DLC Special: Real Farm – Grünes Tal Map – Met de populariteit van farming simulators is het niet gek dat steeds meer partijen zich verdiepen in het genre. Eind vorig jaar deed de Nederlandse uitgever SOEDESCO ook een duit in het zakje en het resultaat was wisselvallig. De game bood een carrière modus waarmee het zich gelijk wist te onderscheiden van andere titels en ook de leercurve was erg aangenaam. De game kampte echter ook met veel slordige fouten, pop-up en andere rare problemen die het speelplezier flink in de weg konden zitten. Nu enkele maanden later is er nieuwe content verschenen en dat geeft ons gelijk reden om weer eens naar de game te kijken.

Op naar Duitsland

Voordat we dieper op de huidige staat van de game in gaan, kijken we eerst even naar de nieuwe content. De belangrijkste toevoeging is de nieuwe ‘Grünes Tal’ map. Hoewel de uitgever het als West-Europa omschrijft, oogt het heel erg Duits en dat levert ten opzichte van de andere map die standaard in de game zit toch wel variatie op. De gebouwen zijn flink anders, de omgeving is net wat meer bebost en het is allemaal nog wat groener. De map is ongeveer van dezelfde grootte als de andere map, dus je kunt er weer genoeg op doen. Dat kan enerzijds zelf een bedrijf opbouwen zijn, maar ook kan je weer klussen van anderen aannemen.

De map wordt een bepaalde tijd gratis aangeboden en dat is natuurlijk een mooi gebaar richting de spelers. Maar zelfs al zou de map niet gratis aangeboden worden, dan zou het die paar euro zeker waard zijn geweest. Dit dankzij de compleet nieuwe inrichting en mooie vormgeving. Veel interessanter is nog dat deze map niet gewoon even een extra omgeving is, want men heeft er meer werk van gemaakt dan eigenlijk nodig zou zijn en dat kan alleen maar geprezen worden. Hoe dat zo? Wel, deze map is te selecteren in een vrij spel, maar tevens kan je de map selecteren in de carrière modus.

Begin opnieuw

Als je de game bijvoorbeeld net aangeschaft hebt of als je je huidige carrière beu bent en je wilt wat nieuws, dan kan je dat gewoon op deze map doen. Het is zo ingericht dat je bij aanvang weer de tutorial krijgt en dezelfde objectives gaandeweg. Wat zoveel inhoudt als alle stappen doorlopen van een gewas produceren, maar ook opdrachten aannemen, voertuigen huren, je boerderij kopen enzovoort. Dat is voor spelers die het spel al kennen misschien een beetje dubbelop, voor nieuwkomers is het een mooi alternatief. Ook is het gewoon leuk om opnieuw te kunnen beginnen op deze map, omdat het een andere omgeving biedt.

blank

Zoals al gezegd is het dus meer dan enkel even een nieuwe map en dat mag gewaardeerd worden. De aanvulling is prima en voegt een significant onderdeel aan de game toe, waardoor het toch een stuk uitgebreider is dan voorheen. Daar blijft het niet bij, want ook is het nu mogelijk om aardappels te verbouwen. Met het gratis pakket krijg je niet alleen het gewas, ook worden er wat voertuigen toegevoegd aan de game, zodat je de aardappels überhaupt kan verbouwen. Hier zitten natuurlijk weer stappen aan gekoppeld tijdens het verbouwen, dus dat zorgt voor nog wat meer variatie. Kortom, de twee (gratis) toevoegingen zijn allebei een aanwinst voor de game, want het zorgt voor meer diversiteit.

Goed te spelen?

In onze review waren we kritisch op diverse aspecten van de game die niet in orde waren en die invloed uitoefenden op het speelplezier. In plaats van wat updates en de game verder laten voor wat het is, is men van plan om Real Farm op lange termijn te blijven ondersteunen. Dat betekent nieuwe content, maar ook goed luisteren naar de community en op basis daarvan features toevoegen, problemen oplossen en meer. Die problemen zijn zeker een punt van aandacht en nu een maand of vier later zijn verschillende zaken aangepakt. Nog lang niet alles is opgelost, maar toch zijn er veel oneffenheden glad gestreken.

blank

Een behoorlijk euvel, het niet kunnen zaaien van land omdat de game meer van je eiste dan mogelijk was, is nu wat getweaked, waardoor dit niet langer een grote belemmering vormt. Ook diverse slordige en domme fouten zijn eruit gehaald, waaronder het tergend langzaam achteruit rijden of het niet goed door een opening kunnen rijden met een attachment als je wat had gekocht in de winkel. Er zit dus absoluut verbetering in het geheel, maar alsnog ontbreekt het niet aan bugs. Zo willen de physics op de nieuwe map nog weleens rare fratsen uithalen en je machines hebben nog altijd best wel moeite met stukken land die niet egaal zijn, waardoor je telkens kleine stukjes land opnieuw moet berijden om alles te doen zoals het moet.

Opmerkelijk is overigens dat het besproeien van land nog steeds bijzonder snel gaat, want met minder dan de helft van het land gedaan te hebben, ben je al klaar. Best vreemd als je wel vrijwel alles moet ploegen en zaaien wil je de 100% meter vol krijgen bij die stappen. Dat toont aan dat er nog allerlei zaken in Real Farm zitten die aandacht vereisen. Desalniettemin is de game er op vooruit gegaan en de toevoeging van nieuwe content maakt het de moeite waard om er weer even in te duiken. Ondertussen blijft de ontwikkelaar doorgaan met verbeteringen doorvoeren, dus bij volgende DLC gaan we weer naar de staat van de game kijken.