Review: TT Isle of Man: Ride on the Edge – Al meer dan 100 jaar wordt op het kleine eiland Man de Tourist Trophy gereden – één van de meest gevaarlijke en meest spectaculaire motorraces ter wereld. Een race waarbij ieder jaar waanzinnige gemiddelde snelheden behaald worden waarmee op en top spektakel dus gegarandeerd is. Het parcours is meer dan 60 km lang en de coureurs razen door dorpen, langs bergen en over lange rechte stukken normale weg. Ontwikkelaar Kylotonn snapt deze aantrekkingskracht en heeft samen met uitgever Bigben Interactive de krachten gebundeld om dit spektakel naar de PlayStation 4 te brengen. Onze innerlijke snelheidsduivel snakt naar een goede motorrace game, maar kan TT Isle of Man: Ride on the Edge deze honger stillen?

200 km/u!

De eerste vraag die ik had toen ik de game opstartte, was of de game slechts het ene bekende parcours kende, maar gelukkig kunnen we die zorg meteen wegnemen. Je kan in totaal kiezen uit 10 verschillende tracks waarvan het parcours van Isle of Man uiteraard het hoogtepunt is. Kylotonn heeft er altijd een punt van gemaakt dat het parcours op elke plek identiek is aan de realiteit en eerlijk is eerlijk: daar is geen woord van gelogen. Als je bekend bent met de race, zal het één groot feest van herkenning zijn. Je kunt uit een twintigtal echte coureurs kiezen met als absolute kopstuk de legendarische John McGuiness met maar liefst 23 overwinningen op zijn naam. Het is leuk als je een hardcore TT fan bent, dat je alle coureurs met hun machines kan selecteren.

Wanneer je TT Isle of Man: Ride on the Edge voor de eerste keer opstart, leer je in de optionele tutorial meteen de klappen van de zweep kennen. Je begint met automatisch schakelen en alle mogelijke assists geactiveerd. Halverwege je allereerste ronde op de Isle of Man track mag je proeven aan de hogere moeilijkheidsgraad: je schakelt nu handmatig en het merendeel van de assists wordt (gedeeltelijk) uitgeschakeld. Het gevolg is waarschijnlijk dat je meteen op je gat gaat nadat je net iets te lang aan het gas trekt in de eerste versnelling. Het aantal keren dat ik crashte voordat ik de finish bereikte durf ik niet eens toe te geven.

De beschikbare aanpassingsmogelijkheden zijn echter te schaars om te spreken over een pure racing-sim. Enigszins verbaasd kwam ik er bijvoorbeeld achter dat de gevoeligheid van de DualShock 4 pookjes namelijk niet aan te passen is. Daardoor voelde het nooit echt als ‘mijn’ motor, maar meer als een generieke motor die vervangbaar is door een willekeurig ander model. Wat dat betreft zijn we bijvoorbeeld wellicht wat verwend door de vele opties en instellingen die een game als bijvoorbeeld Project CARS ons voorschotelt.

De animatie van de coureur is tijdens het sturen ook vrij beperkt, zo ziet het leunen van links naar rechts er vrij statisch uit. Voor mij reden genoeg om in first-person modus te gaan rijden. Het realistische gevoel van snelheid in first-person liet op mij (in real-life ben ik een mooi weer motorrijder) de meest realistische indruk achter. Op een 650cc motor voelt dat al lekker, om nog maar te zwijgen over het gevoel dat je krijgt met een 1000cc Honda Fireblade. Wat betreft de keuze aan motoren zijn er twee categorieën; supersport (650cc) en superbike (1000cc). De merken variëren van bekende Japanners als Honda, Suzuki en Kawasaki tot Europese merken als BMW, Triumph en Norton. Mijn persoonlijk favoriete merk Ducati ontbreekt helaas, maar ook dat is geheel conform de werkelijkheid, want er rijden geen Ducati’s in de TT Isle of Man.

Grafisch prima verzorgd

De motoren zien er allemaal geweldig vormgegeven uit en als je net als ik een motorfanaat bent, zul je dit niveau van detail heel erg kunnen waarderen. Grafisch zit het sowieso over het algemeen wel snor, zeker als je naar de routes en de motoren kijkt. Het publiek lijkt enigszins van karton, maar de wegen, de huizen, de bomen, de velden zien er allemaal geweldig uit. Een ander belangrijk aspect van een motorrace game is uiteraard het geluid. Iedere motor heeft een eigen, unieke brul en dat is voor een deel ook de aantrekkingskracht van een dergelijke game. Het geluid dat iedere motor produceert lijkt jammer genoeg niet helemaal te matchen met het echte geluid. Nu heb ik niet alle motoren in het echt gezien en/of gehoord, maar vaak viel het me niet eens echt op dat ik op een andere motor zat, omdat het geluid teveel leek op de vorige. Soms lijkt het geluid ook niet geheel synchroon te lopen met je actie. Het is maar een fractie van een seconde, maar het is net genoeg om op te vallen. Grafisch en audiotechnisch mag de game dan verder wel prima zijn, het probleem is dat het allemaal niet echt bijzonder aanvoelt.

De keuze is niet reuze

Erger is eigenlijk nog dat het niet heel erg leuk is om te spelen. De game biedt namelijk een weinig bijzondere carrière modus waarin je een coureur maakt, een 650cc motor koopt om vervolgens races te winnen. Het volstaat allemaal wel, maar de broodnodige variatie ontbreekt. Dat heeft voor een groot deel ook te maken met het concept van de Isle of Man TT. Deze TT is namelijk geen race waarbij iedereen tegelijkertijd van start gaat, deze race kent een interval start. Dat betekent dat er een vaste tussentijd zit tussen de coureurs. Het gevolg is dat je veel tijd op de track alleen racet.

Sommige races die onderdeel vormen van de carrière modus, kennen een massastart maar die voelt niet heel lekker aan. De coureurs plakken samen in een groepje en de AI is niet geweldig. Frappant is dat jij bij de minste of geringste fout met je motor in de berm hangt, terwijl je AI kompanen daar blijkbaar geen last van hebben. Wanneer je met je motor crasht (ja, dat gaat geheid gebeuren) dan is de animatie vrijwel altijd hetzelfde, ongeacht de snelheid die je op de teller hebt staan. De physics kloppen van geen kant en aan het geweldige gevoel van snelheid komt op die manier heel knullig een einde. De motoren missen bovendien het gevoel van gewicht. Je motor eindigt bij een crash vrijwel altijd 20 meter verderop terwijl jouw lichaam als een ragdoll een paar meter stuitert alvorens ergens stil te vallen.

Schade aan de motor wordt niet getoond. Nu is een motorcrash á 200 km/u altijd maar een eenmalig iets, maar een schademodel had niet misstaan. Misschien wilden de motorfabrikanten daar niet aan meewerken, wellicht is het luiheid van de ontwikkelaar. Wie het weet mag het zeggen. Naast de carrière modus is er uiteraard ook nog een online component. Het probleem ten tijde van het schrijven van deze review was dat er slechts sporadisch een tegenstander (of meerdere) werd gevonden, waardoor we dit nooit echt hebben kunnen testen. Was er eindelijk iemand die online wilde racen, dan werd (al dan niet vrijwillig) de sessie weer voortijdig beëindigd. De game is echter wel al ruim een week officieel in de verkoop, waardoor de hoop op een verbetering in de multiplayer waarschijnlijk ijdel blijkt. Ook hier geldt weer dat het weinig bijzonder is, maar weinig bijzonder is niet hetgeen wat we zoeken bij een game waarvoor €59,99 gevraagd wordt.

Conclusie

Motorracen moet één en al passie zijn. Het gebrul van motoren met meer dan 200PK moet je volpompen met adrenaline. Jammer genoeg is TT Isle of Man: Ride on the Edge in één woord onopmerkelijk te noemen. Het gevoel van snelheid is -zeker in first-person modus - geweldig en de 60 km lange route op het eiland van Man is nog nooit zo mooi vormgegeven. Het is echter een eenzame ervaring waarbij de AI van je tegenstanders teveel te wensen over laat, de physics de plank misslaan en waarbij de verschillende modi niet heel veel speelplezier beloven. Online is tot nog toe te dun bezaaid met tegenstanders om goed speelbaar te zijn. De kans is daarom groot dat je binnen de kortste keren iets anders zoekt om te doen. Als je van motorracen houdt, kun je hier best de nodige uurtjes plezier uit halen door je rondetijden te perfectioneren, maar voor de huidige vraagprijs van €59,99 is het wat ons betreft een beetje teveel gevraagd.

Pluspunten

  • Gevoel van snelheid is top
  • Parcours is geweldig
  • Motoren zien er mooi uit

Minpunten

  • Game voelt eenzaam
  • AI is onredelijk
  • Physics zijn slecht
  • Beperkte instelmogelijkheden en modi

6.0