De Zweeds/Oostenrijkse uitgever THQ Nordic heeft vanochtend bekendgemaakt het Duitse Koch Media over te nemen voor een bedrag van 121 miljoen euro. Koch Media is een aanzienlijk grote speler in de branche met IP’s als Saints Row, Dead Island en Metro. THQ Nordic heeft op haar beurt weer franchises in bezit als Red Faction, MX vs. ATV, Darksiders en meer.

Deze overname is op zijn minst opmerkelijk te noemen, vooral om het feit dat men niet had verwacht dat THQ Nordic hiertoe in staat zou zijn. De investeringsmaatschappijen achter het bedrijf zijn echter niet de minste en de overname is daarom een heftige move te noemen. Velen hadden waarschijnlijk eerder verwacht dat Koch Media degene zou zijn die THQ Nordic zou kunnen overnemen, maar het is toch andersom.

Bijzonder aan deze deal is ook het feit dat heel veel franchises die na het faillissement van THQ in 2013 van de hand zijn gedaan, nu weer onder hetzelfde label terugkomen. Nordic Games kocht in 2013 al de naam THQ, samen met de rechten op enkele games op, maar bezit nu eigenlijk weer het merendeel van THQ’s voormalige bibliotheek door de overname van Koch Media.

Mocht THQ Nordic echt alle IP’s terug willen hebben, dan zullen ze bij SEGA moeten aankloppen. Zij bezitten ook de nodige THQ-franchises van vroeger. SEGA heeft zich destijds verrijkt met de gamestudio Relic Games en de franchises Warhammer 40K en Company of Heroes.