Micro-transacties dienen in games tegenwoordig als secundair verdienmodel voor uitgevers. Op lange termijn is het zelfs winstgevender dan de gewone verkopen van games, zeker als je naar bijvoorbeeld een titel als FIFA kijkt. Uitgevers zien micro-transacties en de daaraan gekoppelde lootboxes of elke andere variant niet als een verkapte manier van gokken, maar het kan wel dezelfde verslavingen oproepen…

Of dat daadwerkelijk zo is, dat moet wetenschappelijk onderzoek uitwijzen. In de tussentijd zijn overheden bezig om te kijken of ze het aan banden kunnen leggen, maar op dit moment is er nog niet veel veranderd, afgezien van wat Aziatische landen die er een alternatieve wetgeving op nahouden. Maar dat neemt niet weg dat gamers ondertussen geld spenderen aan micro-transacties en op Reddit is nu een individu met zijn verhaal naar buiten getreden.

Een Engelse jongeman van 25 jaar is al sinds zijn 18e verslaafd aan FIFA Ultimate Team en dan met name aan het kopen van pakjes met kaarten. Dat begon in eerste instantie met £150 per maand, maar al snel dook deze kerel in de schulden door middel van een creditcard met daarop hoge kredieten. Het effect is dat er als maar geld uit blijft gaan en dat het van kwaad naar erger gaat.

“I’m a 25m from the UK. I’ve been addicted to spending my money on FIFA Ultimate Team ever since I had a job when I was 18, I would get my salary and as an Admin Apprentice (About £400 a month Full Time) and after my board and bus fare, spend the rest of FIFA, about £150 a month. Then as soon as my apprenticeship finished and I was put onto a more standard wage of about £800, I was spending roughly £500 monthly on the game. This is where I got myself a credit card (worst decision of my life), and got into Payday loans and asking for advances every month. This carried on for a while.”

Het bovenstaande stukje is slechts het begin van de ellende waar deze kerel in zit. Het vervolgstuk kan je hier op Reddit nalezen, want niet alleen zit hij met financiële problemen, ook kampt hij met een situatie waarbij hij bang is dat zijn vriendin hem verlaat.

Natuurlijk is dit een erg persoonlijk verhaal en de één gaat wat verstandiger met micro-transacties om dan de ander. Overigens is dit één van de weinige extreme gevallen, maar het toont wel aan dat micro-transacties wel degelijk gevaarlijk kunnen zijn, wellicht vanwege de onderliggende gok effecten die het met zich meebrengt.

Dat verschilt overigens per game, maar dat maakt het geheel niet minder interessant of treurig in dit geval.