Special: Life is Strange: Before the Storm – Bonus episode: Farewell – Life is Strange: Before the Storm is inmiddels afgelopen en dat was een leuke miniserie die als prequel diende op het vijfdelige Life is Strange van een paar jaar terug. Square Enix beloofde spelers die de Deluxe Edition hadden aangeschaft echter nog een bonus episode met de titel ‘Farewell’ en die is inmiddels ook verschenen. Deze episode is eigenlijk het begin van het hele verhaal, want het speelt zich af vlak voordat Max vertrekt naar Seattle. Uiteraard zijn we ook even in deze episode gedoken om je te kunnen vertellen of het de moeite waard is.

Een jonge Max en Chloe

Het verhaal in Life is Strange begint op het punt dat Max net terug is gekeerd uit Seattle en er zijn best wat dingen veranderd in Arcadia Bay. Eén van de onderwerpen die veelvuldig terugkomen is de verdwijning van Rachel Amber. Dat verhaal en de vriendschap tussen Chloe en haar hebben we natuurlijk kunnen ervaren in Life is Strange: Before the Storm. Met deze twee seizoenen heeft het geheel meer een rode lijn gekregen en met Farewell is nu ook het beginpunt daar. We zien hierin een erg jonge Max en Chloe en in deze episode wordt ook erg goed aangetoond hoe goed de vriendschap tussen de twee was.

De twee meiden zijn in deze episode nog heel erg jong, net voor de fase dat ze beginnen te puberen en het geeft een leuk inkijkje op hoe ze vroeger met elkaar omgingen. Iedereen kent Chloe als de tegendraadse, brutale en ietwat alternatieve meid, maar ze is niet altijd zo geweest. Ja, ook in de bonus episode blijkt ze weer een chaoot te zijn met een erg sterke eigen mening, maar toch is het in perspectief vooral een erg leuke meid die een rustig leventje leidt zonder al te veel zorgen. Op deze manier kennis met de twee maken is erg leuk en hoewel deze episode vrij kort is, kent het toch wat mooie momenten.

Een beetje traag

Met een kleine anderhalf uur ben je door de episode heen en dat is niet erg lang, maar gezien het een extra betreft mogen we daarover niet echt klagen. Het verhaal begint op het punt dat Max weet dat ze over enkele dagen vertrekt en ze probeert een goed moment te vinden om dat aan Chloe te vertellen. Elke keer als Max een moment wil aangrijpen, walst Chloe er echter overheen met of een opmerking of een idee, waardoor Max zich telkens weer in moet houden. Dat levert op zich best aardige gameplay op, want je zult vervolgens samen met Chloe piraatje gaan spelen. Jawel, dat klinkt kinderachtig en dat is het ook.

blank

Het leuke daarvan is echter dat het voor hen twee een soort trip down memory lane is en dat zorgt voor grappige situaties. Op deze manier wordt de band tussen de twee goed uitgelicht en dat maakt het op zich de moeite waard om te volgen. Ook leer je de persoonlijkheid van de vader van Chloe ietsje beter kennen en daardoor begrijp je eens te meer waarom Chloe zoveel moeite heeft met zijn overlijden. Afgezien van het feit dat dat per definitie moeilijk is. Richting het einde wordt het ook wat interessanter en de koppeling naar het eerste Life is Strange seizoen wordt op een goede manier gelegd. Allemaal prima en leuk om te volgen, zij het niet dat deze episode best wel traag is, dus het kan zo hier en daar een beetje doorbijten zijn.

Moeite waard?

Als je een enorm fan van Life is Strange bent, dan is de episode wel de moeite waard. Je krijgt immers nog wat meer context bij het algehele verhaal. Ben je niet een enorme fan? Dan zal je niet heel veel missen. Je leert de personages wat beter kennen en dan met name hoe ze waren in hun jonge jaren en er wordt een link gelegd met het originele seizoen. De ontwikkelaar heeft de episode op een leuke manier ingevuld, maar we kunnen er niet omheen dat het allemaal nogal traag gaat. Uiteindelijk kent het zo hier en daar wat leuke momenten die fans zeker zal bekoren, maar heel bijzonder is het allemaal niet. Desalniettemin is Farewell een aardige extra.