Review: Conan Exiles – Het is mei 2018 en het zal niemand ontgaan zijn welke genres de laatste tijd razend populair zijn geworden en nog steeds stijgende zijn. Niet alleen Battle Royale is helemaal hip, maar ook in het Survival genre wordt door menig uitgever een graantje meegepikt. Eén van de meest recente games, vers uit de early access fase, is Conan Exiles. In deze game moet je zien te overleven in een verscheidenheid aan omstandigheden, van een barre woestijn tot de besneeuwde hellingen van een gigantische berg en alles daar tussenin. Gelukkig hoef je er niet alleen voor te staan en kun je hulp verwachten vanuit een onverwachte hoek.

Is dit hoe een vrouwelijke Jezus eruit ziet?

Het begin van de game is direct een bizarre gewaarwording. Indien door instellingen (vooraf te bepalen) toegelaten, hang je vastgenageld aan een kruis in je Adam of Eva kostuum. Dorstig, hongerig, in de brandende zon achtergelaten en ten dode opgeschreven. Een bekend gezicht schiet je te hulp, namelijk de enige echte Conan zelf. Wanneer hij je bevrijdt uit je nogal benarde positie, laat hij je weer aan je lot over. De sterkste overleeft en jij moet je zien te bewijzen. Dit is echter geen klus die zo geklaard is, want de wereld die je te wachten staat is tot aan de rand toe gevuld met gevaren en slechts een handjevol welwillende zielen.

Offline, online coöp of een server met 40 anderen

Maar hoe jouw toekomstige leven eruit ziet, is iets wat je met een gerust hart kunt veiligstellen. Een pad uitstippelen dat bezaaid ligt met vijanden en risico’s kan een erg uitdagende taak zijn. Durf je dit niet alleen aan, dan is het mogelijk om deze uitdaging aan te gaan met een tal van andere spelers online. Je hebt de mogelijkheid om te kiezen tussen Player vs. Enemy en Player vs. Player. Bij de eerste kunnen andere spelers jouw eigendommen en spullen niet afbreken of stelen en jou ook geen kopje kleiner maken. Bij de tweede kan het soms voorkomen dat je buurman jaloers is op alle rijkdommen die je hebt bemachtigd en er de fik in zet. Of misschien had hij een slechte bui en luchtte het hem op door jou een aantal keer met een knots op je kop te meppen. Heb je hier allemaal geen zin in, dan kun je de game ook gewoon offline spelen.

Ongeacht welke optie je het meeste aanspreekt, is het doel in Conan Exiles voor iedereen hetzelfde. Verzamel, bouw en overwin. Wie bekend is met het genre zal zich goed kunnen vinden in dit sfeertje, maar Conan biedt je eigenlijk nog zoveel meer. De gigantische wereld is namelijk verdeeld in verschillende ‘biomes’ en elk van de gebieden heeft ook een soort van eindbaas, die je eigenlijk het beste met één of twee anderen kunt trotseren. Wanneer je deze overmeestert, zul je beloond worden met epische gear en wapens en in de wereld van Conan is er niets beter dan showen welke verschrikkelijke vijanden je hebt bedwongen. Let wel dat deze bazen niet meer of minder health ontvangen afhankelijk van het aantal personen dat hem aanvalt, dus ze zijn een stuk minder simpel te kloppen in je eentje.

Pauw, pauw, mijn huis is mooier dan dat van jou

Voor degenen die hier minder in geïnteresseerd zijn, is er ook de mogelijkheid om gewoon te verzamelen en te bouwen. Ook is het mogelijk om slaven te vangen en hun wil te breken, om deze daarna aan het werk te zetten in jouw nederige stulpje. Voor je het weet is het een gedijende nederzetting die je op allerlei manieren kunt aankleden. Het bouwen in de game werkt – zelfs met een controller – perfect. Zodra je eenmaal gewend bent aan de physics van de game en hoe je wel en niet kunt bouwen, zal het als vanzelf gaan. Verwacht echter niet dat je alles direct kunt bouwen, want sommige recepten voor bepaalde items gaan schuil achter level vereisten en dan moet je daarvoor punten investeren. Het enige jammere is dat het niet direct duidelijk is wat je nodig hebt om aan bepaalde ingrediënten te komen en het enige wat je hieraan kunt doen is alles wat je tegenkomt doodmaken en looten.

Zoals we eerder al aangaven, zijn de gevaren en vijanden in de wereld talrijk en zal je niet ver hoeven zoeken voordat je iets tegenkomt dat jou dood wil hebben. Schuilen voor een zandstorm terwijl je vlucht voor je leven en achternagezeten wordt door levende skeletten met vlijmscherpe zwaarden zet al snel de toon. Hieronder lijkt de game echter wel enorm te lijden, want er is vaak zo veel aan de hand dat het niet ongewoon is dat je te pas of te onpas verrast wordt door hevige framedrops die soms weleens de 0 aantikken. Dit is zowel op de normale PS4 als op de PS4 Pro een flink probleem en wellicht te danken aan slechte optimalisatie. Soms staat het beeld zelfs volledig stil wat kan resulteren in een wisse dood als je toevallig net met een vijand of zes aan het sparren bent. Vooral tijdens eindbazen of PvP instanties kan dit op je zenuwen gaan werken.

Een game zoals deze heeft vanzelfsprekend imperfecties…

De game zelf ziet er verder prima uit, maar je merkt direct dat er aan bepaalde dingen gewoon minder aandacht is besteed. Zo sta je ergens in de jungle stenen weg te hakken, maar de hitbox wordt niet herkent waardoor je anders moet gaan staan om zo toch materialen te ontvangen. De audio kan bij momenten vertraagd zijn met soms wel drie (!) seconden, wat duidelijk merkbaar is als je van een hogere locatie naar beneden springt en pas de ‘umpf’ hoort wanneer je alweer aan het rennen bent. En server instabiliteit – mijn God, dat is wellicht nog wel het ergste. Bijna hele dagen niet op de server kunnen komen waar jij jouw hele hebben en houwen hebt opgeslagen en als je er wel mee kunt verbinden, bestaat de mogelijkheid dat je geteisterd wordt door verschrikkelijke lag.

Gelukkig kun je, om erger uit de weg te gaan, de server instellingen aanpassen. Zo laat je normaal gezien alles vallen en spawn je zonder ook maar enige kledij en moet je terug rennen naar je dode lichaam om alles terug te halen. Dit kun je uitzetten, of ervoor zorgen dat niemand zomaar je lichaam kan beroven. Je kunt vijanden sterker of zwakker maken, dag en nacht sneller of langzamer laten gaan, de nood om te eten en te drinken minder maken en ga zo maar door. Je hoeft hiervan niets aan te passen, maar het kan in bepaalde situaties wel de klap verzachten als je ver van huis bent en je net zeldzame materialen hebt verzameld, bijvoorbeeld.

…maar dat mag de pret niet drukken!

Desondanks zijn er genoeg dingen in de game waar je wél blij om mag zijn. Het kan de meest casual gamers bekoren, aangezien je door te levelen en het volgen van de ‘Journey’ (aanwijzingen die je kunt volgen in de vorm van mini-quests, maar die niet verplicht zijn), de game eigenlijk als een sandbox kan spelen zodat er nooit een einde aan hoeft te komen. Ben jij zo iemand die zich interesseert in het genre, maar meer uitdaging zoekt in de endgame? Dan is Conan precies jouw ding. Het steeds ietsje verder, ietsje meer, ietsje groter en ietsje beter is een verslaving waardoor de uren voorbij vliegen alsof het niets is. Er zijn minpunten aan deze game die een flinke domper kunnen zijn, maar toch blijf je steeds terugkomen voor meer.

Er is ruimte voor verbetering en uitbreiding, maar daar ontleent Conan Exiles zich goed voor. Er zijn enorm veel dingen die wij zouden toevoegen, maar dit alles is op het moment nog toekomstmuziek en ook ontwikkelaar Funcom is hier hard mee bezig. Zo kunnen we uitkijken naar slaven (of Thralls, zoals ze in deze game heten) die erop uit kunnen worden gestuurd om materialen te verzamelen, zodat je kan bouwen en craften. Mounts om sneller te kunnen reizen en huisdieren om je gezelschap te houden. Meer recepten om te bouwen, jezelf uit te dossen, te bewapenen en wie weet wat nog meer.

Conclusie

Conan Exiles is en blijft, ondanks de tekortkomingen, een zeer verslavende game. Leuk om alleen te spelen, maar nog leuker om met anderen te doen. De game onderscheidt zich door de echte ‘endgame content’ in de vorm van eindbazen die je speciale loot opleveren. De basis van de game is overleven en bouwen en die dingen zijn over het algemeen goed genoeg uitgewerkt om bepaalde euvels door de vingers te kunnen zien. Ongetwijfeld zal het veelvuldig voorkomen van framedrops en vreemde physics mensen afschrikken en het had wellicht een beter idee geweest om de game niet op deze manier te presenteren aan het gros van de gamers. Maar wat Funcom doet met de gameplay in Conan Exiles is gewoon goed en met het oog op een voorspoedige toekomst met een aantal updates, kunnen we dat alleen maar toejuichen.

Pluspunten

  • Verslavende gameplay
  • Endgame content
  • Zalig bouwen
  • Simpel te leren besturing
  • Dedicated servers
  • Offline en online
  • Veel details in overleven

Minpunten

  • Gigantische framedrops
  • Hitboxen kloppen niet
  • Thralls een beetje bugged
  • Audio delays
  • Server lag
  • Craften soms wat onduidelijk

6.5