Special: Een eerste blik op One Piece: World Seeker – Bandai Namco heeft in de afgelopen jaren diverse One Piece games uitgebracht en hoewel ze zeker vermakelijk waren, leek de gameplay altijd erg op elkaar. Met de nieuwste telg in de franchise, One Piece: World Seeker, slaat men echter een nieuwe weg in. De game is pas net aangekondigd en ook hebben we niet meer dan één trailer kunnen zien, toch kregen we al de mogelijkheid om Bandai Namco wat vragen te stellen over wat ze met de game van plan zijn. In deze special blikken we daarom alvast een beetje op de game vooruit.

Geen lineaire gameplay meer

De voorgaande One Piece games boden veel vrijheid in de manier van spelen, maar de structuur was vaak hetzelfde en afgesloten, omdat je in een bepaalde richting werd gestuurd door de ontwikkelaar. Daarvan is in One Piece: World Seeker nauwelijks sprake, aangezien men het compleet anders aanpakt. Je krijgt in deze game enkel Luffy onder de knoppen en je beleeft het gehele avontuur vanuit zijn perspectief. Dat betekent dat je met hem de wereld gaat verkennen, missies vanuit enkel zijn beleving zal moeten opknappen en ook onderga je met hem allerlei dramatische situaties, waardoor je hem nog beter leert kennen.

De game speelt zich af op een groot eiland en hier wil de ontwikkelaar je zoveel mogelijk vrijheid bieden. Een belangrijk aspect van de gameplay is het verkennen van dit eiland en doordat je nu enkel Luffy onder de knoppen hebt, zul je zijn skills en fysieke mogelijkheden eens te meer doorgronden. Dat is namelijk wat je tot je beschikking krijgt en daarmee zal je het avontuur gaan beleven. Uiteraard zit hier enige diepgang in, want gaandeweg zal je leren hoe je de mogelijkheden van Luffy op de beste manier kan toepassen in je avontuur. Een voorbeeld is dat je van A naar B kan rennen met hem, maar leuker is natuurlijk om dat slingerend via de bomen te doen doordat hij zijn armen kan uitrekken.

Toch vergeet men de diversiteit van de personages uit het basismateriaal niet. Hoewel je enkel met Luffy speelt, zal je tijdens je avontuur diverse bekenden tegenkomen. Naast dat je bekenden treft, zullen ook de inwoners van de verschillende steden die je bezoekt je om hulp vragen. Door met verschillende individuen te praten, activeer je missies en die zul je dan moeten opknappen om iedereen tevreden te houden. Het eiland is enerzijds rijp voor verkenning, maar anderzijds zijn er ook genoeg problemen om op te lossen en dat is waar Luffy natuurlijk om de hoek komt kijken. Hoe je dat doet en in welke volgorde, dat is geheel aan jou. Toch wel een fundamentele verandering in gameplay ten opzichte van de voorgaande games.

blank

Wat kunnen we verwachten…?

De gehele game speelt zich af op één groot eiland, maar de focus ligt hierbij niet op een zo groot mogelijke wereld creëren. Natuurlijk is het van een degelijke omvang, maar de ontwikkelaar richt zich voornamelijk op de details en de diepte van de ervaring, die elke One Piece fan zou moeten bekoren. Wat we kunnen verwachten qua missies blijft nog in nevelen gehuld, want daar wilde Bandai Namco op het moment van schrijven nog niet op in gaan. Wel konden ze kwijt dat we bekende elementen, zoals een schattenjacht en meer terug zullen zien, maar daar bleef het verder bij. Afwachten dus.

Het eiland zelf biedt trouwens volop variatie, want hetgeen in de trailer te zien is, is slechts een klein stuk van wat de wereld nog meer te bieden heeft. Bandai Namco belooft volop variatie in omgevingen en steden. Het is naar hun idee juist erg leuk om nieuwe steden en gebieden te ontdekken en te verkennen, met nieuwe missies als gevolg. Het is voor Luffy ook een soort nieuwe ontdekkingsreis, want hij zal allerlei gebieden aandoen waar hij nooit eerder is geweest. Overigens is het niet zo dat de game je direct alle vrijheid geeft om te doen en laten wat je wilt, want men zal een soort begeleiding inbouwen, zodat je niet gelijk de draad kwijtraakt.

blank

Binnen deze begeleiding krijg je echter wel volop vrijheid in wat je doet, waardoor iedereen op zijn eigen manier zijn of haar avontuur kan vormgeven met de middelen die de game je aanreikt. Overigens loont het om echt op onderzoek uit te gaan, want naast dat je nieuwe gebieden treft en personages ontmoet, krijg je ook te maken met cultuurverschillen en meer bijbehorende zaken wat de game nog meer diversiteit geeft. Je hebt in de game trouwens één eiland om te verkennen, het is dus niet mogelijk om naar andere eilanden te varen. Dit noemde men ‘voor deze game’, wat impliceert dat er plannen zijn om dit in de toekomst eventueel wel te doen, maar goed, dat is natuurlijk speculeren.

Rustige opbouw

Luffy beschikt over diverse unieke mogelijkheden, maar heb je die direct tot je beschikking vanaf de start? Daarover wilde Bandai Namco niet in detail treden, maar wat ze wel kwijt wilden suggereert dat dat niet het geval is. “Eén van de leuke dingen in deze nieuwe One Piece game, is dat je de personages ziet ontwikkelen in skills en fysieke mogelijkheden. Dat zou nieuwe opties bieden in waar ze allemaal kunnen komen en wat ze kunnen bereiken.”, was letterlijk het antwoord. Dat wekt de indruk dat je zeker bij de start wat mogelijkheden hebt, maar dat Luffy pas veel later in de game optimaal gebruik kan maken van alles waarover hij beschikt.

blank

De grootste verschillen ten opzichte van voorgaande delen is met deze nieuwe game dus dat het gehele avontuur op Luffy is gericht. Dat geeft je als speler nog beter de kans hem te leren kennen en ontdekken, ook met zijn mogelijkheden die naar verwachting steeds diverser worden. Dat alles in een open wereld die je vrij kan verkennen maakt One Piece: World Seeker een interessante opvolger voor de reeks. Daarbij speelt de game zich post Time Skip af, wat de deur openzet voor ‘Gear Fourth Techs’ qua mogelijkheden. Dat houdt in dat Luffy zichzelf helemaal kan opblazen om zo een gigantische spierbonk te worden, wat op zijn beurt weer nieuwe mogelijkheden met zich meebrengt tijdens het vechten. Desalniettemin is het enige wat Bandai Namco daarover kwijt kon dat we dat ‘gebied’ in de gaten moeten houden.

Daarmee sluiten we deze special af. We zijn een hoop wijzer geworden, maar helaas was de game niet speelbaar. Voor een eerste echte goede indruk van de gameplay, moeten we dus een nieuw moment afwachten en dan publiceren we uiteraard een preview.