Eind deze week ligt A Way Out in de winkels en deze game is uniek omdat het enkel in coöp gespeeld kan worden. Een groot voordeel is dat je de game slechts één keer hoeft te kopen als je met een vriend online samen wil spelen, want hiervoor is de zogenoemde ‘Friend Pass’ in het leven geroepen.

Maar hoe werkt dit precies en zit er een limiet op? Via een AMA (ask me anything) op Reddit heeft Josef Fares wat meer duidelijkheid gegeven. Als jij de game hebt, dan kunnen alle vrienden waarmee je samen wilt spelen een Friend Pass downloaden. Het is dus niet beperkt tot één speler.

Een verschil is wel dat iedereen die de game speelt via de Friend Pass uitgesloten is van Trophies verzamelen. De Trophies die je kan vrijspelen zijn dus enkel voor de speler die de game bezit, tenzij je samen op de bank in coöp op één PS4 speelt.

Met de Friend Pass heb je overigens enkel toegang tot de game als je een uitnodiging krijgt van iemand die de game daadwerkelijk bezit. Het is dus niet mogelijk om afzonderlijk de game voor jezelf op te starten als je de game niet gekocht hebt.

“Yes! Your friend downloads the free trial version, and they can play with you for free, however many friends you want.”

Voor elke speler waarmee je de game wilt samenspelen, is een PlayStation Plus abonnement een vereiste. Dat is niet zozeer omdat de ontwikkelaar dat wil, maar meer omdat Sony dat eist bij elke game die niet free-to-play is.

“Both consoles don’t really allow for free online play for games that aren’t f2p, so unfortunately you will require PS Plus for both players to play the game together.”