Special: Rainbow Six: Siege – Year 3 Season 1 – Rainbow Six: Siege wist in het begin wat moeilijk van de grond te komen. Nu zijn we inmiddels twee jaar verder en is Year 3 gestart met een aardige hoop nieuwe content voor de game. De game is inmiddels ook groter dan ooit met een community die minstens 25 miljoen spelers telt op de PC en consoles. We kunnen dus gerust stellen dat de game het erg goed weet te doen in het multiplayer landschap. We willen de game nu wat meer aandacht gaan geven gezien er drastische veranderingen zijn doorgevoerd sinds de game werd gelanceerd. Met het begin van het eerste seizoen in het derde jaar, vinden we het een mooi om hier op in te haken.

Jagen op monsters

Het eerste seizoen van het derde jaar aan content heet ‘Operation Chimera’. Het thema staat in het teken van een zombie/alien uitbraak, waarin de Rainbow Operators het incident moeten inperken en tegenhouden. De gemuteerde freak uitbraak komt het meeste in de spotlights te staan in een nieuwe modus die is geïntroduceerd, Outbreak. Daarbij zijn er ook twee nieuwe Operators aan het roster toegevoegd, wat de nodige verandering zal brengen in hoe mensen online hun tactieken bepalen en uitvoeren. Tot op heden werd de game vooral benaderd als een online-only shooter met een nogal beperkte offline singleplayer onder de noemer ‘Situations’.

Hierin werd een minimalistisch verhaal verteld en het ontbrak de Operators een beetje aan een achtergrond. Het was ook meer bedoeld als een training voordat je het online geweld zou gaan trotseren in Ranked online. Dit is natuurlijk het competitieve onderdeel van Rainbow Six: Siege waar het allemaal om draait. Met de laatste gratis update kan iedereen nu ook genieten van de nieuwe modus Outbreak. Ook deze modus is online geënt, maar in tegenstelling tot de gewone multiplayer en Situations krijgen we nu wel een verhaal en wat meer achtergrond. In Mexico is namelijk een meteoriet uit de lucht komen vallen met een hoop narigheid als gevolg.

Er is immers een alien virus uitgebroken wat voor problemen zorgt en dat is een goede reden om het Rainbow team er op af te sturen. In Outbreak is het de bedoeling dat je door verschillende levels heen het Chimera virus een halt toeroept. Je krijgt de keuze uit een beperkt aantal Operators en je zult bepaalde objectives moeten vervullen wil je de levels tot een goed einde brengen. Meestal zijn dit objectives in de zin van een bepaald punt verdedigen, een horde geïnfecteerde uitschakelen of een mini baas verslaan. We moeten bekennen dat we de nieuwe toevoeging erg beperkt vinden, maar ondanks dat zeer vermakelijk. Online speel je standaard met een team van vijf, maar in Outbreak speel je met een team van drie. Ook dit voelt anders en fris aan en je dient goed na te denken over de teamsamenstelling, wil je het tot een goed einde brengen.

Outbreak is helaas wel slechts een tijdelijke evenement in de game, want op 6 april zal het eindigen en wat hierna volgt is nog onbekend. Tijdens dit evenement kan je (naast de normale Alpha packs) ook Outbreak packs kopen. De in totaal vijftig pakketten bevatten skins voor wapens en Operators die in het teken staan van Operation Chimera. Het is jammer dat je echt geld moet spenderen om deze pakketjes te verkrijgen, wat ook de enige manier is om het te bemachtigen. Dat valt overigens te begrijpen, omdat de rest van de update gratis is, dus de compensatie moet ergens vandaan gehaald worden. Het betreft uitsluitend cosmetisch materiaal, dus daar mogen we ons niet al te erg over opwinden. Enige troost is wel dat je uit deze pakketten nooit dubbele items zal krijgen.

Twee nieuwe Operators

Wat wel voor altijd in de game zal zitten, zijn de twee nieuwe Attack Operators. Finka en Lion zijn twee Global Operators en dat zijn Operators waarvan hun gadgets een heel team in één keer kunnen beïnvloeden, hetzij jou eigen team of de tegenpartij. Veel van dit soort Operators zijn er niet, maar wellicht kan je je Dokkaebi nog voor de geest halen. Zij is ook een Global Operator en zij beschikt als Attacker over de mogelijkheid om tegenstanders te bellen, zodat haar team aan de hand van vibratiegeluid kon vaststellen waar ze zaten.

blank

Finka heeft als gadget dat ze vooraf de match begint iedereen inspuit met nanomachines, waardoor ze met een druk op de knop iedereen een health boost kan geven. Deze boost heeft daarnaast nog meer voordelen, zoals het verlagen van je wapen terugslag of dat bepaalde traps van de Defenders minder effect op je hebben. Sommige Defender traps kunnen je daarentegen juist weer meer schade toebrengen. Lion kan een drone in de lucht activeren die ervoor zorgt dat een paar seconden lang, bewegende Defenders gespot worden op de gehele map. Sta je als Defender stil gedurende deze seconden? Dan is er niks aan de hand.

Overpowered?

Voordat het seizoen van start ging, was er veel bezorgdheid over dat Lion een overpowered Operator zou zijn door zijn gadget. Enige onrust ontstond ook rondom de extra snelheid die Blitz had gekregen. Dit is al verbeterd ten opzichte van de test servers, maar of de balans helemaal in orde is zal de tijd uitwijzen. Gelukkig zijn dat gemakkelijk aan te pakken zaken. Wat we wel erg jammer vinden van dit seizoen, is dat de Attackers twee nieuwe Operators hebben gekregen terwijl de Defenders met lege handen achterblijven. Xavier Marquis, de creative director van Rainbow Six: Siege, heeft echter aangegeven dat er om de zoveel tijd een bepaald soort type Operator aan de game wordt toegevoegd. In deze periode zijn dat nu dus de Global Operators, maar we hopen dat we in het volgende seizoen weer nieuwe Defenders krijgen. Dat is ook wel belangrijk voor de balans in de game.

blank

Afsluitend kunnen we stellen dat Operation Chimera een interessant seizoen naar de game heeft gebracht. De nieuwe Operators zijn cool en de nieuwe modus Outbreak geeft een leuke nieuwe sfeer aan de game. Door de kleine cut-scènes krijgen de Operators ook wat meer ziel en dat alleen al is meer dan geslaagd. Hoe de community precies reageert op Lion en Finka is natuurlijk nog een beetje afwachten. Het heeft immers altijd een beetje tijd nodig om te kijken of bepaalde elementen teveel voordeel bieden of juist te weinig. We houden jullie natuurlijk op de hoogte wat betreft zeer drastische veranderingen en in de tussentijd duiken wij nog even in het huidige avontuur, daar waar we nu al heel erg benieuwd zijn naar wat het volgende seizoen gaat brengen.