Vorige week werd bekend dat de lootboxen die in games gebruikt worden in een bepaalde mate de Nederlandse kansspelregels overtreden. De games die in overtreding zijn werden niet specifiek genoemd, maar de Nederlandse Kansspelcommissie heeft hiervan melding gemaakt bij de desbetreffende ontwikkelaars en uitgevers.

Ook in België werd er onderzoek gedaan naar wat volgens de wet nu wel en niet toelaatbaar is en inmiddels is ook daar een conclusie uit komen rollen. De Belgische Kansspelcommissie heeft geconstateerd dat zeker drie games in overtreding zijn van de kansspelwetgeving en dat daar wat aan gedaan moet worden.

De games die de Belgische instantie heeft onderzocht waren de volgende vier: Star Wars Battlefront II, Overwatch, FIFA 18 en Counter Strike: Global Offensive. Doordat Star Wars Battlefront II vrij snel na de release werd aangepast is die titel op dit moment niet in overtreding, de drie andere genoemde games wel.

De wetgeving omschrijft het systeem van lootboxen in die games als een kansspel en het gebrek aan bescherming voor spelers vormt hierin onder andere het probleem. Met name omdat er ook veel minderjarige gamers mee in aanraking komen. De games zijn dus in overtreding en als lootboxen niet uit de games verdwijnen, dan wordt er een gevangenisstraf geriskeerd en een boete tot 800.000 euro. Als er minderjarigen bij betrokken zijn, dan kunnen die straffen verdubbelen.

De Belgische minister van Justitie, Koen Geens, wenst snel in gesprek te gaan met ontwikkelaars, uitgevers en de commissie om te kijken wie waar z’n verantwoordelijkheid moet nemen.

“Kansspelen en gamen vermengen, zeker op jonge leeftijd, is gevaarlijk voor de geestelijke gezondheid. We namen reeds tal van maatregelen om zowel minderjarigen als meerderjarigen te beschermen tegen de invloed van onder andere gokreclame. Daarom moeten we er ook voor zorgen dat kinderen en volwassenen niet met kansspelen worden geconfronteerd wanneer ze plezier zoeken in een videospel.”, aldus de minister.

Peter Naessens, directeur Kansspelcommissie: “Betalende loot boxen zijn geen onschuldig onderdeel van videospellen die zich presenteren als behendigheidsspel. Spelers worden verleid en misleid hierdoor en geen enkele van de beschermende maatregelen inzake kansspelen wordt toegepast. Nu duidelijk is dat in het bijzonder kinderen en kwetsbare personen onbeschermd hieraan worden blootgesteld worden de spelfabrikanten maar ook betrokken partijen als FIFA bijvoorbeeld opgeroepen deze praktijk een halt toe te roepen.”