Star Wars Battlefront II was eind vorig jaar onderwerp van discussie, omdat EA het micro-transactie systeem te agressief aan het pushen was. Omwille van veel kritiek en sociale druk heeft de uitgever toen besloten de micro-transacties uit te schakelen om aan een beter systeem te werken.

Tot op heden zijn de micro-transacties niet teruggekeerd, maar EA heeft nog altijd de intentie dat wel te doen. Blake Jorgensen, CFO van EA, heeft aangegeven dat de micro-transacties in de komende maanden zullen terugkeren naar de game.

De CEO van EA, Andrew Wilson, voegde hier aan toe dat digitale economieën een plek hebben in games en dat de focus van EA hier op zal blijven liggen. Men is momenteel echter nog op zoek naar de juiste context om het te implementeren, althans, in het geval van Star Wars Battlefront II. Daar zullen ze later nog op terugkomen.

Micro-transacties zijn dus absoluut niet in de ban gedaan, maar het heeft EA wel wat geleerd over wat spelers wel en niet willen. EA had nooit de intentie om een ervaring te bouwen die gezien zou worden als oneerlijk of met gebrek aan progressie, aldus Wilson.

Dat laatste klinkt natuurlijk erg mooi als zelfverdediging, maar de manier waarop micro-transacties in Star Wars Battlefront II zaten was té veel van het goede. Iets wat EA zelf ook had kunnen realiseren met een beetje gedegen marktonderzoek.

Desalniettemin heeft EA er van geleerd en dat zou in theorie kunnen betekenen dat het in toekomstige games minder agressief gepusht wordt.