Review: Q.U.B.E. 2 – Als je naar het genre van first-person puzzelgames kijkt, dan is Portal waarschijnlijk wel het bekendste voorbeeld. Enkele jaren geleden was daar ineens Q.U.B.E. van Toxic Games. Deze game ontstond als studentenproject van de oprichters van de studio. Hoewel Q.U.B.E. – een afkorting voor Quick Understanding of Block Extrusion – nooit het niveau en de populariteit van de Portal-games haalde, vonden de ontwikkelaars toch dat de game een vervolg verdiende. En zo is, ruim zes jaar na de eerste game, Q.U.B.E. 2 uitgebracht. Een game die zijn voorganger in vrijwel alle aspecten weet te overtreffen.

Blind vertrouwen

In Q.U.B.E. 2 kruip jij als speler in de huid van Amelia Cross. Zij is een archeologe die om onduidelijke redenen ontwaakt op een mysterieuze planeet. Amelia heeft geen idee wat er precies gebeurd is, maar gelukkig krijgt ze hulp van Emma Sutcliffe, een andere overlever. Hoewel de twee elkaar niet kunnen zien en op het eerste gezicht ver van elkaar verwijderd zijn, kunnen ze wel met elkaar praten. Emma lijkt echter wat meer te weten over hoe ze op de planeet terecht zijn gekomen en ook over Amelia zelf. Hoewel de archeologe dat niet helemaal vertrouwt, heeft ze geen andere keuze dan samen te werken. Met de hulp van de onzichtbare Emma moet ze een uitweg zien te vinden, om zo weer veilig huiswaarts te keren.

Het klinkt als een erg mysterieus en boeiend verhaal, alleen is de uitwerking ervan helaas niet geweldig. Het lijkt er namelijk op alsof Q.U.B.E. 2 iets te hard zijn best doet om een meeslepend mysterie voor te schotelen. Sommige delen van het verhaal zijn vaag en moeilijk te volgen. Verder wordt het verhaal tegen het einde van de game enigszins voorspellend, wat ook erg jammer is. Wat wel uitstekend gedaan is als het gaat om verhaalvertelling, is de voice-acting. De stemmen van Amelia en Emma zijn geloofwaardig en de emoties van de twee gestrande mensen komen goed over. Desondanks weet het verhaal niet te imponeren, maar het doet net genoeg om het geheel wat aan te kleden en boeiend te houden. En eerlijk is eerlijk: Q.U.B.E. 2 is tegelijkertijd ook niet een game die je echt om het verhaal speelt.

Drie kleuren, veel mogelijkheden

Q.U.B.E. 2 blinkt namelijk in iets anders uit en dat is de gameplay. De wereld waarin Amelia zich bevindt is volledig opgebouwd uit kubussen. Deze blokken kan Amelia manipuleren door speciale handschoenen die ze draagt. Die handschoenen geven haar de mogelijkheid om de blokken een speciale functie te geven. Er zijn in totaal drie verschillende ‘krachten’ waar de handschoenen over beschikken, die elk gekenmerkt worden door een eigen kleur. Door een bepaalde kleur te selecteren en te gebruiken op een kubus, verandert deze direct in die kleur.

blank

Wanneer Amelia een kubus blauw maakt, fungeert het blok als een trampoline. Zo kan ze hoge plekken bereiken, door op deze blauwe blokken te springen. Daarnaast kan ze blokken ook groen maken. Wanneer je een groen blok activeert, zal er een kubus uit dat vlak verschijnen, die je verder weer kunt gebruiken in het vervolg van de puzzel. Als laatste is er de rode kleur. Deze zorgt ervoor dat er een lange balk uit de kubus komt, die bijvoorbeeld als brug of trap ingezet kan worden. Het is overigens wel noemenswaardig dat je niet zomaar ieder blok in de spelwereld van Q.U.B.E. 2 kunt manipuleren. Waar je in Portal bijna helemaal vrij bent om de portalen te plaatsen, zijn er in deze game slechts enkele kubussen in een level gemarkeerd om aan te geven dat die gebruikt kunnen worden.

Dit maakt de eerste paar levels uit de game vrij gemakkelijk, omdat de aangewezen kubussen je natuurlijk in een bepaalde richting sturen. Verder klinken drie verschillende krachten niet als heel veel mogelijkheden, maar de game begint op een aangenaam niveau om het gebruik van de verschillende kleuren kubussen goed onder de knie te krijgen. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om de verschillende kleuren te combineren, om zo nieuwe mogelijkheden te creëren. Wie echter dacht dat de game hier wel heel simpel door blijft, die heeft het mis. Q.U.B.E. 2 weet namelijk op fantastische wijze de puzzels steeds diverser, uitgebreider en complexer te maken.

blank

Nieuwe toevoegingen, nog meer mogelijkheden

Na de eerste paar levels heb je de verschillende kleuren blokken wel goed leren kennen. Dan zul je ook merken dat er geleidelijk steeds nieuwe elementen aan de puzzels worden toegevoegd. Zo moet je verderop in de game onder meer schakelaars activeren of gebruik maken van magnetische velden. Niet veel later worden er weer grote ventilatoren, ballen en andere elementen toegevoegd. Wat Q.U.B.E. 2 erg knap doet, is dat al deze elementen zonder al te veel uitleg worden geïntroduceerd, maar eigenlijk heel erg voor zich spreken. Er wordt van je verwacht dat je zelf uitvindt wat de nieuwe mogelijkheden zijn en dat is erg leuk om mee te experimenteren.

Het resultaat is dat de puzzels steeds uitdagender worden, doordat je steeds meer elementen met elkaar moet combineren. De manier waarop de moeilijkheidsgraad steeds een stapje hoger wordt is daarbij erg aangenaam. Dat de puzzels uitdagender worden betekent in het geval van Q.U.B.E. 2 eigenlijk nooit frustratie. De game vraagt geleidelijk steeds meer creatieve oplossingen, maar doordat de nieuwe mogelijkheden in een fijn tempo aan de puzzels worden toegevoegd, is het gewoon een leuke klus om het allemaal zelf uit te vinden. De puzzels in Q.U.B.E. 2 zijn erg creatief, ontzettend goed bedacht en een genot om op te lossen.

blank

Tot in de puntjes verzorgd

Het mag inmiddels wel duidelijk zijn dat Q.U.B.E. 2 een uitstekende puzzelgame is. Naast de goede gameplay zijn allerlei randzaken verder ook prima in orde. De game kent een mooie grafische stijl, wat vergeleken met het origineel een verschil van dag en nacht is. Je zult in dit deel ook wat meer diverse omgevingen aandoen en de buitenaardse setting wordt mooi in beeld gebracht. Verder draagt de prachtige muziek bij aan de mysterieuze en beklemmende sfeer. Ook de speelduur van Q.U.B.E. 2 is aanzienlijk langer dan die van het origineel. Dit hangt natuurlijk van je puzzelvaardigheden af, maar je bent al gauw zo’n zeven uur kwijt. En dat is gezien het lage prijskaartje een prima lengte. Het is alleen jammer dat er na het uitspelen niets anders te doen is, maar dat mag de pret van deze game absoluut niet drukken.

Conclusie

Q.U.B.E. 2 is bijna alles wat je van een vervolg had kunnen wensen. De puzzels die de game voorschotelt zijn uitdagend, maar nooit frustrerend moeilijk. Iedere keer als je denkt dat je het allemaal wel gezien hebt, worden er weer nieuwe elementen toegevoegd. Dit houdt de gameplay voortdurend boeiend en met name de latere levels zorgen voor erg veel voldoening, wanneer je eindelijk die ene oplossing hebt gevonden. Verder ziet de game er prachtig uit en de muziek weet de juiste sfeer neer te zetten. Ondanks dat de game geen extra’s biedt na het uitspelen, is de speelduur wel prima gezien het prijskaartje. Q.U.B.E. 2 is beter, uitdagender, diverser, mooier en langer dan zijn voorganger. Een absolute must-have voor fans van het genre.

Pluspunten

  • Puzzels zijn uitdagend maar tegelijkertijd nooit frustrerend
  • Continue toevoeging van nieuwe elementen houdt de game erg boeiend
  • Mooie grafische stijl
  • Muziek creëert een unieke sfeer
  • Uitstekende speelduur

Minpunten

  • Verhaal is soms wat vaag en voorspelbaar
  • Geen replay-waarde of extra’s na het uitspelen

8.5