Review: UFC 2009: Undisputed

ufclogo

Ultimate Fighting Championship (UFC) is de grootste Amerikaanse Mixed Martial Arts-organisatie en kent een ontzettend groot aantal beroemde fighters. Denk bijvoorbeeld aan Brock Lesnar, Rashad Evans, Chuck Lidell, Anderson Silva of BJ Penn. UFC-wedstrijden staan er bekend om enorm bruut te zijn met het nodige bloed op de grond. Tijdens matches gelden er namelijk maar een beperkt aantal regels en dat zie je goed terug in de gevechten. Het kan zijn dat Nederlanders niet heel bekend zijn met de sport, dat komt omdat UFC op het moment enkel wordt uitgezonden in Canada, het Verenigd Koninkrijk, Japan, Mexico en Brazilië. Je hoeft alleen geen bekende te zijn van UFC om deze game te kunnen spelen, de bruutheid van de gevechten en de goede graphics van deze game zorgen ervoor dat je telkens weer op het puntje van je stoel zit. Maar weet UFC 2009: Undisputed de bruutheid van de echte matches over te brengen in deze nieuwe game? Dat lees je in deze review.

Menselijke hanengevechten

UFC 2009: Undisputed is een enorm realistische fighting game en dus geen game zoals bijvoorbeeld een Street Fighter IV of Soul Calibur IV, en daar moet je van houden. Je gaat in UFC 2009: Undisputed aan de slag met je blote vuisten en creëert zo een realistische weergave van een echte UFC-match. Er zijn dan ook verschillende manieren om een match te winnen, de meest voor de hand liggende is je tegenstander knock-out te meppen maar wat je ook kunt doen is een submission toepassen: je tegenstander op een dusdanige manier klem leggen zodat hij geen kans meer heeft en moet afkloppen. Als dat gebeurt, is de scheidsrechter verplicht om de match af te kappen. Al deze factoren spelen mee in het feit dat sommige UFC-matches soms aanvoelen als menselijke hanengevechten, en dat is vet, je maakt elkaar namelijk letterlijk en figuurlijk af en wil de ander zoveel mogelijk pijn laten lijden door een paar flinke stoten recht op zijn snoet te plaatsen gevolgd door een paar flinke trappen. Wat ook heel tof is, is wanneer je tegenstander op de grond valt en nog niet meteen de kracht heeft om omhoog te komen, je kan dan boven hem gaan hangen en net zo lang op zijn gezicht in slaan tot die het loodje legt. Je moet er van houden, maar één ding is zeker, gevechten worden enorm realistisch in beeld gebracht.

ufc-shot

Controls

De game kent aardig pittige controls die je niet 1-2-3 onder de knie hebt. Het is dan ook verstandig eerst even de tutorial mode door te spelen voordat je echt aan de slag gaat. Zo leer je namelijk al grotendeels welke controls je moet gebruiken in welke situaties. Zo druk je wanneer je bijvoorbeeld onderop op de grond ligt andere knoppen in dan wanneer je staat. En gezien de verschillende vechttechnieken in de game zoals kickboxing, boxing, muay-thai en jiujitsu, heeft elke stijl ook weer zijn eigen manier van besturing.

Grafisch hoogstandje

Nog niet eerder hebben we een fighting game gezien die er zo ontzettend goed uit zag, want jongens toch, wat ziet UFC er ongelooflijk goed uit. Er zit zo enorm veel detail in de personages dat ongeacht hoe lang je de game aan het spelen bent, je elke keer weer verbaast wordt. Vooral verwondingen aan je personage worden zeer goed in beeld gebracht, wanneer je iemand echt heel veel body-kicks geeft in bijvoorbeeld zijn rechter-zij zie je langzamerhand een rode plek verschijnen die op den duur paars en blauw wordt. Maar ook het bloed, wonden en schrammen zien er ongelooflijk goed uit. Wat ook heel goed gedaan is, is dat je van het gezicht van je tegenstander een hoop af kunt lezen. De mimiek is zo overduidelijk goed over gebracht in het gezicht van de personages dat je precies kan zien of je tegenstander op het punt staat om knock-out te gaan of dat hij nog barst van de energie. Na een match zul je ook merken dat de lichamen van de personages onder de zweetdruppels zitten, en ook dat is enorm gedetailleerd.

Wat Yuke’s, de ontwikkelaar van de game, ook heeft gedaan is aandacht besteedt aan het publiek rondom de Octagon, de ring waarin je vecht. Zo zijn de toeschouwers niet allemaal hetzelfde en als je even rond kijkt zul je echt met moeite tweemaal dezelfde personage kunnen terugvinden. De details van het publiek zijn in orde, maar wanneer je aan het vechten bent let je hier natuurlijk helemaal niet op. De scheidsrechter die tijdens de match ook in de ring aanwezig is is net zo gedetailleerd als de vechters zelf, iets wat natuurlijk ook wel moet.

Multiplayer

De multiplayer in deze game zit aardig goed in elkaar, je kunt zowel online als offline vechten met een menselijk tegenstander. Tevens kent de game online een level- en puntensysteem wat weer zorgt voor een hoge replaywaarde. Het nadeel van de offline multiplayer is echter wel dat je tegen iemand moet spelen die de game zelf ook heeft, wanneer je namelijk tegen iemand gaat vechten die niet bekend is met de game zal hij al snel het onderspit delven, gezien de moeilijke controls. Wanneer je iemand kan vinden die ook goed is in de game, kan dit een hoop leuke momenten opleveren. Vooral het feit dat het nog weleens wil gebeuren dat je personage het begeeft na twee flinke stoten kan flink wat frustratie bij je opleveren terwijl de andere in een deuk ligt.

ufc-shot

Aantal modi

Er zitten zoveel modes in deze game dat je nog wel een tijdje zoet zal zijn. Zo kun je natuurlijk aan de slag gaan in de carreer modus, waar het de bedoeling is dat je een eigen fighter creëert en hiermee gaat sparren, trainen en natuurlijk matches gaat spelen. Een fighter creëren kan enorm uitgebreid zijn, bijna alles valt namelijk aan te passen aan je eigen personage. De bedoeling is dan natuurlijk uiteindelijk dat je het UFC Championship wint in jouw gewichtsklasse en zo min mogelijk matches verliest. Daarnaast kun je ook nog eens klassieke momenten binnen de UFC naspelen, er zitten aardig wat matches in die je kunt naspelen en hiermee unlock je dan weer video’s waarin je de oude matches terug kunt kijken. Verder is er nog een exhibition modus waarin je in elke gewichtsklasse een fighter kunt kiezen en tegen de CPU kunt spelen of tegen een menselijk tegenstander. En natuurlijk heb je ook nog de online modus die we eerder in de review besproken hebben. Al met al dus genoeg gamemodi om je zoet te houden!

ufc-shot

Conclusie

THQ heeft het voor elkaar gekregen om voor vele mensen de fightinggame van het moment te maken met UFC 2009: Undisputed. Of het alleen opgewassen is tegen de aankomende concurrentie van EA’s Fight Night Round 4, dat moet nog blijken.  Maar met een breed scala aan gamemodi en een enorme realistische weergave van de gevechten zal deze game een lange tijd in je PS3 blijven. Ben je dus op zoek naar een goede fightinggame en houdt je niet van die cartoony fights in Street Fighter IV, dan is UFC 2009: Undisputed de game voor jou.

Pluspunten:

 • Graphics zijn enorm realistisch
 • Menselijke hanengevechten
 • Geluid

Minpunten:

 • Create-a-fighter duurt een beetje lang
 • Pittige controls

Boxshot UFC: Undisputed 2009

UFC: Undisputed 2009

Releasedatum:
22-05-2009
Genre:
Sport
Uitgever:
THQ
Ontwikkelaar:

16 reacties

 1.    528 XP
  UPD8NL's avatar

  Super dope game!
  Goeie review!

 2.    954 XP
  Callme's avatar

  Ik heb het spel al, hijs supervet!!

 3.    250 XP
  Azzwanker's avatar

  Deze game is gruwelijk…Goede review

 4.    1749 XP
  Shmet's avatar

  Mooie review, maar wat ik raar vind is 8.9 dat het een must game is ? dat staar er bij de thermometer ding, als het onder de 9 is, is het geen must have als het aan mij ligt, maar moet het gewoon goed zijn.

 5.    1951 XP
  elazzja's avatar

  Hé Shmet, het is tussen een must-have voor martial art fans zoals ik, komt er zeker bij zoals Fight night round 4. En het is goed voor gasten zoals jij die geen grote fan zijn.

 6.    954 XP
  Callme's avatar

  kvind 8.9 wel een must have hoor

 7.    752 XP
  SyncPeter's avatar

  Mooie cijfer en een mooie review ;). Ik hoop dat ik de prijsvraag win, anders koop ik hem wel :).

 8.    795 XP
  Justinvd's avatar

  Mooie review en een geweldig vette game..! 😀
  Ik wacht met smacht op het einde van de prijsvraag.. 😛 (A)

 9.    508 XP
  NightHawk's avatar

  Mooie review jongens 🙂

 10.    21 XP
  THUGLIFE's avatar

  De minpunten zijn nergens voor nodig vind ik

  Aan de controls moet je gewoon een beetje tijd investeren, it’s worth it!
  Create-a-fighter, hoe langer hoe beter denk ik, Des te realistischer…

  Een goeie review trouwens, ik kan niet echt oordelen over de game heb em nog niet gespeeld… Maar dat komt wel!

 11.    1553 XP
  Roytjuh's avatar

  Jullie hebben gewoon zo gelijk. M’n hart gaat gewoon letterlijk sneller kloppen van deze game en ik denk dat ik nu al verslavingstrekjes aan de demo begin te krijgen. Zou eerst ff mee wachten, maar ga morgen me geld op de bank storten en dan ga ik hem kopen. Ook ff een vriend van me overhalen hem te kopen dan, maar mag niet van z’n ouders denk ik.

  Ik vind dat bij iedere verkochte PS3 deze demo standaart moet worden bijgeleverd en er alleen nogmaar combipacks mogen zijn met UFC 09:U =D

 12.    4204 XP
  afca-yuri's avatar

  Goede cijfers voor de game! Hopen dat ik de game win via sense 😉

 13.    673 XP
  Younistyle's avatar

  De Demo was ook echt vet…
  En nu maar hopen dat ik de game hier heb gewonnen… 😀

 14.    6677 XP
  Myx's avatar

  Dat is hoger dan verwacht o_O

 15.    277 XP
  RevXxx's avatar

  ik wist wel dat deze game goed was. 😛

 16. Anoniem -   
  84.192.36.121 (Niet geregistreerd)'s avatar

  Dit spel is inderdaad geweldig.
  Ik had nooit verwacht dat ik het goed ging vinden, maar toen ik de demo had gedownload bleef ik ‘m maar spelen, heb ‘m dan ook maar gekocht en heb er geen spijt van. Inderdaad een Must Have

Je mist één vechter in UFC 2009: Undisputed!
UFC 2009: Undisputed is massaal uitverkocht
Trophies: UFC 2009 Undisputed