Special: Deze dingen moet je weten om spoiler-vrij en goed van God of War te kunnen genieten – God of War ligt morgen in de winkels en als je onze review hebt gelezen, dan weet je dat er een prachtig avontuur op je staat te wachten. Dit avontuur is anders dan de voorgaande delen, omdat je nu Atreus mee op pad neemt en ook de structuur van de game is veel meer open. Voordat de game in de winkels ligt willen we je toch even wat tips en handige weetjes meegeven, want daarmee kan je nog beter voorbereid in het nieuwe avontuur van Kratos duiken. Bang voor spoilers? Maak je geen zorgen, dit artikel is geheel spoiler-vrij.

Vermijd video’s en meer

Dit nieuwe avontuur van Kratos is compleet anders van opzet en terwijl je het verhaal doorloopt, zal je steeds meer mogelijkheden tot je beschikking krijgen. Ook bezoek je nieuwe gebieden en dit alles wordt op een mooie en goede manier aan je gepresenteerd. Het gevaar is echter dat als je video’s of livestreams gaat kijken vandaag of morgen, dat je dingen ziet die je eigenlijk niet zou willen zien. Hoe dat zo? Wel, Sony Santa Monica is tot op heden zeer zorgvuldig geweest met het voorkomen van spoilers. Zowel qua verhaal als qua gameplay en dat kan op zeer gemakkelijke manier verraden worden door een video te kijken van iemand die al een paar uur in de game zit.

De game is namelijk zo opgebouwd dat je naast verhalende verrassingen ook gameplay verrassingen voor je kiezen krijgt. Dat zit in de game op allerlei manieren verwerkt en zelfs een klein fragment van een video kan een verrassingseffect wegnemen en dat zou echt heel erg zonde zijn. Geef je werkelijk niets om spoilers en baseer je juist je aankoop op basis van gameplay video’s of livestreams? Ga dan vooral je gang, maar weet dat dit een impact kan hebben op de ervaring die je anders zou hebben als je er blind in zou gaan.

De Trophy lijst is één grote spoiler

Het is erg verleidelijk om de Trophy lijst van te voren alvast even door te nemen om te bekijken of die platinum Trophy haalbaar is. Begrijpelijk, maar ook hieromtrent moeten we je waarschuwen. Er circuleren op het web al wat lijstjes en de normaal gesproken geheime Trophies staan daar met beschrijving en al bij. In één oogopslag zie je gelijk wat je moet doen en hoewel dat voor Trophy jagers erg handig is om te weten, kan deze lijst een deel van de ervaring voor je spoilen. Geef je niets om de platinum, maar ben je wel benieuwd naar de Trophies? Doe jezelf echt een lol en ga zonder enige kennis van Trophies de game in. De game platinum halen is op basis van onze ervaring uitdagend, maar zeker niet onmogelijk.

Kennis van het verhaal is een pré

In deze God of War krijg je met een nieuw verhaal te maken dat natuurlijk om de Noorse mythologie en Atreus draait. Toch is deze game wel degelijk verbonden aan de voorgaande games. Niet zozeer qua verhaalvertelling nu, maar er zijn wel volop referenties naar het verleden van Kratos. Moet je de vorige games dan gespeeld hebben? Om van dit avontuur te kunnen genieten is dat zeker geen verplichting, maar om meer van de referenties en opmerkingen mee te krijgen, is het absoluut aan te raden om enige voorkennis te hebben. Zonder voorkennis krijg je alsnog een fantastische ervaring voorgeschoteld, maar mét voorkennis zullen bepaalde zaken meer impact hebben en op momenten logischer zijn. Niet in de gelegenheid om de oudere games te spelen? Dan is er op YouTube vast een video die alle belangrijke momenten op een rijtje heeft gezet.

Neem je tijd

Zoals al vaker aangegeven is deze God of War qua structuur totaal anders dan de voorgaande delen. Dat zorgt voor een grootschaliger avontuur en tevens zul je tijdens het doorlopen van het verhaal de vrijheid krijgen om andere dingen te doen. De wereld zit bomvol zijmissies, opdrachten die je optioneel kunt voltooien, items die je kan verzamelen en meer. Dat is prima tijdverdrijf, maar het is niet allemaal zonder nut. Door diverse randactiviteiten te voltooien, ontvang je allerlei handige extra’s, waaronder Runes en Betoveringen die Kratos en Atreus sterker kunnen maken. Ook zul je door de wereld te verkennen items kunnen vinden die de statistieken van Kratos stuwt, wat weer handig kan zijn in gevechten.

Je kan aan één stuk door richting het einde van de game gaan en dat kost je een kleine 20 uur. Dan heb je een zeer mooi avontuur achter de rug, eventueel met een flinke uitdaging. De game moedigt je echter aan om zoveel mogelijk te verkennen. Dat levert je natuurlijk de genoemde extra’s op, maar ook kom je op die manier ontzettend veel over de Noorse mythologie te weten. De manier waarop de game dat presenteert is creatief en vooral erg interessant. Weet de mythologie je te boeien? Dan staat er wat moois op je te wachten en bovendien levert het exploreren je een veel meer complete ervaring op. Neem dus je tijd en kijk overal waar je kijken kan. Dat is niet alleen voor de ervaring beter, het kan je ook daadwerkelijk helpen.

Customizen is belangrijk

Naar God of War begrippen is het gehele customize systeem dat deze game kent vele malen dieper dan voorheen. Vroeger was het gewoon wat skills ontgrendelen door middel van de orbs, nu moet je Kratos en in mindere mate Atreus aanpassen op verschillende punten. Vanzelfsprekend komen de wapens hier om de hoek kijken, maar ook de outfits van beide personages zijn belangrijk. Als je de mogelijkheid krijgt om te upgraden of een onderdeel van een hoger level toe te passen, doe dat dan. Dit zorgt ervoor dat de statistieken toenemen, waardoor je qua weerstand en skills geleidelijk aan met de moeilijkheidsgraad meegroeit. De game biedt daarin ontzettend veel mogelijkheden, dus je kunt customizen tot je een ons weegt. Of in ieder geval net zolang totdat je voor jou de juiste balans gevonden hebt.

Keer later terug

Ook erg handig om te weten is dat je vrij bent in wanneer je wat doet. Natuurlijk is het doel het volgen van het verhaal, maar als je even een uitstapje maakt in het avontuur door de wereld te gaan verkennen, dan kan je dat zonder problemen doen. De kans is echter groot dat je bepaalde vijanden treft die heel erg moeilijk zijn of doorgangen tegenkomt die geblokkeerd zijn. De game is zo ingericht dat je veel vanaf de start kan doen, maar sommige punten zijn niet beschikbaar. Puur omdat dit te maken heeft met een quest of een bepaalde ontwikkeling in het verhaal. Dus als je ergens niet verder komt of kan, geen paniek. Vroeg of laat kom je daar weer terecht en anders kan je het in een veel later stadium gewoon opnieuw proberen en dan wel met succes.

Uitgespeeld. En nu?

Als je eenmaal het einde bereikt hebt, dan is het niet gelijk over en uit. Je krijgt namelijk alle vrijheid om te doen en laten wat je wilt. De game beperkt je qua exploreren niet, dus je kunt na afloop op je gemak vrijwel alle locaties opnieuw bezoeken of juist op avontuur trekken in de gebieden waar je nog niet bent geweest. Bovendien kost het al snel richting de 40 tot 50 uur alvorens je alles gedaan en gezien hebt en dan te bedenken dat het verhaal zelf een kleine 20 uur duurt. Dat geeft wel aan hoe groots God of War is en dat er ook zeker genoeg te doen valt. Kortom, doe waar je zin in hebt en in dat kader is het absoluut aan te raden om ook terug te gaan naar waar het avontuur begon…

Tot zover een overzicht met wat handige weetjes en tips alvorens je in God of War duikt. Twijfel je nog steeds over een aankoop? Dan kan je hier onze review vinden. Ga je vannacht of morgen gelijk aan de slag? Dan bij dezen alvast heel veel plezier, je gaat genieten!