Het einde van de PS Vita nadert en Sony versnelt dit proces nu door de productie van de cartridges stop te gaan zetten. Je kunt voor de PS Vita op twee manieren games kopen, fysiek in de winkel of digitaal via de PlayStation Store. Die laatste optie blijft vooralsnog gewoon bestaan, maar de fysieke cartridges zullen niet langer geproduceerd worden.

Sony meldt aan ontwikkelaars dat zij nog uiterlijk tot 15 februari 2019 orders kunnen doorgeven en dat de productie vervolgens in maart 2019 officieel wordt afgerond. Vanaf die tijd zullen er nooit meer PS Vita cartridges van de band rollen en leunt de handheld volledig op digitale ondersteuning.

De PS Vita is alweer een paar jaar oud, de handheld kwam namelijk uit in 2011 op de Japanse markt. Niet veel later, begin 2012, kwam de PS Vita ook uit in Europa en de Verenigde Staten. De beginjaren van de PS Vita waren stroef, maar er waren wel grote games voor te krijgen, zoals een Uncharted: Golden Abyss en LittleBigPlanet.

Ergens in 2013 stopte de ondersteuning van Sony voor first-party games en uiteindelijk betekende dit de doodsteek van de handheld in de Westerse markt. In Japan floreerde de handheld nog enigszins, maar met de komst van de Nintendo Switch vorig jaar wordt het ook daar steeds minder.