Review Start the Party! – Het is inmiddels een week geleden sinds de PlayStation Move de winkels bereikte, maar tot nu toe zijn er nog weinig sterke launch games op de redactie binnen gekomen. Na de teleurstellende resultaten van Kung Fu Rider en de zwakke besturing van R.U.S.E. met de PlayStation Move waren wij wel toe aan een goede game voor de PlayStation Move. Natuurlijk zou de PlayStation Move launch line-up niet compleet zijn zonder een flinke party game, dus daar was Start the Party. Maar maakt deze game er ook echt een feestje van, of kunnen we vroegtijdig onze feestmutsen weer opbergen? Je leest het in deze review!

Let’s party!

Start the Party! is zo’n game die je gewoon niet in je eentje kunt spelen. Dit werd ons al snel duidelijk toen we zagen dat de singleplayer versie een complete kopie was van de group play. De singleplayer van Start the Party! is eigenlijk meer om te oefenen, zodat je je vrienden de volgende dag kan inmaken met de verschillende mini-games.

Deze mini-games zijn variërend maar maken nou niet allemaal echt gebruik van vernieuwende concepten. Het is eigenlijk allemaal hetzelfde als we bij de Wii hebben gezien, maar dan een stuk accurater. Dit zie je ook terug in mini-games waarbij je binnen de lijntjes moet schilderen of bij het hakken van klein fruit zoals tomaten.

Party mix

Natuurlijk draait een party game om het spelen met vrienden en zo ook Start the Party. Er zijn twee game-modes om uit te kiezen, namelijk Party en Partymix. Bij Party kan men elke ronde een nieuw spel kiezen om te spelen, maar bij Partymix is het compleet willekeurig wat je te doen krijgt. Deze laatste game-mode is dan ook het leukst. Voordat je kan beginnen met de mini-games moet iedereen eerst z’n indrukwekkendste pose neerzetten voor de PlayStation Eye, om vervolgens zijn of haar naam in te spreken. Hierna kan je kiezen uit hoeveel ronden de mix moet bestaan, met keuze tussen vijf, acht, of tien ronden.

Hierna kan het feest beginnen en krijg je situaties als tijdrondes, eliminatierondes en de zogenaamde joker rondes. In de joker rondes krijgt de speler die het hoogst staat in de ranglijst een kans om het zijn tegenstanders nog eens even extra in te wrijven, door hun foto te bewerken of een nieuwe naam voor ze in te spreken. Zo waren wij halverwege de mix niet meer Marc, Thomas en Mathijs, maar Faalhaas, Neeeeeeeewb en Midget. Deze zogenaamde joker rondes zorgen voor een leuke pauze tussen de mini-games in en maken het ook een stuk minder langdradig.

Deze hadden we net toch ook al..

Je zou natuurlijk denken dat je bij een party game van maar liefst 40 euro een behoorlijk scala aan mini-games tot je beschikking zou hebben. Helaas is dit bij Start the Party! niet het geval. In totaal zijn er slechts negen mini-games als we de joker- en inhaal rondes niet meetellen, die allemaal behoorlijk simpel zijn. Deze mini-games variëren van het hakken van fruit tot het poetsen van de tanden van een krokodil. Helaas vereisen deze mini-games vrij weinig tactiek en komt het bijna altijd neer op de behoorlijk grote geluks factor in Start the Party. Als je dan tien rondes speelt met drie of vier mensen, kan dat zorgen voor een hoop herhaling en verveling en ligt het spel al gauw na een uurtje weer terug in de kast.

Stop the Party!

Het is maar goed dat we deze review met z’n tweeën hebben gemaakt, want om Start the Party! te kunnen spelen heb je aardig wat ruimte nodig. Als je op maximaal twee meter afstand van de PlayStation Eye kan gaan staan, is dit spel niet eens het proberen waard want dan zijn vijf van de in totaal negen mini-games niet eens speelbaar.

Iets wat we ook hebben gemerkt is dat sommige mini-games gewoon totaal niet werken naar toebehoren. Het fruit hakken met een grote sabel, waarop het fruit vervolgens gewoon wegstuitert is een enorme frustratie. Ook het lekprikken van kogelvissen wat te vergelijken is met de simpele ballon-prik-browser-games werkt gewoon niet.

Conclusie

Start the Party! is een vermakelijk game om op een feestje of gewoon een doordeweekse avond een keer in de PlayStation 3 te stoppen. De besturing met de PlayStation Move is een stuk accurater dan we gewend zijn van de wii party games en zorgt ook voor een stuk minder frustraties.
Het enorm kleine assortiment aan mini-games, een totaal overbodige singleplayer en een aantal mini-games die gewoon niet werken zorgen er echter ook voor dat Start the Party! snel weer in de kast ligt en vervangen wordt door een wat serieuzere game.

Pluspunten:

  • Vermakelijke mini-games
  • Joker rondes zorgen voor lachwekkende momenten

Minpunten:

  • Veel te weinig mini-games
  • Niet alle mini-games werken naar behoren
  • Niet speelbaar zonder een grote kamer
  • Overbodige singleplayer