In 2013 verscheen BioShock Infinite voor de vorige generatie consoles. Een opgepoetste versie van de game kwam, samen met de eerste twee delen uit de serie, in 2016 ook naar de PlayStation 4. Sindsdien hebben we niets meer van de serie vernomen. De bedenker van BioShock, Ken Levine, werkt inmiddels met zijn eigen opgezette studio aan een compleet nieuwe game. Over de toekomst van BioShock is niets bekend, maar mogelijk hebben we nu een concrete aanwijzing voor een nieuw deel.

Jason Schreier van Kotaku heeft namelijk een erg interessant artikel geschreven, waarin hij beweert dat er een nieuwe BioShock game in ontwikkeling is bij een studio van 2K Games. Het artikel focust zich voornamelijk op de tegenvallende ontvangst van Mafia III. Schreier bracht een bezoek aan Hangar 13, de ontwikkelaar van Mafia III. Eerder werd al bekend dat er veel mensen zijn ontslagen bij die studio. In dit nieuwe artikel van Schreier wordt duidelijk waar veel van het ontslagen personeel heen is gegaan.

Als we het verhaal van de doorgaans betrouwbare Schreier mogen geloven, blijkt het dat een deel van het ontslagen personeel van Hangar 13 naar een “top-scret” studio van 2K Games is gegaan. Die studio zou in het geheim aan een nieuwe BioShock game werken, zo valt er in het artikel te lezen. Het project – dat intern onder de codenaam Parkside bekend staat – zou zo geheim zijn dat de ontwikkelaars hun ex-collega’s van Hangar 13 er niet eens over mochten vertellen. Uiteindelijk is het volgens Schreier toch duidelijk geworden dat het om een nieuw deel in de BioShock franchise gaat.

Many of the people who helped make Mafia III are now gone, including the game’s art director, technical art director, senior producers, design director, many design leads, and a number of other key staff. Some left voluntarily; others were let go or asked to move. Some went to other game companies; others moved to the top-secret studio next door to work on an unannounced new BioShock game.

In the midst of all this confusion, some employees of Hangar 13 couldn’t help but look with envy at their neighbors. Next door, a small group of people were working on a project code-named Parkside, quietly recruiting from across the video game industry for a game so secret, they wouldn’t even tell their colleagues at Hangar 13 about it. Word got out, though, that it was in fact a new game in one of the most interesting shooter franchises of the past decade: BioShock.

Uiteraard blijft het voor nu een gerucht, maar de kans lijkt dus erg groot dat 2K Games aan een nieuwe BioShock game werkt. De vraag is dan natuurlijk wanneer de game wordt aangekondigd. Zou het tijdens de aankomende E3 al kunnen gebeuren, of is dat misschien nog wat te vroeg? De tijd zal het leren.