DLC Special: Wolfenstein II: The New Colossus – The Diaries of Agent Silent Death – Wolfenstein II zet het avontuur via DLC voort met drie nieuwe personages. Eind vorig jaar kregen we de avonturen van Gunslinger Joe voorgeschoteld, een American Football speler die zich niet aan de nazi’s wilde onderwerpen. Dit met een hoge prijs tot gevolg, maar hij nam op een vermakelijke manier wraak. Het volgende hoofdstuk in The Freedom Chronicles is van een heel ander kaliber, hierin nemen we namelijk de rol aan van Jessica Valiant, ook wel Agent Silent Death genoemd. Haar specialiteit? Stealth!

De missende stealth gameplay is terug

Iedereen die Wolfenstein: The New Order heeft gespeeld en die de stealth gameplay meer dan eens hanteerde, zal dat ongetwijfeld een beetje gemist hebben in Wolfenstein II: The New Colossus. De aandacht van stealth is in dit tweede deel namelijk iets meer naar de harde actie verschoven en hoewel dat op zich geen probleem was, kunnen we ons voorstellen dat spelers van het eerste deel dit element toch een beetje mistten. Wel, die komen volledig aan hun trekken in The Diaries of Agent Silent Death, aangezien stealth haar belangrijkste uitgangspunt is.

De stealth gameplay zien we in deze episode terug in haar standaard middelen. Zo kan zij – omdat ze zeer lenig is – door allerlei kleine schachten heen gaan om zo nazi’s te verrassen. Haar standaardwapen is een pistool met geluidsdemper en als secundaire optie heeft ze werpmessen. Kortom, de middelen om vijanden geruisloos te verslaan en daarbij komt nog dat ze zo goed als onhoorbaar is als ze gehurkt door vijandelijk gebied heen voortbeweegt. De stealth gameplay die dus enigszins gemist werd, keert nu met deze episode terug en dat smaakt absoluut naar meer.

Op zoek naar wraak

Jessica Valiant is een voormalig geheim agente en destijds voerde zij missies uit samen met haar man. Haar man heeft er echter voor gezorgd dat zij kon ontsnappen uit een penibele situatie, die hij uiteindelijk met de dood heeft moeten bekopen. Hij werd verraden, gevangen genomen, gemarteld en gedood. Jessica is naar Brazilië gevlucht om daar te genieten van de rust en alcohol, totdat ze opeens een document krijgt met daarin informatie over de drie personen die verantwoordelijk zijn voor het verraad en de dood van haar man. Dat geeft haar genoeg reden om terug naar bezet gebied te keren en de daders ter verantwoording te roepen.

Dat brengt je in eerste instantie naar een Gestapo kantoor om daar de koning van het martelen uit te schakelen. Even later loop je rond in Hollywood in de filmstudio’s om daar de verrader te elimineren en als laatste ga je achter de eindverantwoordelijke aan op een buitenaardse locatie. Elke locatie is in deze weer een groot level op zich, waarin je je een weg moet zien te vinden naar je einddoel. Dat kan je natuurlijk op de gebruikelijke manier doen door gewoon met twee geweren op de nazi’s af te stormen, maar efficiënter is het inzetten van haar stealth skills.

Eerder haalden we al even aan dat het gebruik van stealth naar meer smaakte. Daarbij komt ook dat Jessica Valiant een interessant en stoer personage is, waardoor we graag meer van haar zouden willen zien. Dat klinkt allemaal erg positief, maar het kent een negatieve ondertoon. Als je de stealth gameplay hanteert, dan ga je iets langzamer dan gebruikelijk en dan duren de levels niet veel langer dan een half uur per stuk. Ga je frontaal de confrontatie aan, dan is het mogelijk om de drie levels in z’n geheel binnen een uurtje te doorlopen en dat is nogal aan de korte kant, niet?

blank

Combat Simulations

Het avontuur van Jessica steekt prima in elkaar en is voor zo lang het duurt zeker vermakelijk. Toch is het jammer om te zien dat je nogal snel door deze episode heen bent, daar waar je met Gunslinger Joe al snel wat langer bezig bent. Zelfs als je alle collectables wilt verzamelen in één playthrough, ben je alsnog erg snel door deze episode heen en dat is jammer. Maar net zoals de vorige uitbreiding komt ook deze uitbreiding gepaard met een drietal nieuwe Combat Simulations. Net zoals voorheen word je in een gedeelte van een level gedropt – wat gebaseerd is op de mini-campagne – en hierin moet je zo snel en efficiënt mogelijk nazi’s afknallen.

Aan het einde van de rit krijg je dan een beoordeling en de fun zit hem natuurlijk in het verbeteren van je eigen highscores. Het plezier van de Combat Simulations zit hem vooral in de brute actie op een zeer hoog tempo. Nu is Wolfenstein II sowieso een shooter waarin hoog tempo de maat voert, maar dat gaat nog iets sneller in deze simulaties. De uitdaging kan je overigens zelf aanpassen, want het wordt als maar uitdagender als je de moeilijkheidsgraad omhoog schroeft. Je kan het dus ze gek maken als je zelf wilt. Desalniettemin betreft het een toevoeging van drie nieuwe maps aan een verder bekend onderdeel van de game. Het zorgt voor wat extra uren gameplay plezier, mits je de Combat Simulations leuk vindt uiteraard.

blank

Conclusie

The Diaries of Agent Silent Death zijn de moeite waard als je over een Season Pass beschikt. Los aanschaffen zou ik ook graag willen aanraden, maar daarvoor is de uitbreiding simpelweg te beperkt. De drie nieuwe Combat Simulations zijn een leuke aanvulling, de hoofdmoot is natuurlijk het avontuur van Jessica, maar daar ben je met hooguit een uurtje wel doorheen en dat is nogal aan de korte kant. Dat neemt echter niet weg dat we graag meer van haar willen zien en de gameplay die hierbij hoort. Zij is als persoon boeiend en de gameplay is weer zoals vanouds heerlijk goed.