De Amerikaanse president Donald Trump gaat in gesprek met enkele topmensen uit de games industrie. Dit doet hij naar aanleiding van de schietpartij in Parkland, Florida. Het onderwerp van het gesprek is het geweld in videogames en hoe de classificatie ervan in zijn werk gaat, al is Trump nog niet helemaal duidelijk geweest over wat hij met het gesprek wil bereiken.

Ook de ESA woont het gesprek bij, zij zijn verantwoordelijk voor de classificatie en leeftijdsnormering van games. Zij hebben de meeste ervaring met onderzoeken naar geweld in games en wat voor effect dit op de mens heeft. Verder lichten zij ook ouders in over wat games bevatten en of de aankoop aan te raden is voor bepaalde leeftijden.

De meeting over videogames staat gepland voor vandaag en het Witte Huis heeft zojuist ook bekendgemaakt wie het gesprek allemaal zullen bijwonen. Bij het gesprek zit Michael Gallagher er namens de Entertainment Software Association (ESA), waar hij directeur van is. Robert Altman schuift ook aan, hij is de CEO van ZeniMax, het moederbedrijf van Bethesda. De laatste persoon is Strauss Zelnick, verantwoordelijk voor Take-Two Interactive, het moederbedrijf van Rockstar en 2K Games.

De personen die het gesprek bijwonen hebben dus allemaal enigszins een relatie met games waarin geweld voorkomt. Zo geeft Bethesda natuurlijk games als DOOM en Wolfenstein uit en Rockstar kennen we natuurlijk van onder andere Grand Theft Auto en vroeger zelfs de wat heftigere Manhunt-games.

De ESA heeft hun standpunt al duidelijk gemaakt alvorens het gesprek, zij melden namelijk dat er geen verband is tussen gameplay en geweld. Volgens hen geniet de gehele wereld van games en onderzoeken hebben uitgewezen dat games niet aanzetten tot geweld.