Review: Death Road to Canada – Er zijn de laatste jaren zoveel zombiegames uitgekomen, dat sommige gamers hun neus ophalen als er weer een nieuwe titel wordt aangekondigd met de ‘undead’ in de hoofdrol. Death Road to Canada is dus weer een zombiegame en de titel laat je precies weten wat de bedoeling is. Het lijkt niet erg origineel, maar het spel is qua opzet heel anders dan andere titels in hetzelfde genre. Het spel mixt namelijk het ombrengen van zombies met survival-gameplay en een ouderwetse text-adventure. Is deze bijzondere combinatie genoeg om ook gamers die het genre zat zijn over te halen om het spel aan te schaffen?

Maak de juiste beslissing

Death Road to Canada is in principe opgedeeld in twee gedeeltes en de combinatie hiervan werkt prima. Het eerste gedeelte bestaat uit tekst met al dan niet een bijbehorend plaatje, waarin je te weten komt in wat voor situatie je terecht bent gekomen en of er eventueel gevaar op de loer ligt of dat er iets anders aan de hand is. Hier hoef je vrij weinig te doen, behalve af en toe een keuze te maken, die weer gevolgen kan hebben. Zo kom je bijvoorbeeld een beer tegen en dan moet jij beslissen wat voor actie je hiertegen wil ondernemen. Ren je snel weg en laat je je voorraad aan spullen achter of ga je het gevecht met het beest aan? Een verkeerde keuze kan leiden tot diepe wonden of zelfs de dood, dus je moet goed nadenken wat je doet.

Het tweede gedeelte van Death Road to Canada bevat meer gameplay en je krijgt dan de controle over het hoofdpersonage. Hier kom je in verschillende kleine velden en dorpjes terecht waar je zombies moet ontwijken of van je af moet slaan door middel van simpele hack ‘n slash-gameplay. Tevens moet je op zoek naar voedsel en medicijnen om te kunnen overleven. Er zijn ook wapens te vinden en sommige vragen ook weer om munitie, dus het is een goed idee om deze op voorraad te hebben. Als je een auto hebt, is het natuurlijk ook zaak om genoeg benzine te hebben, anders moet je te voet verder en dan duurt de reis niet alleen langer, maar is het ook een stuk gevaarlijker. Je moet dus goed nadenken voordat je een omgeving verlaat om zo snel mogelijk je reis voort te zetten. Je weet namelijk niet wanneer je weer op een plek komt waar de spullen die jij nodig hebt aanwezig zijn.

Eigen persoonlijkheid

Het is dus wikken en wegen wat je doet in elke situatie. Je krijgt zo echt het idee dat je aan het overleven bent en de spanning wordt opgevoerd doordat de keuzes die je maakt wel degelijk gevolgen hebben. Dit geldt ook voor personen die je tijdens je reis tegenkomt en die zich bij je aan willen sluiten. Deze hebben vaak een specialiteit, zoals kennis op medisch gebied, maar ze hebben ook dingen waar ze niet goed in zijn. Tevens heeft ieder personage zijn eigen persoonlijkheid. Zo kan iemand heel optimistisch zijn en dat is goed voor het moraal van de groep, maar heb je iemand die snel kwaad wordt, dan heeft dit weer een negatieve invloed op anderen. Als je heel veel geluk hebt, dan kom je speciale personen tegen, die vaak wapens hebben die niet kapot kunnen gaan.

Dood is dood

Jij en de personen die zich eventueel bij je aansluiten kunnen echter wel kapot. En dood betekent in Death Road to Canada ook echt dood. Je kan bij overlijden dus gewoon weer helemaal opnieuw beginnen en dat zorgt er voor dat je extra voorzichtig bent. Elk avontuur dat je begint is weer anders en dat komt doordat bij elke speelbeurt de scènes in willekeurige volgorde worden gezet. Dat zorgt er voor dat je steeds een ander avontuur beleeft en dat is natuurlijk tof. Het is echter wel zo dat dit soms zorgt voor grote pieken in de moeilijkheidsgraad en het hangt dan ook van geluk af of je Canada weet te bereiken. Zo kan je op een gegeven moment nog als enige van de groep over zijn en als je dan net in een scène terechtkomt met een grote groep dolgedraaide zombies waarin je een bepaalde tijd moet zien te overleven, dan weet je op voorhand dat je dat niet gaat halen. Het spel voelt dus regelmatig heel oneerlijk aan en dat is niet bevorderlijk voor het speelplezier.

Bekend terrein

Wat het spel nog het meeste in de weg zit, is dat als je het spel voor een wat langere tijd speelt, je zal zien dat elk nieuw avontuur inderdaad weer anders is, maar je zal wel merken dat bepaalde scènes steeds weer terugkomen. Vooral met het tekstgedeelte van het spel wordt dit op den duur repetitief en saai, doordat je dan precies weet welke keuze je bij welke situatie moet maken. Het verrassende element van Death Road to Canada wordt met de uren dus steeds kleiner. En dat is best wel jammer, want als alles nog nieuw en fris zou zijn, heb je gewoon een leuke tijd. Het spel wordt dus steeds minder leuk en hierdoor valt het meer onder de categorie van games die het beste tot z’n recht komen als je ze af en toe even speelt.

Conclusie

Death Road to Canada is op zich best wel een leuke ervaring, maar verliest helaas te snel zijn glans. De mix van genres is leuk en elk nieuw avontuur schotelt je willekeurig geselecteerde levels voor, maar je ziet op den duur wel eerder gespeelde scènes voorbij komen. Met de tekstgedeeltes weet je op den duur welke keuzes je moet maken, dus dat wordt dan saai. Tevens zorgen de willekeurig geselecteerde levels ervoor dat de moeilijkheidsgraad soms opeens extreem stijgt. Hierdoor speelt geluk een grote rol of je Canada daadwerkelijk kan halen. Je kan dus best wel wat plezier aan Death Road to Canada beleven, maar helaas wordt dat elk uur steeds minder.

Pluspunten

  • Mix van genres werkt erg goed
  • Je krijgt echt het gevoel dat je aan het overleven bent
  • Elk avontuur is weer anders

Minpunten

  • Soms extreme spikes in moeilijkheidsgraad
  • Verliest met elk uur meer van zijn charme
  • Geluk speelt een grote rol

5.5