Het weer wordt weer slechter en het wordt buiten sneller donker. Juist ja, de winter is weer in aantocht. Een koude en gure tijd, maar wel een met veel gezelligheid en feesten. Een bijkomend punt van de decemberfeesten is het feit dat er uitgebreid gestrooid wordt met cadeautjes door zowel de Kerstman als Sinterklaas. Deze twee moeten echter voor miljoenen mensen iets uitzoeken, dus waarom helpen wij ze niet een beetje? Je leest in deze special daarom precies wat je kan vragen voor de feestdagen.

Leeftijd?

Natuurlijk heeft elke gamer zijn eigen voorkeuren en zijn niet alle games geschikt voor elke leeftijdsklasse. Om deze redenen splitsen wij deze special ook in een paar delen, waarin we bij elke groep een beetje de algemene voorkeuren beschrijven, aangevuld met enkele games. Hecht echter niet een te grote waarde aan deze indicaties, want hoewel wij zeer genieten van bijvoorbeeld Battlefield, zijn wij ook dagen bezig geweest met de Lego games.

img 4cd04fc0bfdba Special: Welke game vragen we voor de feestdagen?

De jongste gamers onder ons

De PlayStation 3 werd sinds de release vaak gezien als de meest volwassen console, wat onder andere werd ondersteund door de hoge prijs tegenover die van de Wii en de Xbox 360. Hier kwam echter verandering in met de prijsverlaging die afgelopen jaar kwam. Dit is een van de redenen dat we onze zwarte toverdoos steeds vaker in woonkamers zagen verschijnen. Dit is echter niet de enige reden waarom de PlayStation 3 steeds interessanter werd voor de jongste generatie.

Met de komst van de PlayStation Move komen er steeds meer casual titels, die vaak redelijk kinderlijk aanvoelen. Hierdoor kroop Sony langzaam de kant van de familie entertainment. Denk hierbij aan games als Start the Party of Eyepet. Beide games zijn met meerdere personen te spelen en zijn zeer interactief. Men kan namelijk niet rustig op de bank blijven zitten, maar dient staand diverse opdrachten te voltooien.

Naast de PlayStation Move games zijn er ook nog gewoon games die met de controller gespeeld dienen te worden. Deze voelen vaak iets moeilijker aan en zijn meestal iets minder interessant voor deze leeftijdscategorie. Als we toch een kleine selectie van games moeten maken zien wij bijvoorbeeld Create van EA, waarin onze creativiteit op de proef wordt gesteld. Ook doet de MySims serie het erg goed bij deze groep en laat er nou net een nieuw deel aan zitten te komen.

http://www.psx-sense.nl/plaatjes/img_4cd035184c377.jpg

Zelfstandig gamen

De volgende groep die we behandelen zit op de basisschool en heeft nog redelijk veel tijd om buiten school om veel leuke dingen te doen. Deze groep heeft meestal zelf al voldoende zelfstandigheid om alleen te gamen, wat voor gamende ouders vaak een moeilijke stap was. Je laat toch niet zomaar iemand met zijn kleverige handjes aan jouw dierbare controller zitten? Sony was dit wel van plan en brengt ook zat games die interessant zijn voor deze leeftijdscategorie.

We zullen in deze groep bijna geen shooters of strategy games vinden, omdat deze vaak nog te agressieve inhoud bevatten, wat de meeste ouders liever niet aan hun kind voorschotelen. Een goed alternatief op deze genres zijn de racegames, die vaak een 6+ leeftijd meekrijgen. Denk hierbij aan een Need for Speed game of Gran Turismo 5. Hiernaast vind deze groep het ook vaak leuk om andere genres te spelen. Games als LittleBigPlanet of Shaun White Skateboarding zijn daarom ook een prima keus. Deze games voelen vaak wat gevarieerder aan dan alle racegames en brengen deze generatie ook iets nieuws om te spelen.

http://www.psx-sense.nl/plaatjes/img_4cd0388560b91.jpg

Nieuwe hobby’s?

We naderen bijna de leeftijd waarop elke game legaal te verkrijgen is en het aanbod van games wordt steeds uitgebreider. Deze groep zit vaak net op de middelbare school en krijgt veel invloeden van buitenaf. Veel voormalige gamers vinden op deze leeftijd een nieuwe hobby en alleen de harcore gamers gaan door. In deze leeftijdscategorie wordt over het algemeen elke game al gespeeld, maar men heeft toch enkele voorkeuren.

Bij deze leeftijd zijn vooral de voetbalgames als FIFA en Pro Evolution Soccer erg populair en bijna elke jongen heeft een van deze weleens gespeeld. Naast deze twee sportgames groeien de shooters ook erg in populariteit, hoewel dit vaak blijft hangen bij Call of Duty en Battlefield. Op deze leeftijd worden ook de interesses breder, wat aan zijn gameverzameling is te zien. Zo spelen creatieve types vaker de games met de user-made content, terwijl ‘toekomstig militairen’ vaker naar de shooters en strategygames grijpen.

http://www.psx-sense.nl/plaatjes/img_4cd03b15296ed.jpg

Hardcore unleashed

Dit is eindelijk de leeftijd waarop elke game gekocht mag worden, namelijk als 16-jarige. Het onbekende artikel 240a leert ons namelijk dat wij als 16-jarige alle games mogen kopen, zelfs als deze game een hogere leeftijdsklasse meekrijgt. We vinden bij deze leeftijd dus elk type game, waar de gamers ook vaak gretig gebruik van maken.

Voor deze leeftijd is het dus zowel moeilijk als makkelijk om een game uit te zoeken. Je weet namelijk zeker dat ze niet geschokt worden als ze deze game spelen, maar het is echter wel onzeker of de gamer lang van deze game gaat genieten. Hierdoor zullen deze gamers dus echt een lijstje moeten maken met games die ze willen.

Op deze leeftijd doen de voetbalgames het ook nog steeds erg goed, maar de shooters als Call of Duty en Battlefield gaan hier op deze leeftijd flink overheen. Naast deze titels doen de racegames het ook nog wel redelijk op deze leeftijd, hoewel deze in mindere mate gespeeld zullen worden. De individuele toppers als GTA en Assassin’s Creed mogen echter niet vergeten worden. Al met al is het dus een heel moeilijke keuze.

http://www.psx-sense.nl/plaatjes/img_4cd03cf7359c6.jpg

Volwassen gamers

Gamen wordt de laatste tijd ook steeds populairder onder de volwassenen. Deze oudere generatie is groot geworden met games als Duke Nukem, Quake en Commander Keen. Jammer genoeg hebben we van deze oudere games al jaren geen vervolg gezien en zullen we voor Duke Nukem nog een jaar moeten wachten.

Een kenmerk van deze groep is dat ze bijzonder lang met dezelfde game bezig blijven en het voor hun dus niet gewoonlijk is om maandelijks iets nieuws te kopen. Hierdoor is het erg moeilijk om te bepalen welke game deze groep zou willen krijgen, wat een persoonlijk lijstje zeer noodzakelijk wordt.

img 4cd05c176584d Special: Welke game vragen we voor de feestdagen?

En nu?

We zien nu dat het niet makkelijk is om zomaar een cadeautje te kiezen. Het is een beslissing waar je hele jaar vanaf hangt, dus kies verstandig. Wij hopen dat we jullie met dit overzicht een stukje de goede kant op hebben geholpen, maar als je nog vragen hebt kan je deze natuurlijk altijd hieronder in de comments vragen.