Gespeeld: Yakuza 6: The Song of Life – Nadat de Yakuza serie in Europa een wat stille behandeling had gekregen, zoals het drie jaar later uitbrengen van Yakuza 5 toen de PlayStation 4 al lang en breed in de winkels lag, is SEGA nu samen met lokalisatiepartner Deep Silver weer aan de weg aan het timmeren om de serie ook bij ons weer op de kaart te zetten. Nadat wij Yakuza 0 mochten verwelkomen, volgde al snel Yakuza Kiwami en nu is het alweer bijna tijd voor Yakuza 6 die, in tegenstelling tot deeltje 5, wel gewoon in de winkelschappen te vinden zal zijn. Naar verluidt zal dit jammer genoeg het laatste avontuur van Kazuma Kiryu zijn, maar ook helden worden een jaartje ouder. Wij werden uitgenodigd om dit laatste deel een paar uurtjes aan de tand te voelen.

Home sweet home

Het leven van Kiryu is er niet gemakkelijker op geworden. We worden begroet door een kleine recap van wat er in Yakuza 5 allemaal gebeurd is. Dit is an sich wel handig, aangezien veel mensen die game ongetwijfeld niet meer gespeeld zullen hebben op hun PS3 in 2015. Zonder op dit moment al te veel weg te geven van het verhaal, is Kiryu wederom in de gevangenis beland. Wanneer hij na drie jaar weer vrij komt en weer terug wil keren naar zijn vredige bestaan bij het weeshuis wat hij heeft opgericht, blijkt Haruka vermist. Niemand weet waar ze heen is en dus gaat Kiryu tegen zijn wil in naar Kamurocho om haar te zoeken.

Kiryu wil al een geruime tijd niks meer met de Yakuza te maken hebben, maar hij wordt natuurlijk snel herkend. Naast de Yakuza blijkt er nu ook een andere Aziatische criminele organisatie actief te zijn in Kamurocho, namelijk de Chinese Triad. De politie heeft de handen in het haar met twee van deze organisaties die bij hun herrie komen schoppen, vooral gezien de Triad nog meedogenlozer is dan de Yakuza. Kiryu ontvangt een telefoontje dat Haruka is gevonden, maar niet in de staat waar hij op hoopte. Ze heeft een auto-ongeluk gehad. Met sterke vermoedens dat de Yakuza of misschien zelfs de Triad hier iets mee te maken heeft, gaat Kiryu op onderzoek uit. Maar wacht, dat is niet alles. Haruka heeft een baby genaamd Haruto, waar komt die ineens vandaan? Daarvoor moet Kiryu toch weer eens ergens anders heen dan Kamurocho.

Nieuwe stad, nieuwe kansen

Eén van de interessantste elementen van Yakuza 6 is de nieuwe stad waar we op onderzoek uit kunnen gaan, namelijk Onomichi Jingaicho in, jawel, Hiroshima. Het doel van Kiryu is om er achter te komen wie de vader is van Haruto en waarom Haruka alleen terug is gekomen naar Kamurocho terwijl zij ook weet hoe gevaarlijk dat voor haar is, gezien ze gelinkt is aan de Yakuza. Naast de standaardgevechten en interacties met bewoners is er nu ook een nieuw element. Voor alle aanstaande vaders is dit wellicht een goed moment om zich voor te kunnen bereiden, want je zal voor Haruto moeten zorgen. En dat is een flinke klus.
blank

Kiryu zal op diverse momenten Haruto met zich mee dragen en dan moet er ook op gelet worden dat de baby zijn zin krijgt. Heeft hij honger, maar heb je geen melk meer voor hem? Dan mag je midden in de nacht op pad om melk te gaan zoeken voor hem, met Haruto erbij en probeer er dan maar voor te zorgen dat hij niet de hele buurt bij elkaar krijst. Om hem op te vrolijken, speel je een soort van mini-game waarin je aan de hand van gebaren moet opmaken of hij geknuffeld wil worden, de lucht in gehouden wil worden of een aai over de bol wil hebben. Dit doe je door diverse bewegingen en gebaren te maken op het touchpad van je DualShock 4 controller. We hebben helaas niet heel veel tijd met Haruto kunnen doorbrengen, maar de korte tijd die we met hem hebben doorgebracht was op z’n minst zwaar te noemen.

Vertrouwd met subtiele wijzigingen

Het zal de meesten al wel duidelijk zijn geworden dat wij nogal gek zijn op de gameplay formule van Yakuza. Gelukkig blijft dat in Yakuza 6 nagenoeg ongewijzigd als het aan komt op vechten en het verkennen van de omgeving, maar toch zijn er wat dingen anders. Eten dient nu niet alleen meer voor het herstellen van jouw health, want het brengt ook andere voordelen met zich mee. Door een juiste hoeveelheid te eten zal je tijdelijk wat sterker zijn, maar het is hierbij ook zaak dat je niet te veel eet. Wanneer je besluit om te gaan eten zal er een maag indicator verschijnen die je laat zien hoe veel Kiryu nog in zijn holle kies kwijt kan.
blank

Ook zijn de bekende zij-missies weer van de partij, maar ook deze zijn wat uitgebreider dan we gewend zijn. Ze hebben nu vaak een geheel eigen plot in plaats van dat het wat korte opdrachtjes zijn. Dit gaat van het oplossen van huwelijksproblemen tot aan een waardevolle bezitting van iemand terug zien te vinden, compleet met achtergrondverhaal erbij. Het is leuk om te zien dat zulke bijkomstigheden nu ook wat meer betekenis krijgen. Zij-missies kan je zo maar op straat tegenkomen, maar ook wordt Kiryu’s smartphone uitgerust met een app waarop hij kan zien of er mensen in de buurt zijn die zijn hulp nodig hebben. Het is een grappige en ook nuttige toevoeging, maar bovenal is het een teken dat de Yakuza serie met zijn tijd mee gaat. Smartphones en bijbehorende apps zijn namelijk voor vrijwel iedereen een essentieel deel van hun leven geworden.

Kleine puntjes

De engine van Yakuza 6 heeft ook weer een update gehad, maar laat nog steeds op sommige vlakken steekjes vallen. De hoofdpersonages zien er weer erg indrukwekkend uit met bijzonder goede gezichtsanimaties en bijbehorende bewegingen, maar de rest van de mensen zien er nog steeds wat levenloos uit. Het toppunt voor ons was echter een scene waarbij publiek aanwezig was en je duidelijk zag dat het publiek gewoon geen detail had. Dat is bijzonder jammer, gezien zelfs sportgames tegenwoordig een gedetailleerd publiek bevatten. Dit is nu natuurlijk een punt wat ons in het bijzonder opviel, maar als het daarbij blijft in de uiteindelijke release zijn we alsnog gewoon tevreden.
blank

Voorlopige conclusie

Yakuza 6: The Song of Life belooft weer een geweldige game te gaan worden, precies zoals we gewend zijn. We waren teleurgesteld toen onze speeltijd er op zat en we de controller moesten neerleggen, want dit smaakte absoluut naar meer! Het recente extra uitstel is wel iets waardoor we even moesten slikken, want we willen zo snel mogelijk helemaal los kunnen gaan met deze game. Laten we hopen dat het vermoedelijk laatste avontuur van Kiryu ons gelijk ook één van de beste games in de serie oplevert, want na al die jaren ga je een personage als Kiryu toch een warm hart toedragen. Alleen al daarom verdient hij een waardig afscheid en voor nu ziet het er naar uit dat hij dat absoluut gaat krijgen.