Review: Sky Force Reloaded – Sky Force is een behoorlijk oude franchise die we al vaker op de PlayStation platformen voorbij hebben zien komen. Het meest recente deel is Sky Force Reloaded, dat we uitgebreid aan de tand hebben kunnen voelen. De game biedt relatief klassieke gameplay, kleurrijke levels en volop actie, maar ook moeten we de flinke uitdaging niet vergeten. De game kwam zonder al te veel tamtam uit, maar blijkt een aanrader te zijn dankzij de goede en leuke gameplay.

Verhaal… tja

Sky Force Reloaded vertelt een verhaal door middel van wat spraakballonnen en dat moet de rode draad in de campagne voorstellen. Het is aardig dat de ontwikkelaar de moeite heeft genomen er wat context aan te geven, maar echt heel interessant is het niet. Sterker nog, na tien minuten spelen was het verhaal onze interesse al kwijt. Normaal gesproken is dat iets waar wat over te zeggen valt, maar in deze game maakt het werkelijk geen moer uit. Men had het verhaal net zo goed achterwege kunnen laten, want waar de focus op ligt is actie en dat is nu net waar de game uitstekend mee voor de dag komt.

Vergeet het verhaal, richt je op de actie en dat met een goede focus, want de game is best wel moeilijk. Na een openingsmissie waarbij je zwaar geavanceerde schip vernietigd wordt, ben je in feite terug bij af en dat is waar de campagne begint. Je wordt met een basis schip in het eerste level van de campagne gedropt en het is zaak om alle vijanden die je onderweg tegenkomt overhoop te schieten. Dat varieert van kleine vliegtuigjes tot grote helikopters, luchtafweergeschutten, buggy’s en nog veel meer. De gameplay is hierdoor erg simpel, want het enige wat je keer op keer doet is de vuurknop ingedrukt houden en inkomend vuur ontwijken.

Save all humans!

Sky Force Reloaded doet erg aan Resogun denken en dat komt doordat je naast de actie nog een secundaire opdracht krijgt. Dit is namelijk het redden van mensen die her en der door de levels verspreid staan. Door even boven ze te blijven hangen, loopt er een meter op en zodra die vol is, is dat mensje gered. Dat kennen we natuurlijk van Resogun, waarin dat ook een opdracht was in de uitdagende levels. Toch is de gameplay afgezien van het schieten wel beduidend anders, want in deze game beleef je de actie vanuit een top-down perspectief, waarbij vijanden in eerste instantie vooral van boven komen terwijl je naar boven op het scherm vliegt.

blank

In latere levels komen vijanden ook van de zijkant en uiteraard wordt de druk opgevoerd door steeds meer en sterkere vijanden die je proberen uit te schakelen. Aan het einde van een level tref je vervolgens een eindbaas en als je die weet te verslaan, heb je het level natuurlijk voltooid. De structuur van de campagne is echter wat onconventioneel, want lang niet altijd betekent het voltooien van een level dat je automatisch het volgende level vrijspeelt. Bovendien zal je de levels tig keer opnieuw moeten spelen wil je überhaupt bij de eindbaas geraken.

Opnieuw en opnieuw

Elke vijand die je kapot schiet laat een ster achter en die moet je oppikken. Als je een level uitspeelt, krijg je de verzamelde sterren uitgekeerd die als credits fungeren. Ook als je voortijdig de dood vindt, zal je de verzamelde sterren mogen houden en dat is erg belangrijk. Tussen elke dood in zul je namelijk even naar de hangar gaan, want daar kan je met de verzamelde sterren upgrades voor je schip kopen. In eerste instantie richt je je vooral op het basiswapen, wat met meer upgrades steeds sneller gaat schieten. Ook is het verstandig om je verdiende sterren te investeren in health voor je schip, zodat je meer kan hebben. In een later stadium zal je je sterren ook spenderen aan een magneet die nieuwe sterren aantrekt, een secundair wapen dat nog zwaarder is, een schild en meer.

blank

Keer op keer zal je de levels opnieuw spelen, enerzijds om het einde te bereiken, anderzijds om de opdrachten te voltooien. In aanvulling daarop is het meermaals spelen van een level niet onverdienstelijk, want dat levert je immers nieuwe upgrades op. Door dat te blijven doen zal je op een gegeven moment een sterk genoeg schip hebben om het einde te bereiken en latere levels te spelen. Om die latere levels weer vrij te spelen, dien je sowieso het voorgaande level uit te spelen. Ook kan je per level nog medailles verdienen en die krijg je door alle mensen te redden, 70% van de vijanden uit te schakelen, 100% van de vijanden uit te schakelen en alle sterren te verzamelen. Kortom, de replaywaarde ligt automatisch heel erg hoog.

Op en top vermaak

Normaal gesproken is de repetitieve handeling die deze game biedt op een gegeven moment wat saai. Dat geldt op lange termijn voor deze game ook, maar toch zal je je niet snel gaan vervelen met Sky Force Reloaded. In eerste instantie blijft het namelijk vooral erg vermakelijk, wat te danken valt aan de fijne gameplay en goede besturing. De levels zijn daarbij erg gevarieerd en kleurrijk en ook de uitdaging is precies goed voor de wat geoefende speler. En als je er nu echt niet uitkomt, dan kan je altijd nog een vriend of vriendin inschakelen die je bijstaat in de coöperatieve modus, waardoor het ietwat gemakkelijker wordt.

blank

De campagne is niet eens bijzonder lang, maar doordat je elk level tig keer opnieuw speelt ben je al snel een uur of tien bezig om de game uit te spelen. Snel vervelen zal je je niet, maar na twee uur hetzelfde level te spelen heb je het wel gezien. Daarmee is Sky Force Reloaded meer een game voor tussendoor die je eventjes oppakt en elke keer weer zal je je heel erg goed vermaken. Het is een simpel spelletje, maar doordat het enigszins een verslavingsfactor kent, zul je keer op keer terugkeren. Iets wat fanatieke Resogun spelers ongetwijfeld zullen herkennen en dat voor een prijs van €9,99 is niet gek.

Conclusie

Sky Force Reloaded is een game die je aanschaft voor de uitdagende doch vlotte en fijne gameplay. Het is niet voor iedereen, omdat je heel veel keer hetzelfde level opnieuw moet spelen om voortgang te boeken en dat is niet voor iedereen weggelegd. Maar als je een game als Resogun bijvoorbeeld erg kon waarderen, dan is dit dé game voor jou. De omgevingen zijn gevarieerd, de eindbazen vormen een goede uitdaging en de structuur van voortgang boeken in de game is wat ongebruikelijk, maar werkt wel, want de gameplay werkt enige lichte vorm van verslaving in de hand. Maar weet waar je aan begint, het is een vrij uitdagende game die pas na veel uren spelen echt bevredigend wordt, omdat je dan alle mogelijkheden tot je beschikking hebt.

Pluspunten

  • Uitdagende gameplay
  • Gevarieerde levels
  • Wekt enige verslaving op
  • Interessant progressiesysteem...

Minpunten

  • ...wat op lange termijn iets teveel een grind wordt
  • Vrij hoge instapdrempel

8.0