Special: Burnout Paradise Remastered – Weet de racegame 10 jaar later ook nog indruk te maken? – EA brengt deze week Burnout Paradise opnieuw uit in de vorm van een remaster voor de hedendaagse consoles. Dit is een gewilde remaster, aangezien veel gamers zich in 2008 uitermate goed hebben vermaakt met deze racegame in Paradise City. Het ding met een remaster is echter wel dat enkel en alleen de graphics worden voorzien van een update, maar dat de gameplay blijft zoals het was. Dit is soms positief, maar over het algemeen struikelt men toch vaak over de wat verouderde mechanics. Burnout Paradise Remastered is echter de eerste grote racegame met een remaster, we zijn dus heel benieuwd hoe dit uitpakt. Wij hebben al enkele dagen met deze game mogen doorbrengen en in deze special lees je alles over onze ervaringen.

Burnout Paradise – toen en nu

Voor een remaster niet heel spectaculair

EA heeft niet heel veel moeite gestoken in het remasteren van Burnout Paradise. Dat valt eigenlijk in de eerste minuten van je speelsessie al op. De game is scherper, het bloom-effect is minder en de schaduw en verlichting zijn met grote stappen vooruit gegaan. Mensen met een PS4 Pro zullen de grootste graphics boost zien, aangezien zij de game in 4K op 60 frames per seconde kunnen spelen. Maar om nu te zeggen dat de game er ontzettend goed uitziet, dat is een overstatement. Je mag Burnout Paradise Remastered uiteraard niet vergissen met racegames van de huidige generatie, want racers die begin deze generatie uitkwamen – zoals een Need for Speed – zien er vele malen beter uit.

Vergelijk je de game echter met het origineel, dan zijn de verschillen overduidelijk en zien we een technisch betere prestatie. Dat is niet zo gek als je bedenkt dat je het vergelijkt met een game van 10 jaar geleden. Toch is het altijd mooi om te zien hoe games die we toen zo mooi vonden, eigenlijk altijd nog beter kunnen. Textures kunnen altijd scherper, schaduwen kunnen nog meer natuurgetrouw en de grootste winst valt vooral te behalen in de belichting. Het ziet er nu allemaal wel wat mooier uit, maar jammer genoeg heeft men niet meer verkeer, destructie of andere dynamische verbeteringen doorgevoerd, want inhoudelijk is de game identiek aan het origineel.

Erg compleet

Waar de game wel in uitblinkt is de gigantische hoeveelheid extra content die je krijgt. Net als met de Ultimate Box op de vorige generatie consoles, bevat deze editie ook alle uitgekomen DLC. Nu klinkt dat wellicht miniem, maar in het geval van Burnout Paradise is dat echt een hele hoop. Deze editie bevat ruim 150 auto’s en het Big Surf Island als extra omgeving, plus de acht uitbreidingen die destijds zijn uitgekomen. Heb je Burnout Paradise nooit gespeeld en wil je het alsnog een kans geven? Dan is dit genoeg content om je de komende weken mee te vermaken.

Vergeleken met hedendaagse racers, toch een stap terug

Games zoals Burnout Paradise zien we vandaag de dag eigenlijk niet veel meer. Typische arcade racers met een gevoel voor snelheid waar je u tegen zegt, dat is meer een unicum geworden. Burnout Paradise spelen roept dan ook veel nostalgische gevoelens op, al brengt het tegelijkertijd ook weer frustraties met zich mee. We hebben immers te maken met één van de eerste open-wereld racers en hierin worden we bij sommige elementen toch geconfronteerd met het feit dat games toen lastiger waren. Waar we vandaag de dag verwend zijn met een GPS-systeem, kent Burnout Paradise dit helemaal niet.

Toentertijd niet heel speciaal, want je leerde toch gewoon de open-wereld uit je hoofd? Voor nieuwkomers kan dat nu best een flinke stap terug zijn, want je dient nu echt zelf van punt A naar B te navigeren. Eén verkeerde afslag? Helaas, opnieuw beginnen maar. Ondanks het feit dat Burnout Paradise voor die tijd (januari 2008) een geweldige game was, houdt het zich op sommige vlakken vandaag de dag minder goed staande. Waar je het slechte navigeren in zo’n grote wereld toentertijd voor lief nam, is het nu meer een ergernis omdat we in die jaren erna zoveel andere games hebben gespeeld die hier wel over beschikten.

blank

Conclusie

Burnout Paradise kent met deze editie een leuke remaster en een goede herinnering aan die prachtige arcade racers van de vorige generatie. Toch is Burnout Paradise Remastered vandaag de dag niet meer die innovatieve racer van toen. Als je de wereld nog op zijn duimpje kent, dan ga je je erg goed vermaken met deze racer, mede dankzij de grote hoeveelheid extra content. Ben je nieuw? Dan zal je flink aan het navigeren moeten wennen. In de kern is en blijft Burnout Paradise echter een fantastische game en het verdient ook zeker een vervolg, waarbij deze remaster een leuke extra had kunnen zijn.