De tien tofste releases van 2018 – Dankzij games als Horizon: Zero Dawn, Call of Duty: WWII en Assassin’s Creed: Origins, hebben we ons in 2017 geen moment hoeven te vervelen. Ook het nieuwe jaar ziet er veelbelovend uit, met veel toffe releases. We hebben de enorme lijst teruggebracht naar tien games, waar we niet op kunnen wachten. Dit zijn ze, in willekeurige volgorde.

Red Dead Redemption 2


Al sinds de eerste teaser in 2016 kijken wij (en met ons vele anderen) reikhalzend uit naar de release van Red Dead Redemption 2. Na een extra wachttijd van een half jaar, die overigens geen afbreuk kon doen aan de hype, is het deze lente eindelijk zover en ontdekken we wat er voorafging aan de originele game van 2010. Wat we weten? Nog bijster weinig, aangezien Rockstar slechts mondjesmaat iets loslaat over de game. Wij maken ons in ieder geval op voor een meesterwerk vol actie, wapens, paarden en grauwe stemmen.

Far Cry 5


Na vier eerdere delen weten we inmiddels wat we van de Far Cry franchise kunnen verwachten: een open wereld in een fantastische omgeving met solide gameplay. Dit keer kozen de makers een minder exotische locatie, namelijk Montana USA. Het verhaal dat rondom religieus fanatisme is opgebouwd zorgde voor nogal wat controversie in Amerika, waar het thema iets te dicht bij huis lijkt te raken. Far Cry 5 verschijnt op 27 maart.

The Last of Us: Part II


In 2016 werd het langverwachte vervolg van The Last of Us eindelijk aangekondigd en sinds de vertoning van de eerste trailer op de E3 is de hype train niet meer te stoppen. The Last of Us: Part II speelt zich enkele jaren na het eerste deel af en Ellie, die we als sidekick leerden kennen, speelt nu de hoofdrol. Naast het thema wraak/haat is er nog maar weinig bekend, maar de verwachtingen zijn hooggespannen. Eén ding is zeker: de game zal er fantastisch uitzien en meer dan genoeg actie bevatten. The Last of Us: Part II verschijnt naar verwachting eind 2018 voor PlayStation 4.

A Way Out


Vanaf het moment dat de eerste trailer bekend werd gemaakt, stond A Way Out op onze ‘to watch’ lijst. Het verhaal van de volledige coöp game speelt zich af in de jaren ’70 en je kruipt in de huid van Leo of Vincent, twee veroordeelden die de handen ineen hebben geslagen om uit een gevangenis te ontsnappen. Samenwerking is key, waarmee A Way Out een nieuwe game-ervaring belooft te worden. De release staat gepland voor 23 maart.

Jurassic World Evolution


Fans van Jurassic Park en Rollercoaster Tycoon kunnen hun hart ophalen: in Jurassic World Evolution worden beide werelden samengevoegd en manage je je eigen park vol dinosaurussen. Ontwikkel nieuwe dino soorten in je onderzoekslaboratoria, bouw attracties, vermaak je bezoekers en ook niet onbelangrijk: voorkom dat zij de volgende maaltijd van je veestapel worden. Jurassic World Evolution is vanaf juni verkrijgbaar.

Detroit: Become Human


Detroit: Become Human heeft nog het meeste weg van een interactieve film, zo mooi ziet de game eruit. Door middel van keuzes bepaal je de verhaallijn en uiteindelijk het lot van de Androids die in opstand zijn gekomen. Als de game aan alle verwachtingen weet te voldoen, wordt het een ongekend gave ervaring. De exacte releasedatum voor deze PlayStation exclusive is nog niet bekend.

Metro Exodus


Metro Exodus is het directe vervolg op Metro: Last Light. In deze FPS stap je weer in het ondergrondse metrostelsel van Moskou om een uitweg te vinden uit de radioactieve en de door monsters geteisterde stad, waarbij de levensechte cut-scènes niet ontbreken. Metro Exodus wordt pas eind dit jaar verwacht. Het is geen straf om daarvoor nog eens Metro: Last Light te spelen, zodat je straks helemaal in het verhaal zit.

God of War


De God of War franchise gaat al een flinke tijd mee en in april verschijnt een compleet nieuwe hoofdstuk in het verhaal. Kratos is natuurlijk nog altijd de hoofdpersoon en de game zit barstens vol actie en epische eindbazen, maar er zijn ook de nodige veranderingen. Zo wordt Kratos bijgestaan door zijn zoon Atreus, hebben de Griekse goden ruimte gemaakt voor de Noorse mythologie en kijk je door het nieuwe camerastandpunt nu over de schouder mee van de protagonist. Daarnaast heb je nu meer een open wereld tot je beschikking. Met elke trailer steeg ons enthousiasme, dus we kijken uit naar 20 april!

Death Stranding


Of Death Stranding dit jaar verschijnt is nog niet helemaal zeker, maar waar we wel vanuit kunnen gaan, is dat de game mind blowing wordt. Dat kan ook niet anders wanneer bekende acteurs als Mads Mikkelsen en Norman Reedus de hoofdrol spelen. In de trailers krijgen we een voorproefje van de beklemmende wereld die Hideo Kojima heeft gecreëerd, waarin de dood net iets anders in z’n werk gaat. Hoewel we nog geen idee hebben waar de game over gaat, zijn de verwachtingen voor de upside-down world hooggespannen.

The Crew 2


De makers hebben de boel flink omgegooid in het vervolg op The Crew. Naast de snelle wagens die in bijna elke racegame thuishoren, heb je in The Crew 2 nu ook de beschikking over minder voor de hand liggende voertuigen. Dankzij het on-the-fly systeem switch je moeiteloos tussen auto’s, vliegtuigen en boten, waardoor races een nieuwe dimensie krijgen. We zijn dan ook erg benieuwd hoe dit uitpakt in de multiplayer modus. De release van The Crew 2 staat gepland voor later dit jaar.

Met deze releases ben je wel een tijd zoet in 2018, hoewel je op sommige iets langer moet wachten dan op anderen. Wil je direct na de release kunnen spelen? Ga dan voor de digitale games in de PlayStation Store, zo hoef je niet te wachten tot de game op je deurmat valt. Heb je meer PSN tegoed of een PS Plus abonnement nodig om online te kunnen spelen? Dat regel je simpel en snel bij Startselect: je ontvangt de code direct op je scherm, dus je kan ze meteen inwisselen op je PS4.