Gespeeld: TT Isle of Man – Vorig jaar in de lente kregen we voor het eerst de mogelijkheid om even aan de slag te gaan met TT Isle of Man. Een nieuwe racegame van Bigben Interactive die de mogelijkheid biedt om de iconische motorrace virtueel te beleven. De eerste kennismaking gaf ons een indruk van wat de ontwikkelaar voor ogen heeft, maar tegelijkertijd waren we zeer sceptisch over de kwaliteit. Dit omdat de game aanvankelijk eind vorig jaar moest verschijnen en het in veel opzichten nog niet goed was. Men nam echter meer tijd en nu konden we opnieuw met de racer aan de slag en dat pakte een heel stuk beter uit.

Al onze zorgen

Het concept van TT Isle of Man is ontzettend gaaf, zeker voor de motor liefhebber. Deze race is immers toch de meest unieke die je wereldwijd kan vinden. Dat er een game van wordt gemaakt is heel erg leuk, maar de eerste kennismaking vorig jaar ging niet echt soepel. De physics waren waardeloos, het remmen ging voor geen meter en er was ontzettend veel pop-up. Nu ruim een half jaar later hebben we een aanzienlijk betere versie gespeeld en de zorgen die we hadden zijn nu grotendeels weggenomen.

We kregen de mogelijkheid om een aantal losse races te rijden op het eiland van Man, maar ook konden we aan de slag in races in Engeland, Schotland en Ierland. Van bizarre physics is geen sprake meer, want de motoren en coureurs gedragen zich aanzienlijk realistischer dan de vorige keer dat we de game speelden. Ook is de remweg nu goed afgesteld, waardoor we niet om de haverklap uit de bocht vlogen. Twee aspecten die van ongekend belang zijn voor een realistische motorrace ervaring en nu dat eenmaal op orde is, komt ook de lol van de game gelijk om de hoek kijken.

Enorme snelheden

De game biedt naast losse races ook nog een Time Attack modus, een carrière modus en een multiplayer. Qua modi lijkt het dus wat beperkt te zijn, maar helaas was enkel de Quick race optie beschikbaar in de preview versie. Hoe de andere modi er uit zien is dus nog even afwachten, maar desalniettemin gaf de Quick race optie een goede indruk van wat we van de game mogen verwachten. Dat zijn gevarieerde routes, duizelingwekkende snelheden en een flinke uitdaging. De races in TT Isle of Man zijn namelijk toch wel andere koek dan de races op superstrakke MotoGP circuits.

blank

Dat je nu door kleine dorpjes en over het platte land aan het racen bent, geeft de game een eigen identiteit. Daarbij is het ook gewoon heel erg leuk om met volle snelheid door een klein dorpje heen te razen en na een lichte heuvel met een enorme smak neer te komen op het asfalt. Het racen gaat vanzelfsprekend hard, maar als je eenmaal een vrij lang recht stuk hebt waar je even tot de max kan gaan, dan merk je pas hoe hoog de snelheid ligt. Het beeld gaat wat suizen en je hoort de wind steeds harder klapperen op je kledij, wat toch enigszins een adrenalinerush veroorzaakt. Met name omdat één foutje gelijk afgestraft wordt.

Het geluk in deze game is dat als je een klapper maakt, je er fysiek niets aan over zal houden. In werkelijkheid is het natuurlijk levensgevaarlijk. Het komt om die reden ook regelmatig voor dat iemand zijn leven laat tijdens de beroemde doch beruchte race. Dat risico nemen we liever niet en daar biedt deze game een mooie uitkomst in. Het gevoel – voor zover we dat kunnen beoordelen – van een race op het eiland van Man lijkt goed in de game over te komen, hoewel we slechts 20% van de totale route hebben kunnen rijden. Desalniettemin was de route gevarieerd en de omgeving was afwisselend. Kortom, een toffe ervaring.

blank

Een flinke uitdaging

Doordat het racen op het eiland van Man, maar ook op andere locaties gewoon op de openbare weg gebeurt, heb je met een compleet andere ervaring te maken. De wegen variëren behoorlijk in breedte en vreemde bochten worden niet geschuwd. Daarbij geldt dat je motor echt aanvoelt als een razende machine die ongeacht je er op zit of niet alsnog met volle snelheid weg wil rijden. Dat levert in de gameplay dus een extra uitdaging op. Want niet alleen zijn de routes uitdagend, ook het onder controle houden van je motor is erg belangrijk.

Neem je een kleine jump, zorg dat je dan niet vol gas neer komt, want dan gaat je motor gek doen. Vol gas geven in een langzame bocht is ook niet verstandig, want dan haalt je achterwiel je in. Continue focus is vereist om het racemonster onder controle te houden en daarbij komt nog dat de game straks over verschillende type motoren beschikt waarbij de één nog krachtiger is dan de ander. Ook heb je uiteraard nog de mogelijkheid om handgeschakeld te rijden en dat samen met onvoorspelbare wegen en een racemonster maakt het tot een leuke uitdaging om een race überhaupt zonder kleerscheuren te voltooien.

blank

Voorlopige conclusie

De tweede kennismaking met TT Isle of Man is er één die de eerste gelijk doet vergeten. Het uitstel van de game heeft de kwaliteit tot zover duidelijk goed gedaan, want de zorgen die we hadden zijn nu als sneeuw voor de zon verdwenen. Toch kunnen we er niet omheen dat de game de indruk geeft wat beperkt te zijn in modi en ook het geluid van op elkaar klappende motoren klinkt niet echt goed. Alsof je een houten krat tegen de muur aan gooit, dus daar mag nog wel wat aandacht naar uit gaan. Net zoals dat sommige crashes onrealistisch lijken en tegenstanders zonder problemen over je heen kunnen rijden. Maar, laten we wel wezen, dat zijn toch een beetje de details in een groter geheel dat nu steeds meer vorm begint te krijgen en die vorm ziet er best goed uit.