Sinds de PlayStation 3 in 2007 de Backwards Compatibility optie niet meer meekreeg in nieuwe modellen, is er steeds vraag gebleven naar het terugbrengen van deze functie. Veel gamers hebben nog een kast vol met PlayStation 2 games, die nu alleen maar stof liggen te vangen.

We hebben dan ook vaak geruchten gehad over het terugkeren van deze functie, met als hoogtepunt de PlayStation 3 Slim, waarvan men overtuigd was dat deze de veel gevraagde functie weer zou bevatten. Helaas bleek al snel dat ook met de release van de Playstation 3 Slim Backwards Compatibility niet terug zou keren.

De meeste gamers hadden de hoop al opgegeven en gingen ervanuit dat Sony haar aandacht zou vestigen op HD PlayStation 2 remakes. Totdat zojuist een nieuw patent werd vastgelegd door SCEJ voor een externe “new generation console to previous generation console” emulator. In de onderstaande tekening van het patent is te zien dat deze externe emulator eigenlijk een kleine PlayStation 2 zal zijn.

Aangezien Sony wel vaker patenten aanvraagt om deze vervolgens nooit te gebruiken weten we nog niet wat we hiervan moeten denken, maar interessant is het wel. Zijn er hier nog mensen die nog steeds uitkijken naar Backwards Compatibility, of heeft men de hoop echt al opgegeven en komt dit patent te laat?