Special: Netgear Nighthawk Pro Gaming XR500 Router – Online gamen is anno 2018 absoluut hetgeen dat de boventoon voert ten opzichte van een singleplayer of couch coöp ervaring. Het is steeds gemakkelijker geworden om je console op het internet aan te sluiten en verbinding te maken met andere spelers en dat zorgt ook voor een nieuwe ontwikkeling in het landschap. Zo is Battle Royale populairder dan ooit, esports worden met de maand belangrijker en zelfs grote partijen beginnen de meerwaarde van online gaming in te zien, zie bijvoorbeeld de edivisie. Het is een bekend verhaal, maar uiteindelijk begint het allemaal met goed materiaal. Een cruciaal onderdeel is bijvoorbeeld een router en zodoende maakten wij kennis met de Netgear Nighthawk XR500 Pro Gaming, specifiek voor de fanatieke gamer.

Intelligente router

Als je een bestaand netwerk hebt liggen en je sluit deze router hier op aan, dan gaat dat allemaal van een leien dakje. Netgear vertelde ons bij de presentatie dat veel mensen wat huiverig zijn om in hun netwerk te gaan rommelen, omdat ze bang zijn dat ze iets doen waardoor het plat komt te liggen. De Netgear Nighthawk XR500 Pro Gaming Router is enigszins bedoeld voor de gamer die verstand van zaken heeft, maar als je hier weinig kaas van hebt gegeten hoef je je geen zorgen te maken. De router kent een relatief forse prijs (€279,-), maar daar krijg je dan ook wat voor. Eén van die zaken, voordat we op het technische gebeuren ingaan, is dat het bijzonder gemakkelijk is om deze router te installeren.

Met een simpele korte handleiding heb je de router binnen een mum van tijd aan je netwerk gekoppeld. De installatie die je nadien moet doorlopen gaat ook zeer vlot, aangezien de router zelf intelligent genoeg is om te zien en bepalen wat de inrichting van het huidige netwerk is. Hier past de router zich vervolgens automatisch op aan. Is er een conflict met een andere router op het netwerk? De Netgear Nighthawk lost dat zelf op door automatisch instellingen te veranderen en dat neemt dus het stukje zorg van de installatie weg. De stappen die je dient te doorlopen gaan overigens allemaal via de browser en dat is erg duidelijk, dus zelfs de meest onervaren persoon kan hiermee aan de slag. Het installeren zelf gaat ook vrij vlot, want met een minuut of tien heb je alles up and running. Eventueel is het ook nog mogelijk om deze stappen te doorlopen met een QR-code, zodat je het mobiel kan doen.

Bepaal alles zelf

Wat deze router enigszins uniek maakt, is dat het draait op het DumaOS die de gebruiker in staat stelt om de router zeer specifiek in te stellen en dan met name met het oog op gamen. Dat betekent kortweg dat alles zo is ingericht dat gamen de boventoon voert en dat de software je in de gelegenheid stelt dat tot in de details aan te passen. Zodra je de router hebt aangesloten zal je automatisch virtuele stappen in dit OS moeten doorlopen met betrekking tot de basisinstellingen. Denk dan aan de netwerkomgeving, inloginformatie en meer. Nadien gooit de router je gelukkig niet in het diepe, want stapsgewijs zal je door alle functies van het OS geleid worden en als iets niet duidelijk is, kan je altijd direct om additionele toelichting vragen. Op die manier leer je de mogelijkheden kennen en dat komt het gebruikersgemak flink ten goede.

blank

Het gehele dashboard van de router bestaat uit verschillende blokken die allerlei functionaliteiten weerspiegelen of functioneren als een monitor voor bijvoorbeeld het verkeer. Deze blokken zijn allemaal los van elkaar en die kan je geheel naar eigen zin verplaatsen en inrichten, zodat je de juiste informatie bijvoorbeeld bovenaan ziet. De software van deze router stelt je dus in staat om alles naar eigen smaak in te richten en ook qua functies overstijgt het iedere denkbare standaard router en die functies zijn primair op de gamer gericht om de best mogelijke verbinding tot stand te brengen.

Reduceer alles tot een minimum

Het voornaamste wat je met deze router kan bereiken is een feilloze ervaring tijdens het gamen. Dat is voor de gemiddelde gamer misschien wat overbodig, omdat een standaard verbinding met een beetje degelijke router volstaat. Ben je echter iemand die graag aan competities meedoet of zelfs op esports niveau online speelt, dan is een uitstekende verbinding van cruciaal belang. Het is dan zaak om alle mogelijke vertragingen of hobbels te reduceren tot een minimum en waar je normaal gesproken in een standaard setup beperkt bent tot enkel connectie maken is dat met deze router een compleet ander verhaal.

blank

Stel je zit in een situatie waarbij meerdere mensen in het huis waar je woont gebruikmaken van internet. De één is aan het Googlen, de ander zit op Netflix, weer een ander kijkt een video op YouTube en Facebook wordt om de haverklap gecheckt. Dit kan best enige invloed op de algehele verbinding hebben en dat is waar deze router met name om de hoek komt kijken. Het is namelijk mogelijk om de bandbreedte per connectie te bepalen. Heb je een belangrijke wedstrijd of wil je ongestoord gamen zonder dat er eventuele connectie problemen ontstaan? Dan kan je met de Netgear Nighthawk de bandbreedte instellen die voor jouw connectie bijvoorbeeld hoger ligt dan die voor degene die op Facebook zit om maar wat te noemen.

Dit garandeert dat je altijd de meest optimale verbinding hebt en dat elke vorm van vertraging is uitgeschakeld. Best wel fijn als je te maken hebt met lag dat veroorzaakt wordt door anderen om je heen. Maar dat is dan slechts één van de features die deze router je biedt. Een andere niet geheel onbelangrijke feature is dat je precies kan instellen wat de reikwijdte is van je connectie. Het beste scenario is natuurlijk dat je tegen iemand speelt die relatief dichtbij zit, want dat zorgt voor een betere verbinding. Je kunt met een doorsnee cirkel precies bepalen hoeveel kilometer je in de omtrek wilt kijken naar goede connecties. Dit kan je vervolgens ook nog per game instellen en dat reduceert eventueel ook al het één en ander aan mogelijke connectie problemen, puur omdat anderen dichterbij zitten.

blank

De router beschikt daarbij over verschillende presets afgestemd op populaire games van het moment, dus met een druk op de knop heb je de meest ideale afstelling qua bandbreedte, geolocatie, ping en meer, die je overigens weer kunt customizen. Ook is het mogelijk om connecties van verder weg op de zwarte lijst te zetten, waardoor het niet langer mogelijk is om verbinding met die servers of spelers te maken. Aansluitend zie je ook nog per connectie wat de ping is en je kan eventueel zelfs een ping indicator inschakelen die op een tweede scherm getoond wordt bij gebruik, zodat je altijd in één oogopslag ziet wat de huidige ping is. Dat is niet het enige, want zelfs voordat je verbinding maakt kan je al checken wat de ping is en als die niet bevalt, dan kan je voorkomen dat er daadwerkelijk verbinding gemaakt wordt.

Additionele handigheden

De router is specifiek op console gamers gericht en de gebruikersinterface is voor iedereen te begrijpen en goed te volgen. Dat is natuurlijk erg prettig en de features die deze router ondersteunt moeten voor een optimale verbinding zorgen. Dat is enerzijds wat de router voor je moet doen, maar anderzijds heb je daar wel te allen tijde de controle over. Het dashboard van de router kan je tijdens het gamen aanzetten op een tweede scherm, maar als dat niet mogelijk is in jouw gaming setup, dan kan je nog gebruikmaken van de mobiele app. Die is qua features vrij beperkt, maar geeft je wel een indicatie van het huidige verkeer. Tevens kan je een gastnetwerk via de app inschakelen en checken wie er allemaal verbonden zijn.

blank

Een andere app die je kan gebruiken is Netgear Genie en die is qua mogelijkheden aanzienlijk uitgebreider. Een hele handige feature die de router in combinatie met die app biedt is de mogelijkheid om content vanaf de router rechtstreeks te streamen. De router beschikt over twee USB 3.0 poorten en een USB-stick met content erop daarin pluggen volstaat, want met het grootste gemak kan je via de mobiele app precies checken wat er op die stick staat en dat vervolgens streamen. Het heeft natuurlijk weinig met gamen te maken, maar het zijn wel van die handige extra’s wat de router naast gaming ook geschikt maakt voor alle andere vormen van (media) gebruik. Als laatste moeten we hier nog aan toevoegen dat de router beschikt over de mogelijkheid om een VPN in te stellen.

Is het wat voor jou?

De Netgear Nighthawk XR500 Pro Gaming Router is een futuristisch ding die qua afmetingen redelijk fors genoemd kan worden. Wat betreft het draadloos verbinden is de connectie prima te noemen, zowel op 2.4 als 5.0GHz, waardoor het een uitstekende router is voor alle standaard internethandelingen. Als het op gamen aankomt, dan komt de router eigenlijk pas echt goed tot z’n recht dankzij de software die je toelaat zeer veel functies specifiek in te stellen, zodat je de meest optimale verbinding tot stand kan brengen. Het is een vrij prijzig ding, maar voor de fanatieke (competitieve) gamer is de router één van de betere opties, dankzij de vele gaming gerelateerde functies. Voor algemeen gebruik is de router vooral heel erg handig dankzij alle additionele features en het gebruikersgemak valt absoluut te prijzen. In het laatste geval is het wel de vraag of de prijs het je waard is. Indien zo, dan haal je een erg degelijk stukje hardware in huis.