. De PS2 graphics tijdens de gameplay moet je voor lief nemen, de prachtige cut-scènes zijn nu gelukkig nog mooier geworden in HD. De gameplay is eigenlijk tijdloos te noemen, dus als je nooit de kans hebt gehad deze serie te checken, is dit een mooie gelegenheid om eens The World binnen te stappen. Wij denken dat het de gemiddelde JRPG liefhebber niet zal teleurstellen.