Special: 10 jaar PSX-Sense – We zijn jarig! PSX-Sense bestaat namelijk deze maand maar liefst 10 jaar. Dat is lang, behoorlijk lang. Wat ooit eens begon als een kleinschalig forum voor mensen met een PlayStation 3, is uiteindelijk uitgegroeid tot de grootste PlayStation Community van de Benelux. Hier zijn we uitermate trots op, maar hoe cliché het ook klinkt, dit was niet gelukt zonder jullie, onze bezoekers. De reden dat wij vandaag de dag nog steeds artikelen voor jullie mogen maken heeft alles te maken met het feit dat jullie degene zijn die het lezen, erop reageren en ons blijven steunen door terug te komen. Als bedankje hiervoor hebben we een leuke prijsvraag klaargezet, die je hier kunt checken. In dit artikel blikken we vooral terug op het ontstaan en uitgroeien van PSX-Sense als website. Nieuwsgierig geworden? Check dan deze special.


Concept redesign voor PS3-Sense in 2009

Hoe PS3-Sense is ontstaan

Onze nieuwere bezoekers weten het wellicht niet, maar PSX-Sense heette niet meteen vanaf het begin al PSX-Sense. We begonnen als PS3-Sense, een fansite voor mensen met een PlayStation 3. Vroeger runde ik (Roy) samen met anderen het gigantische PlayStation Portable forum ‘PSP-Media’. Later voegden we hier ook ‘PS3-Media’ aan toe, maar degene die onze techniek destijds verzorgde had een grove fout gemaakt. Alles wat we hadden opgebouwd met beide sites is helaas verloren gegaan door het niet correct opslaan en het maken van back-ups. Dit is in 2006 gebeurd en ik heb voor mijzelf toen besloten eerst een jaar pauze te nemen en dan weer verder te kijken.

Al snel begon het weer te kriebelen en er was ook daadwerkelijk een gebrek aan een community waar PS3-eigenaren met elkaar konden communiceren en ervaringen konden uitwisselen. Je had uiteraard de multiplatform websites, maar zoals ik het zelf altijd zeg, zijn PlayStation-liefhebbers een geval apart, net zoals Nintendo-liefhebbers dat zijn. De fansite PS3-Sense zag zodoende eind april 2008 het levenslicht en dit bleek een correcte keuze te zijn. In de tweede maand na de lancering mochten we al 40.000 unieke bezoekers verwelkomen en hierdoor wisten we dat we op het goede pad zaten.

Vervolgens hebben we ervoor gekozen om het forum te combineren met een portal en dezelfde succesformule te hanteren zoals destijds met PSP-Media en PS3-Media goed uitpakte. Dit bleek te werken en men kwam massaal langs voor het laatste PS3-nieuws en uiteraard ook om hierover te discussiëren. Dat laatste is iets waar PSX-Sense vandaag de dag nog altijd om bekend staat, want over nieuws wil je kunnen praten. Sterker nog, vaak zijn de reacties onder de berichten interessanter dan het nieuws zelf.

blank
PSX-Sense in 2011 

De eerste versie was slechts een forum

Aangezien we steeds verder groeiden, werd het tijd om een volgende stap te zetten. We besloten de richting te kiezen van een blog, WordPress was destijds up and coming en het lag voor de hand om hiervoor te kiezen. In 2009 besloten we om vBulletin te migreren naar WordPress, het systeem waar we vandaag de dag nog steeds op draaien. Dit zorgde ervoor dat we stappen konden maken en zo nam ook content een nog belangrijkere rol aan. Dit ging dan wel weer ten koste van het forum. Dat laatste is echter meer een ontwikkeling in het algemeen geweest, want met Twitter, Facebook, WhatsApp, Discord en dergelijke zijn fora de laatste tijd steeds minder belangrijk geworden. Dat we dus destijds hebben gekozen om de focus op een blog te leggen bleek de juiste keuze, alhoewel we het forum en sfeertje van toen soms nog steeds missen.

Het community principe zijn we echter nooit uit het oog verloren en alhoewel content maken de hoogste prioriteit heeft, is het uiteindelijk de community die het allemaal de moeite waard maakt. We willen ervoor blijven zorgen dat PSX-Sense een plek is waar gelijkgestemden en geïnteresseerden elkaar kunnen opzoeken om over hun hobby te praten en te discussiëren, namelijk games en PlayStation consoles. Het is vandaag de dag wellicht anders dan toen, omdat we nu veel groter zijn, maar de essentie blijft hetzelfde.

blank
Het allereerste design van PS3-Sense als blog

PS Vita zorgde voor naamsverandering

Toen Sony op 27 januari 2011 de PS Vita aankondigde, wisten we dat we hier op in moesten spelen. We wilden niet nog een website creëren puur voor de PS Vita, omdat we niet helemaal zeker waren of het apparaat ook net zo groot zou worden als de PSP. We besloten daarom om PS3-Sense om te dopen naar PSX-Sense, zodat we niet alleen futureproof waren, maar ons ook op alle PlayStation platformen konden focussen. Uiteindelijk is de PS Vita niet veel geworden en alhoewel onze review destijds vol lof en hoopvol was, is het in de Benelux geen succesvol apparaat geweest.

De keuze om naar PSX-Sense over te stappen bleek achteraf weer handig te zijn geweest toen Sony de PlayStation 4 aankondigde. Die console is er inmiddels al een aantal jaar en dat is nu waar we vandaag de dag het meeste over schrijven en waar onze primaire focus op ligt. We weten niet of men nog meer van plan is met het merk PlayStation, maar we zijn met onze huidige naam in ieder geval klaar voor elke console, handheld, service of apparaat dat er ooit komen gaat onder het label.

Het ombouwen van de website tot een multiplatform gaming community heeft de revue ook weleens gepasseerd. Het feit is alleen wel dat er al voldoende van dit soort websites zijn en we ons toch liever puur op PlayStation wilden blijven focussen. Dat maakt ons toch uniek in de Benelux, aangezien we de enige PlayStation-website zijn die op grote schaal actief is. We denken ook dat onze gebruikers dit erg waarderen en dus blijven we gewoon de PlayStation community die we altijd al zijn geweest.

blank
Concept schetsen hoe we platformen gingen identificeren op PSX-Sense

De fusie met PS3Focus/PSFocus

In 2012 hebben we een behoorlijke mijlpaal bereikt wat betreft de toekomst van PSX-Sense. Zoals sommigen van jullie wellicht nog wel weten zijn we toen gefuseerd met PSFocus. Deze website was de doorstart van het vroeger populaire PS3Focus, dat een soortgelijke situatie als PSP- en PS3-Media is overkomen. Lennard stond aan het roer van PSFocus en na een gezellige lunch in Utrecht kwamen we erachter dat we samen sterker zouden staan. Vanwege de moderne techniek en meer uitgebreide database van PSX-Sense, hebben we toen besloten om met deze naam en website verder te gaan. Dit is achteraf gezien een goede beslissing geweest, want tot op de dag van vandaag werken we nog altijd met veel plezier samen en hebben we PSX-Sense gemaakt tot wat het nu is.

blank

De toekomst

Toen PS3-Sense werd opgericht zag het internet landschap er heel anders uit en er is in de afgelopen 10 jaar heel erg veel veranderd. Tegenwoordig haalt men gaming content bij meerdere bronnen vandaan, zijn fora niet heel populair meer en 80% van ons bezoek is afkomstig van een mobiele telefoon. De kans is groot dat het over 10 jaar ook weer heel anders gaat zijn dan vandaag de dag. Zolang we dit kunnen blijven doen en er genoeg animo is voor het laatste PlayStation-nieuws en de mogelijkheid om hierover te discussiëren, blijven wij actief.

We hebben ontzettend veel plezier in het runnen van PSX-Sense en het feit dat we dit alweer 10 jaar mogen doen is grandioos en een zege. Hopelijk mogen we jullie ook de komende 10 jaar weer blijven ontvangen en voorzien van leuke content.

Bedankt namens het gehele team van PSX-Sense en check vooral onze prijsvraag om dit jubileum te vieren!