Review: Monster Energy Supercross – The Official Videogame – De Italiaanse studio Milestone heeft de afgelopen jaren allerlei racegames uitgebracht met motoren in de hoofdrol. Zo bracht de ontwikkelaar games als MotoGP en RIDE uit, waarin spelers over asfalt konden scheuren. Met de MXGP-serie ging Milestone off-road en werd ook de Motocross sport belicht. Met Monster Energy Supercross – The Official Videogame verlaat de studio nu de natuurlijke gebieden en wordt er juist in stadions door de modder geracet. Betekent deze overgang naar een andere sport ook een succesvolle ontwikkeling voor Milestone, of weten de Italianen opnieuw niet af te rekenen met hun reputatie van wisselvallige games? Wij gingen met de game aan de slag om een definitief oordeel te geven.

Andere tak van sport

Zoals gezegd speelt Monster Energy Supercross zich af op tracks in stadions. Hoewel het hier ook gaat om motorraces in de modder en het dus op het eerste gezicht lijkt op de MXGP-games, hebben we hier te maken met een compleet andere sport. Dit is namelijk de officiële game van het Monster Energy AMA Supercross kampioenschap. Deze competitie wordt in de Verenigde Staten gehouden en is daar erg populair. Hier is de sport veel minder groot, maar toch kunnen we het nu virtueel beleven met deze game.

Doordat Monster Energy Supercross de officiële licentie van de sport bezit, bevat de game alle 17 officiële tracks uit het kampioenschap. Deze tracks zijn mooi nagemaakt in de game en hoewel wij ons misschien niet zoveel voor kunnen stellen bij de sport, is het al wel snel duidelijk dat het echt authentiek wordt gepresenteerd en dat is alleen maar goed. De licentie betekent ook dat alle coureurs (van zowel de 450SX als de 250SX klasse) en de motoren van de grote merken aanwezig zijn. Wat dat betreft is Monster Energy Supercross dus een compleet pakket dat fans van de sport tevreden zal stellen.

Gameplay is prima…

De kern van de gameplay van Monster Energy Supercross is vrij simpel. Racen over een modderige track vol scherpe bochten, heuvels en grote sprongen. Het goede nieuws is dat de game over het algemeen heel fijn is om te spelen. De motoren laten zich prettig besturen en de game kent een aangename leercurve. In het begin zal je echter niet heel gemakkelijk een race winnen. Het kost namelijk flink wat tijd en moeite om de gameplay goed onder de knie te krijgen. De manier waarop je een bocht in gaat en de manier waarop je het gewicht van de coureur verdeelt bij het springen, zijn van levensbelang. Gelukkig zal je merken dat het snel beter gaat en tevens kun je de game zo moeilijk maken als je zelf wilt.

Zo kun je ervoor kiezen om diverse assists te gebruiken en je kunt zelfs kiezen of je realistische physics wilt (waardoor de game dus een stuk uitdagender wordt) of dat het allemaal iets eenvoudiger is. Over physics gesproken, in tegenstelling tot enkele andere games van Milestone, zijn die bij Monster Energy Supercross over het algemeen prima in orde. Soms ketst je motor wel eens raar af van een obstakel, maar verder zul je in principe weinig gekke situaties tegenkomen. Al met al is het met de gameplay dus goed gesteld en de game is toegankelijk voor iedereen, ongeacht je niveau.

…maar niet perfect

Toch zijn er wel enkele kleinere irritatiepuntjes die opvallen tijdens het spelen. Dit heeft vooral te maken met de start van de races. Waar de framerate over het algemeen prima is, zakt die bij de start helaas enorm in. Wanneer je met 22 coureurs een bocht in gaat, wordt het er soms bijna onspeelbaar door. Dit zorgt er vaak voor dat je valt of compleet uit de bocht vliegt, waarmee een belangrijke race direct al verloren kan zijn. Er is een replay-functie aanwezig, waarmee je de tijd kunt terugspoelen en zo de eerste bocht opnieuw kunt proberen, maar dat is natuurlijk totaal geen excuus.

Bij de start van een race wordt ook het zwakke punt van de AI pijnlijk duidelijk. De computergestuurde coureurs houden namelijk totaal geen rekening met jou en elkaar. Het resultaat is dat in veel gevallen werkelijk iedereen compleet roekeloos tegen elkaar aan rijdt, wat tot enorme botsingen leidt. Het zal daardoor regelmatig gebeuren dat jij keurig afremt en de eerste bocht netjes in gaat, waarna je gewoon van je motor wordt geslingerd omdat een andere coureur hard op je in botst. Dat is erg raar en ontzettend ergerlijk, al helemaal als je bedenkt dat het verder wel goed zit met de AI. Tijdens de race gebeuren er weinig gekke dingen en vormen de andere coureurs een prima uitdaging.

Niets nieuws onder de zon

Ondanks deze punten kunnen we wel gewoon stellen dat Monster Energy Supercross erg leuk is om te spelen. De vraag is dan natuurlijk of de game ook genoeg content biedt om voor een langere tijd interessant te blijven. Het antwoord is helaas niet heel erg positief. Monster Energy Supercross bevat namelijk het meest standaard aanbod van modi voor een racegame, zonder veel extra’s. Uiteraard kun je losse races rijden, is er een simpele Time Trial modus aanwezig en je kunt aan de slag in een carrièremodus. Het probleem met de carrièremodus is echter dat ook deze verschrikkelijk ‘standaard’ is, waardoor er vrij weinig in te beleven valt.

Voor de carrièremodus moet je een eigen coureur aanmaken en koop je een eerste motor. Vervolgens is het de bedoeling dat je deelneemt aan de officiële kampioenschappen. Zo kom je eerst in de 250SX klasse terecht, met als uiteindelijk doel om de 450SX klasse te winnen en de grote ster van de sport te worden. Met deze basis is niets mis, maar buiten het racen om is er niets interessants om te doen. Je kunt nog wel een deal sluiten met een sponsor, die je vervolgens beloont als je een bepaalde positie behaalt, maar dat is dan ook echt alles. In feite komt het er dus op neer dat je in de carrièremodus alsnog alleen maar losse races aan het rijden bent.

Het enige dat het nog een beetje aankleedt, is de customization. Door goed te presteren verdien je credits en hiermee kun je nieuwe items voor je coureur en je motor vrijspelen. Dit is wel echt heel goed uitgevoerd, want je kunt werkelijk ieder denkbaar onderdeel van je motor aanpassen en het pak van je coureur kan je van veel nieuwe items voorzien. Hier komt echter tegelijkertijd het eerder genoemde probleem om de hoek kijken. Om veel items vrij te spelen, is het de bedoeling dat je de game erg veel speelt, maar het aanbod aan modi is alles behalve uitnodigend. Mocht je echt snel verveeld raken, dan betekent dat dus ook dat je veel van de toffe customization items nooit zal vrijspelen.

Monster Energy Supercross bevat verder nog een standaard multiplayer modus. Deze werkt op zich prima en is leuk om te spelen. Wie echter dacht dat het beuken in de eerste bocht online verleden tijd zou zijn doordat je niet meer met de agressieve AI te maken hebt, die heeft het mis. Dat komt doordat er geen penalty-systeem aanwezig is in de multiplayer. Het resultaat daarvan is dat veel online spelers het erg grappig vinden om iedereen keihard te beuken in de bochten. Je verliest hierdoor veel tijd, terwijl degene die de beuk uitdeelde gewoon door kan rijden zonder straf. Kortom, een erg vervelend aspect van de multiplayer.

Een creatief hoogtepunt

Heeft Monster Energy Supercross dan verder echt helemaal niets te bieden? Nou, dat is ook niet helemaal waar. Er is namelijk een track editor aanwezig. Dit is een absoluut hoogtepunt van de game die het tekort aan interessante content toch gedeeltelijk goedmaakt. Met de track editor kun je namelijk je eigen circuit maken en die online delen. Hierdoor kun je toch nog op veel diverse tracks racen, naast de officiële tracks uit de sport. Dit is natuurlijk erg goed voor de levensduur van het spel, mits de community actief blijft met het bouwen van tracks uiteraard.

Het goede nieuws is ook nog eens dat de track editor van Monster Energy Supercross echt uitstekend is. Alles werkt namelijk heel simpel, waardoor het erg toegankelijk is. Je kiest een stadion uit en vervolgens heb je talloze onderdelen tot je beschikking. Veel verschillende soorten bochten, allerlei soorten heuvels en sprongen, noem het maar op. Hierdoor kun je in korte tijd heel gemakkelijk een eigen track maken. Dat de track editor simpel werkt, wil niet zeggen dat het ook beperkt is. Je kunt een track namelijk zo complex maken als je zelf wilt. De modus is dus toegankelijk en vermakelijk voor iedereen.

Conclusie

In de inleiding stelden we de vraag of Milestone met Monster Energy Supercross - The Official Videogame weet af te rekenen met de wisselvallige reputatie. Het antwoord op deze vraag is helaas weer ‘nee’. Begrijp me niet verkeerd, deze game doet een hoop goed en is echt heel tof om te spelen. Los van een paar kleine irritatiepuntjes met de AI zit de gameplay simpelweg uitstekend in elkaar. De game is toegankelijk en toch uitdagend. Ook is het spel grafisch netjes verzorgd. Tegelijkertijd doet Monster Energy Supercross gewoon te weinig om echt heel lang boeiend te blijven. Het aanbod aan modi is namelijk ontzettend standaard. De uitstekende track editor maakt veel goed, maar is tegelijkertijd niet genoeg om van Monster Energy Supercross een echte topgame te maken. En dus is dit weer een game van Milestone met enkele gemiste kansen.

Pluspunten

  • Gameplay is toegankelijk en uitdagend tegelijk
  • Physics grotendeels in orde
  • Zeer goede en gebruiksvriendelijke track editor
  • Veel items vrij te spelen
  • Grafisch goed verzorgd

Minpunten

  • Aanbod aan modi is ontzettend standaard
  • Framedrops bij de start van de races
  • AI is inconsistent en bij de start veel te agressief
  • Geen penalty-systeem in multiplayer

7.0