Special: Op bezoek bij Plantronics voor de nieuwe audio ervaring – Wij hebben de eer gehad om langs te mogen gaan bij het bedrijf Plantronics. Het is een bedrijf dat zich al vele jaren bezighoudt met audio en tegenwoordig is het één van de weinige bedrijven die de licentie heeft om hun headsets uit te brengen met Dolby Atmos. Dit zal de meesten onder jullie weinig zeggen, maar wat Plantronics erg bijzonder maakt, is dat één van hun headsets mee was op de eerste ruimtereis naar de Maan. Zo hebben we meer van zulke leuke weetjes en tevens kijken we even naar de nieuwe audiotechnologie.

Korte geschiedenis

Plantronics werd in 1961 opgericht in Santa Cruz,Verenigde Staten, door Courtney Graham en Keith Larkin. De naam Plantronics is een samenvoeging van plane en electronics, oftewel vliegtuig elektronica. De voornaamste ergernis van de twee voormalige piloten was dat de koptelefoons die gebruikt werden tijdens het vliegen ongelooflijk zwaar en onhandig waren. Zodoende kwamen zij op een veel lichter design, dat comfortabeler zat en gemakkelijker was in gebruik. Het bedrijf richtte zich daarnaast ook op het maken van communicatie middelen voor luchtvoertuigen. Ware het niet dat er een bijzonder telefoontje voor de heren van Plantronics kwam.

Eén van de piloten van NASA was geïnteresseerd om een samenwerking aan te gaan met Plantronics om voor de nieuwe space shuttle, Mercury, headsets te laten maken. Van het één kwam het ander en toen sprak Neil Armstrong de beroemde woorden:”That’s one small step for man, one giant leap for mankind” uit via een Plantronics headset. Nu zijn we een flink aantal jaren verder en is Plantronics bezig met het maken van veel meer dan alleen maar apparatuur voor de luchtvaartindustrie. Zo bieden zij handsfree headsets aan voor auto’s, muziek koptelefoons, maar ook audio technologieën voor bedrijven die het werkveld op een positieve manier kunnen beïnvloeden.

Nu extra relevant

Al een paar jaar komt Plantronics met nieuwe headsets voor de gamesector. Deze headsets vallen onder de naam ‘RIG’, wat een aparte afdeling is binnen de fabrikant die zich puur en alleen richt op de gamesindustrie. In de afgelopen jaren zijn er verschillende modellen verschenen, zo heb je de 100, 400, 600 en 800 modellen, met elk weer een eigen variatie per platform. De 400 modellen zijn de standaard uitvoeringen, de 600 modellen zijn headsets met een ander design en die zijn ook bedoeld om muziek mee te luisteren en als laatste zijn de 800 modellen de gaming headsets waar de fanatieke gamer tevreden mee zou zijn. Het 100 model is een mono headset die puur voor communicatie is bedoeld.

blank

Tot zover weinig nieuws onder de zon, maar wat de vernieuwde modellen nu en in de toekomst erg interessant maakt, is dat Plantronics een exclusieve deal heeft met Dolby voor haar headsets. Microsoft heeft dit jaar Dolby Atmos ondersteuning geïntegreerd in haar Xbox platformen en deze technologie zorgt ervoor dat je het geluid als het ware in 360 graden om je heen kan horen. Hier hoort in de huiskamer een 5.1.4 surround opstelling bij. Dat is de normale 5.1 opzet, maar dan met 4 extra speakers aan het plafond erbij. In een 7.1 surround opstelling kan dat ook, waarbij er dan 2 speakers aan het plafond hangen. In het geval van de Plantronics headsets zit deze Dolby Atmos technologie er tegenwoordig ook in verwerkt.

De deal rondom Dolby Atmos is momenteel enkel met Microsoft, wat een beetje frappant is. Dolby was voorheen namelijk altijd een grote partner van Sony. Sterker nog, het logo was bijvoorbeeld zelfs in de PlayStation 2 gegraveerd. Wat hebben wij hier nu dan aan? De technologie is qua audio-ervaring namelijk erg interessant, maar op dit moment gaat Microsoft er mee aan de haal. Desalniettemin zal Dolby Atmos vroeg of laat ook naar de PlayStation 4 gaan komen en wat we bij Plantronics hoorden, is dat de betrokken partijen op dit moment aan het onderhandelen zijn.

blank

Uiteraard hebben we de beschikbare headsets met Dolby Atmos technologie even kunnen proberen en daar waar de technologie erg interessant is voor surround sets, is het in headsets iets lastiger te verwerken. Dat komt simpelweg vanwege het feit dat een surround opzet teruggebracht wordt naar slechts twee speakers die in de oorschelpen zitten. Daar kan natuurlijk mee geëxperimenteerd worden, bijvoorbeeld met meerdere kleine speakers, maar duidelijk is dat de technologie nog wat in de kinderschoenen staat ten opzichte van de surround opstellingen. Desalniettemin is deze technologie erg vooruitstrevend en interessant en het is vooral hopen dat dit zo snel mogelijk naar de PlayStation 4 komt, zodat je het kan gebruiken met headsets én surround sets.

Hou ze in de gaten

Binnen de gamesector is Plantronics nog een vrij nieuwe speler, maar ze timmeren hard aan de weg. Zo waren zij één van de eerste met een unieke PlayStation VR headset, die precies de juiste vorm had zodat je er geen last van had. Uiteraard was deze headset officieel door Sony gelicenseerd. Ook zijn ze op dit moment het enige bedrijf dat Dolby Atmos technologie mag verwerken in hun headsets en games als Star Wars Battlefront II en Overwatch maken daar al gebruik van. Dit is dan slechts het begin, want op termijn gaat het steeds groter worden en dus is het de moeite waard om Plantronics in de gaten te houden. Zeker als je overweegt een nieuwe headset aan te schaffen, wellicht dat Dolby Atmos over niet al te lange tijd beschikbaar is voor de PlayStation 4. Dan zit je gelijk goed met de beste audio-ervaring.