Special: Het 10-jarige jubileum van PSX-Sense

Special: 10 jaar PSX-Sense – We zijn jarig! PSX-Sense bestaat namelijk deze maand maar liefst 10 jaar. Dat is lang, behoorlijk lang. Wat ooit eens begon als een kleinschalig forum voor mensen met een PlayStation 3, is uiteindelijk uitgegroeid tot de grootste PlayStation Community van de Benelux. Hier zijn we uitermate trots op, maar hoe cliché het ook klinkt, dit was niet gelukt zonder jullie, onze bezoekers. De reden dat wij vandaag de dag nog steeds artikelen voor jullie mogen maken heeft alles te maken met het feit dat jullie degene zijn die het lezen, erop reageren en ons blijven steunen door terug te komen. Als bedankje hiervoor hebben we een leuke prijsvraag klaargezet, die je hier kunt checken. In dit artikel blikken we vooral terug op het ontstaan en uitgroeien van PSX-Sense als website. Nieuwsgierig geworden? Check dan deze special.


Concept redesign voor PS3-Sense in 2009

Hoe PS3-Sense is ontstaan

Onze nieuwere bezoekers weten het wellicht niet, maar PSX-Sense heette niet meteen vanaf het begin al PSX-Sense. We begonnen als PS3-Sense, een fansite voor mensen met een PlayStation 3. Vroeger runde ik (Roy) samen met anderen het gigantische PlayStation Portable forum ‘PSP-Media’. Later voegden we hier ook ‘PS3-Media’ aan toe, maar degene die onze techniek destijds verzorgde had een grove fout gemaakt. Alles wat we hadden opgebouwd met beide sites is helaas verloren gegaan door het niet correct opslaan en het maken van back-ups. Dit is in 2006 gebeurd en ik heb voor mijzelf toen besloten eerst een jaar pauze te nemen en dan weer verder te kijken.

Al snel begon het weer te kriebelen en er was ook daadwerkelijk een gebrek aan een community waar PS3-eigenaren met elkaar konden communiceren en ervaringen konden uitwisselen. Je had uiteraard de multiplatform websites, maar zoals ik het zelf altijd zeg, zijn PlayStation-liefhebbers een geval apart, net zoals Nintendo-liefhebbers dat zijn. De fansite PS3-Sense zag zodoende eind april 2008 het levenslicht en dit bleek een correcte keuze te zijn. In de tweede maand na de lancering mochten we al 40.000 unieke bezoekers verwelkomen en hierdoor wisten we dat we op het goede pad zaten.

Vervolgens hebben we ervoor gekozen om het forum te combineren met een portal en dezelfde succesformule te hanteren zoals destijds met PSP-Media en PS3-Media goed uitpakte. Dit bleek te werken en men kwam massaal langs voor het laatste PS3-nieuws en uiteraard ook om hierover te discussiëren. Dat laatste is iets waar PSX-Sense vandaag de dag nog altijd om bekend staat, want over nieuws wil je kunnen praten. Sterker nog, vaak zijn de reacties onder de berichten interessanter dan het nieuws zelf.


PSX-Sense in 2011 

De eerste versie was slechts een forum

Aangezien we steeds verder groeiden, werd het tijd om een volgende stap te zetten. We besloten de richting te kiezen van een blog, WordPress was destijds up and coming en het lag voor de hand om hiervoor te kiezen. In 2009 besloten we om vBulletin te migreren naar WordPress, het systeem waar we vandaag de dag nog steeds op draaien. Dit zorgde ervoor dat we stappen konden maken en zo nam ook content een nog belangrijkere rol aan. Dit ging dan wel weer ten koste van het forum. Dat laatste is echter meer een ontwikkeling in het algemeen geweest, want met Twitter, Facebook, WhatsApp, Discord en dergelijke zijn fora de laatste tijd steeds minder belangrijk geworden. Dat we dus destijds hebben gekozen om de focus op een blog te leggen bleek de juiste keuze, alhoewel we het forum en sfeertje van toen soms nog steeds missen.

Het community principe zijn we echter nooit uit het oog verloren en alhoewel content maken de hoogste prioriteit heeft, is het uiteindelijk de community die het allemaal de moeite waard maakt. We willen ervoor blijven zorgen dat PSX-Sense een plek is waar gelijkgestemden en geïnteresseerden elkaar kunnen opzoeken om over hun hobby te praten en te discussiëren, namelijk games en PlayStation consoles. Het is vandaag de dag wellicht anders dan toen, omdat we nu veel groter zijn, maar de essentie blijft hetzelfde.


Het allereerste design van PS3-Sense als blog

PS Vita zorgde voor naamsverandering

Toen Sony op 27 januari 2011 de PS Vita aankondigde, wisten we dat we hier op in moesten spelen. We wilden niet nog een website creëren puur voor de PS Vita, omdat we niet helemaal zeker waren of het apparaat ook net zo groot zou worden als de PSP. We besloten daarom om PS3-Sense om te dopen naar PSX-Sense, zodat we niet alleen futureproof waren, maar ons ook op alle PlayStation platformen konden focussen. Uiteindelijk is de PS Vita niet veel geworden en alhoewel onze review destijds vol lof en hoopvol was, is het in de Benelux geen succesvol apparaat geweest.

De keuze om naar PSX-Sense over te stappen bleek achteraf weer handig te zijn geweest toen Sony de PlayStation 4 aankondigde. Die console is er inmiddels al een aantal jaar en dat is nu waar we vandaag de dag het meeste over schrijven en waar onze primaire focus op ligt. We weten niet of men nog meer van plan is met het merk PlayStation, maar we zijn met onze huidige naam in ieder geval klaar voor elke console, handheld, service of apparaat dat er ooit komen gaat onder het label.

Het ombouwen van de website tot een multiplatform gaming community heeft de revue ook weleens gepasseerd. Het feit is alleen wel dat er al voldoende van dit soort websites zijn en we ons toch liever puur op PlayStation wilden blijven focussen. Dat maakt ons toch uniek in de Benelux, aangezien we de enige PlayStation-website zijn die op grote schaal actief is. We denken ook dat onze gebruikers dit erg waarderen en dus blijven we gewoon de PlayStation community die we altijd al zijn geweest.


Concept schetsen hoe we platformen gingen identificeren op PSX-Sense

De fusie met PS3Focus/PSFocus

In 2012 hebben we een behoorlijke mijlpaal bereikt wat betreft de toekomst van PSX-Sense. Zoals sommigen van jullie wellicht nog wel weten zijn we toen gefuseerd met PSFocus. Deze website was de doorstart van het vroeger populaire PS3Focus, dat een soortgelijke situatie als PSP- en PS3-Media is overkomen. Lennard stond aan het roer van PSFocus en na een gezellige lunch in Utrecht kwamen we erachter dat we samen sterker zouden staan. Vanwege de moderne techniek en meer uitgebreide database van PSX-Sense, hebben we toen besloten om met deze naam en website verder te gaan. Dit is achteraf gezien een goede beslissing geweest, want tot op de dag van vandaag werken we nog altijd met veel plezier samen en hebben we PSX-Sense gemaakt tot wat het nu is.

De toekomst

Toen PS3-Sense werd opgericht zag het internet landschap er heel anders uit en er is in de afgelopen 10 jaar heel erg veel veranderd. Tegenwoordig haalt men gaming content bij meerdere bronnen vandaan, zijn fora niet heel populair meer en 80% van ons bezoek is afkomstig van een mobiele telefoon. De kans is groot dat het over 10 jaar ook weer heel anders gaat zijn dan vandaag de dag. Zolang we dit kunnen blijven doen en er genoeg animo is voor het laatste PlayStation-nieuws en de mogelijkheid om hierover te discussiëren, blijven wij actief.

We hebben ontzettend veel plezier in het runnen van PSX-Sense en het feit dat we dit alweer 10 jaar mogen doen is grandioos en een zege. Hopelijk mogen we jullie ook de komende 10 jaar weer blijven ontvangen en voorzien van leuke content.

Bedankt namens het gehele team van PSX-Sense en check vooral onze prijsvraag om dit jubileum te vieren!

59 reacties

 1.    1095 XP
  RStylesGeleen's avatar

  Congratz!!! Keep up the good work! PSX is de enige site/app waar ik dagelijks op kijk voor nieuws

 2. Anoniem -   
  144.43.250.xxx's avatar

  Gefeliciteerd met 10jarig jubileum!
  Op naar de 25 ! enne niet te dronken worden
  Mvg SuDDe

 3.    30 XP
  VWorDie's avatar

  Doe zo verder

 4.    12 XP
  RudyV's avatar

  10 jaar alweer! Wat vliegt de tijd! Gefeliciteerd!

 5.    351 XP
  SanderlaGrande's avatar

  10 jaar al weer? Best heel lang. Wist niet dat het al zo lang bestond

 6.    264 XP
  Larsdemazz's avatar

  Gefeliciteerd! Ga zo door 😉
  Ik lees altijd met plezier naar jullie artikelen!

 7.    220 XP
  0daro0's avatar

  Djeez, 10 jaar alweer holy moly

 8.    233 XP
  LAF4DAGAME's avatar

  Congrats!

  Een mooie site waar belangrijke info vaak tijdig wordt gepost.

  Dieptepunt van mij is de review van Kingdom Come: Deliverance, dat heeft nog steeds een zure nasmaak als ik aan deze site denk.

 9.    500 XP
  marty's avatar

  Leuk om te zien en te lezen hoe jullie gegroeid zijn in de jaren. Ik kom elke dag nog steeds met plezier terug. GEFELICITEERD mensen en nog vele jaren!

 10.    140 XP
  seth156's avatar

  lekker bezig psx!

 11.    3162 XP
  stefan52a's avatar

  Gefeliciteerd Guys!

 12.    80 XP
  TBird73's avatar

  Aan het hele team van PSX-Sense: VAN HARTE GEFELICITEERD met deze hele mooie mijlpaal.
  Ik bezoek de site/app elke dag meerdere malen om op de hoogte te blijven.
  Hopelijk mogen we er nog lang van genieten.

 13.    408 XP
  thuo666games's avatar

  Congratss

 14.    19 XP
  Stefan's avatar

  Gefeliciteerd!!

 15.    573 XP
  Crocky321's avatar

  PSX-Sense van harte gefeliciteerd met dit mooie jubileum 😀
  Op naar de volgende 10 jaar 🙂

 16.    80 XP
  Mr_Mojo_27's avatar

  Gefeliciteerd!!! En moge jullie nog heeeeeeeel lang doorgaan !

 17.    4950 XP
  tyger1's avatar

  Proficiat , jullie hebben een leuke site ervan gemaakt .
  Mvg

 18.    2377 XP
  peyj's avatar

  Gefeliciteerd!

 19.    535 XP
  Acardipane's avatar

  Gefeliciteerd en goed bezig , ik vind het altijd een fijne site om het laatste nieuws te lezen..
  Op het forum zit ik tegenwoordig niet meer, vroeger wel veel gezeten. Altijd erg gezellig
  Op naar de volgende 20 jaar

 20.    512 XP
  rainking's avatar

  Zo, wat gaat de tijd hard. Groot vershil met het begin.

 21.    662 XP
  Crusader's avatar

  Gefeliciteerd! Mooi werk mannen! Ben bezoeker sinds een paar maanden voor de PS4 launch, al gauw werd dit voor mij de nummer 1 website voor PS4/vita nieuws

 22.    575 XP
  BlackMastah's avatar

  Yes, heerlijk om dit te lezen. Ik heb IGN zwaar laten vallen en ben bijna dagelijks te vinden op deze site. Op naar de 100 jaar lang leven PSX-sense

 23.    703 XP
  Esromeron's avatar

  Proficiat mannen (en vrouw?)! Daar mag op gedronken worden, proost!

 24. Anoniem -   
  217.62.242.xxx's avatar

  psfocus > psxsense. rip psfocus

 25.    481 XP
  tielo's avatar

  Van harte gefeliciteerd, toppers!

 26.    325 XP
  PlayStation-NL's avatar

  Gefeliciteerd!

 27. Anoniem -   
  82.74.15.xxx's avatar

  Gefeliciteerd, ga zo door.

 28.    350 XP
  Gio-the-Gamer's avatar

  Gefeliciteerd met jullie jubileum!!

 29. Anoniem -   
  2001:1c01:2700:3800:58ec:6300:ed6f:.xxx's avatar

  Gefeliciteerd en bedankt voor het geweldige werk wat jullie doen, bezoek jullie website altijd voor het laatste gaming en playstation nieuws.

 30. Anoniem -   
  144.76.14.xxx's avatar

  Gefeliciteerd 🙂

 31.    1071 XP
  Jason28's avatar

  10 jaar is toch alweer lang! Altijd leuk zo’n jubileum. Nogmaals gefeliciteerd.

 32.    24 XP
  waru's avatar

  Gefeliciteerd! Op naar de 20 nu maar!

 33.    1519 XP
  Dippiedoe's avatar

  Gefeliciteerd! 🙂

 34.    1997 XP
  ps4 ps4's avatar

  fijne verjaardag

  mvg

 35. Anoniem -   
  188.206.64.xxx's avatar

  Vet, ga zo door. Gefeliciteerd met het 10 jarig bestaan

 36. Anoniem -   
  217.105.178.xxx's avatar

  Gefeliciteerd!!

 37.    15 XP
  Campy77's avatar

  gefeliciteerd!

 38.    113 XP
  BridGeMening's avatar

  Van harte gefeliciteerd met jullie 10-jarige jubileum! Ik ben zeer tevreden met de site en een grote fan van het werk wat jullie verrichten. Ga hier vooral mee door!

 39. Anoniem -   
  82.73.214..xxx's avatar

  Ondanks die 4 voor Kingdom Come toch gefeliciteerd…. lullo’s. 😀

  xoxox

 40.    372 XP
  Valentino1994's avatar

  Gefeliciteerd peoplez 😉

 41.    1390 XP
  Melvin's avatar

  Gefeliciteerd

 42.    1380 XP
  mrb's avatar

  Gefeliciteerd!

 43.    690 XP
  bzafs-'s avatar

  Heel dik gegaan laatste tijd!!

  Altijd via de site gecheckt maar met de app is t veel makkelijker. En natuurlijk gezellig met de community 🙂

 44.    335 XP
  SS2Pascal's avatar

  Wow, zo lang geleden alweer. Weet nog goed als de dag van gister dat ik mijn accounts aanmaakte op zowel ps3-sense als op psfocus. Veel actief geweest op deze sites. Nu niet meer zo als het gaat om reageren op items. Maar kom elke dag nog steeds hier langs om mij te voorzien van het laatste playstation nieuws. Ben zelf al een aantal jaren papa en heb mijn hobby inmiddels gedeeld met mijn zoontje van 11. Heb hem met jullie site bekend gemaakt als het gaat om nieuws omtrent fortnite 😉
  Ben helaas hierdoor ook steeds vaker mijn PS4 kwijt. Gelukkig heb ik dan daar ook nog steeds mijn oude vertrouwde PS3 staan.
  Kan me nog aantal jaren geleden herinneren dat ik met jullie mee mocht naar het Sony hoofdgebouw vlakbij Schiphol en kennis mocht maken met de PS4. Mooie tijden.
  Ga vooral door en hoop dat de nieuwer generatie net zoveel plezier met jullie site beleven als dat ik heb gedaan en nog steeds doe.

  Van harte gefeliciteerd!!!

 45. Anoniem -   
  217.103.26.xxx's avatar

  Keep the Good work go..
  Ik ben blij dat jullie dit blijven realiseren ..
  Dat we nog jaren van psx sense kunnen genieten..
  De hartelijke felicitaties..

 46.    356 XP
  Qurx28's avatar

  Gefeliciteerd!!! jullie zijn het nog steeds niet zat?

 47.    5382 XP
  PattyS3's avatar

  Ik heb er een op jullie gedronken. Kom al jaren dagelijks braaf op psx-sense om het gaming nieuws te checken en het wordt nog steeds heel erg gewaardeerd dat het elke dag weer netjes voor mij klaar staat. Hoewel ik vroeger misschien iets actiever was dan nu, probeer ik nog steeds mijn bijdrage te leveren aan deze mooie community. Volgens mij sta ik ook nog steeds in de top 10 qua XP Hahaha. Verder heb ik al die jaren heel veel vrienden en kennissen doorverwezen naar deze site als zij Ps3/ps4 gerelateerde informatie zochten, veel van hen komen hier ook nog steeds regelmatig. Hoe dan ook, gefeliciteerd en keep up the good work! Groetjes, een van jullie trouwste leden 😉

 48.    396 XP
  WushuDanny's avatar

  Hartelijk gefeliciteerd!
  Ik hoop nog lang van jullie werk te mogen genieten.

 49. Anoniem -   
  84.87.157..xxx's avatar

  @LAF4DAGAME: Man lazerstraal toch is op met dat gezeik over die 4!
  Get over it!

  Oja gefeliciteerd psx-sense!

 50.    798 XP
  Justinvd's avatar

  Gefeliciteerd! Blijf trots dat ik hier een onderdeel vanuit heb mogen maken. Keep up the good work!

 51.    283 XP
  Enzo's avatar

  Gefeliciteerd met deze mooie mijlpaal!

  Leuk om over de historie te lezen. Wist niet dat jullie al zo lang bestonden. Ben pas enkele jaren een vaste bezoeker. Was voorheen op Gamer.nl te vinden, maar door ontevredenheid over de enorme achteruitgang van die site, ging ik op zoek naar een andere gamesite en kwam ik bij jullie uit.

  PSX-Sense is voor mij de nummer 1 gamesite met kwalitatief hoogwaardige artikelen. Op naar de volgende 10 jaar!

 52.    15 XP
  FinnKoedam's avatar

  Chapeau hoor PSX!

 53.    253 XP
  lauwie's avatar

  Gefeliciteerd! Ik kan me ps3-sense nog goed herinneren. Dat was de tijd dat ik nog genoeg tijd had voor al het gamen 🙂

 54.    2511 XP
  gamexl's avatar

  Gefeliciteerd! De tijd vliegt voorbij! Ga nog 10 jaar door als het kan! 😉

 55.    233 XP
  LAF4DAGAME's avatar

  @84.87.157..xxx: Hahaha, als we op die tour gaan: Laserstraal zelf lekker op en get over it dat ik Psx-sense.nl (en met name Tim of Tom Hofman) sinds de review van KC:D enorm ongeloofwaardig vind. De reviews ben ik klaar mee op deze site, maar de nieuwtjes zijn wel leuk.

 56.    1346 XP
  coristus's avatar

  Happy birdy!!

 57. Anoniem -   
  84.87.157..xxx's avatar

  @LAF4DAGAME: En dat moet je dan bij ieder artikel op deze site kenbaar maken?
  En dat ga je die jongen de rest van zijn leven hem nadragen?

  Je schrijft iemand en deze site af omdat je het met 1 review hier niet eens bent. Tikkeltje overdreven vind je niet..
  Dat je het er niet mee eens bent met bepaalde reviews is je natuurlijk je volste recht. Dat heb je dan ook genoeg kenbaar gemaakt.
  Tijd om verder te gaan. Mijn mening is dat ze hier wel degelijk goede reviews schrijven.
  En ten tijden van de KC:D review was de game ook bar slecht.

 58.    250 XP
  Snazzz's avatar

  Gefeliciteerd luitjes…

 59.    233 XP
  LAF4DAGAME's avatar

  @84.87.157..xxx: Ja ik zal mijn mening blijven kenbaar maken, omdat het een grote smet is op de kwaliteit van deze site. Iemand op de redactie had toch wel in kunnen grijpen toen Tim/Tom Hofman met een 4 aan kwam zetten. Ik zie werkelijk waar bijna nooit een 4 voorbij komen, voor geen enkele game, van geen enkele critici. En dan uitgerekend een 4 geven aan game die dat TOTAAL niet verdient is lachwekkend. KC:D was zeker niet in optimale staat bij release maar VERRE van een grote onvoldoende. Ik neem Tim/Tom Hofman dus nooit meer serieus en dat verkondig ik graag, want ik neem het hem kwalijk dat vele mensen de game daardoor waarschijnlijk nooit zullen ervaren, zonde voor hun en voor Warhorse studios. Psx-sense.nl heeft trouwens niet alle op order denk ik als ze een game laten reviewen door iemand die DUIDELIJK niets met (Hardcore) RPG’s heeft, want Tim/Tom Hofman had nauwlijks een goed woord voor de RPG elementen van de game.