Review: Detroit: Become Human

.
Review: Detroit: Become Human – Enige tijd geleden hebben we een klein deel van Detroit: Become Human mogen spelen. Toen waren we eigenlijk al behoorlijk onder de indruk van hoe de sfeer werd neergezet in de game. Nu de release aanstaande is, hebben we het volledige verhaal mogen ervaren. Omdat het hier een game betreft die inzet op een filmische, interactieve ervaring waarin het verhaal een zeer grote rol speelt, zullen we daar niet te diep op ingaan in deze review. Het zou immers zonde zijn om alles te verklappen. Wel kunnen we jullie vertellen hoe de algehele presentatie van de game is en of het verhaal van begin tot einde goed is uitgewerkt. Hebben we met overtuigende personages te maken of een stel defecte Androids? Je gaat het nu lezen.

Drie personages, drie verschillende ervaringen

De game draait om drie belangrijke hoofdpersonages. De eerste is Connor, een Android in dienst van de politie en gezonden door CyberLife (het bedrijf dat Androids produceert). Hij zal defecte Androids van CyberLife moeten opsporen die irrationeel gedrag vertonen. Dat betekent Androids die emoties hebben en uit vrije wil handelen. Markus is een Android die opkomt voor de vrijheid van deze ‘deviant’ Androids. Kara is een ‘deviant’ Android die haar eigen verhaal volgt tussen de twee andere Androids in. Het is vooral de manier hoe deze drie personages voor de dag komen dat Detroit: Become Human zo goed maakt. Elk van de Androids beleeft een eigen verhaal, maar toch hebben ze allemaal iets met elkaar te maken door de verschillende situaties die gaandeweg ontstaan.

Want ja, deze situaties zullen door alle spelers anders beleefd worden de eerste keer dat zij de game doorspelen. Door de game heen staat de speler voor een groot aantal vragen en keuzes. Dit heeft vaak te maken met het ethische vraagstuk of Androids emoties mogen hebben of enkel als domme machines behandeld moeten worden. Door dit thema werkt het concept van Quantic Dream zo goed. Er zijn verschillende games die vergelijkbaar zijn. Zo heb je Heavy Rain en Beyond: Two Souls van dezelfde ontwikkelaar en natuurlijk Until Dawn van Supermassive Games, maar het concept van deze game werkt uitzonderlijk goed met de aanwezige vraagstukken en morele dilemma’s.

Doordat de gevolgen van de vele keuzes zo uiteenlopend kunnen zijn, kan iedereen een andere uitkomst per scene hebben. Denk aan eerlijk zijn tegen iemand in een gesprek, agressief of juist aardig antwoorden, of eventueel zelfs gewoon de andere kant oplopen, daar waar de ander weer blijft staan. Vrijwel alles heeft invloed op het verhaal en dat zorgt ervoor dat Detroit: Become Human genoeg verschillende ervaringen kan bieden aan wie de game meermaals uitspeelt. Dat is zeer indrukwekkend, omdat veel van de keuzes grote veranderingen veroorzaken. Na onze eerste playthrough bleek dat we maar liefst drie complete scenes hadden gemist en dat kan op 10 uur spelen toch zeker een uur of meer schelen.

Op het puntje van je stoel zitten

De gameplay, of beter gezegd: de besturing, van de game is erg simpel. Je kunt rondlopen, wat soepeltjes verloopt, maar op een behouden tempo gaat. Ook kan je hier en daar objecten oppakken en bekijken. Dit gaat met behulp van de facebuttons en de schouderknoppen, maar soms vraagt de game ook om subtiele bewegingen die je met je controller moet maken. De motion sensor in de controller werkt erg accuraat, dus je zult nooit overdreven gekke bewegingen hoeven maken. Dit valt overigens weg als je voor de ‘Casual’ besturing kiest, die nog wat simpeler is. Als je enigszins ervaring hebt, kies dan gewoon voor de ‘Experienced’ besturing.

Het gebruik van de knoppen zorgt samen met het bewegen van de controller voor een leuke toevoeging bij verschillende handelingen en het is ook nooit een storende factor. Alles werkt nauwkeurig en vlot, maar als je denkt dat de game daarmee qua gameplay een saaie bedoeling is, dan kom je bedrogen uit. Naast het rondlopen, het oppakken van objecten en het bekijken van items, kan je ook omgevingen onderzoeken. Als Android kun je de omgeving scannen op zoek naar hints en te ontdekken plekken en hoeken. Dit is erg handig en past ook erg goed bij het zijn van een Android.

In aanvulling daarop bevat de game ook genoeg spannende momenten waarop je erg alert moet blijven, aangezien je bij actievolle momenten snel keuzes moet maken die direct invloed hebben op je personage. Sterker nog, als je te langzaam bent met het invoeren van de aangegeven knoppen, kan dat leiden tot de dood van personages om je heen. Ook de Android waarmee je speelt kan de dood vinden en dat heeft als resultaat dat je in de rest van het verhaal alle scenes van de desbetreffende Android mist. Iets wat de replaywaarde ook erg ten goede komt, want het missen van één of meer Androids zorgt gelijk voor een ander spelverloop.

Aan alles is gedacht

De game presenteert je een aaneenschakeling van situaties en keuzes die behoorlijk overweldigend kunnen zijn. Het kan voorkomen dat je hierdoor een verkeerde keuze maakt en dat je spijt krijgt van bepaalde beslissingen. Hier heeft Quantic Dream een mooie oplossing voor bedacht in de vorm van een ‘Flowchart’. Dit is een soort kaart waarop alle beslissingen die je in de game maakt aangeduid staan. Per checkpoint krijg je de optie om vanaf bepaalde punten opnieuw te spelen en andere keuzes te maken. De Flowchart houdt ook bij welke keuzes je gemist hebt en dat zonder de uitkomst te spoilen, waardoor de verschillende uitkomsten je kunnen verrassen. Een wat ons betreft erg goede toevoeging; het bespaart een hoop ergernis en tijd om toch even de andere uitkomsten te beleven die je gemist hebt.

Maar er is aan meer gedacht. De button prompts, het menu en de extraatjes in het menu, die we niet zullen verklappen… aan werkelijk alles werd gedacht en het is goed verzorgd. Het verhaal is hierin absoluut het hoogtepunt, omdat het zo goed is uitgewerkt. De personages zijn van het begin tot het einde interessant en dat jij een extra wending aan alles kan geven met de vele keuzes die je per scene hebt, maakt het nog meer intrigerend. Er zijn namelijk ontzettend veel keuzes en eerder gaven we al aan dat je rond de 10 uur nodig hebt voor de eerste playthrough. Wil je echt alles gezien hebben in de game? Dan kan dit aantal gemakkelijk verdrievoudigd worden. Alles onderzoeken, elk gesprek aanhoren, het verhaal volgen met of zonder bepaalde scenes… en ga zo maar door. Ondanks dat de game een lineaire structuur kent, kan je er enorm veel uithalen.

Het Uncanny Valley effect

Hoewel Detroit: Become Human niet per se de allermooiste game ooit is, heeft het meer dan genoeg momenten waarop het laat zien dat het met zijn graphics een bijdrage levert aan de overtuiging van het verhaal. De omgevingen, de belichting, de animaties… alles ziet er buitengewoon goed uit. Dit gaat gecombineerd met een knap staaltje acteerwerk van de vele personages die de game rijk is. Het enige wat ons op sommige momenten wel opviel, waren de lipanimaties. Omdat de game de personages op een ongelooflijk realistische wijze presenteert, komen sommige foutjes en oneffenheden gewoonweg net wat meer naar voren (dit noemen we het Uncanny Valley effect). Zo zijn de lipanimaties soms niet helemaal accuraat en af en toe zelfs een beetje awkward.

In vergelijking met andere games is het absoluut nog van een goed niveau, maar in deze game met ontzettend realistische gezichtsanimaties valt dat gewoon net wat meer op. En zo zijn er nog een paar andere kleine technische dingen die ons opvielen. Denk aan personages die in het begin van een scene net uit hun standaardpositie komen, kleine glitches met betrekking tot de plaatsing van de personages en richting het einde gingen ook sceneovergangen niet allemaal even soepel. Ook betrapten we de game zo hier en daar op een lichte framedrop, maar dat alles is eigenlijk verwaarloosbaar als je het tegenover de totaalervaring plaatst. Verder is de game gewoon piekfijn in orde, dus je zult je er niet heel erg aan storen.

Meesterlijke soundtrack

De personages zijn erg goed uitgewerkt. De wereld is overtuigend en grafisch is het van een meer dan degelijke kwaliteit. De reflecties op natte straten zien er bijvoorbeeld verbluffend uit en ook de vele personages zijn van een zeer hoog niveau. Sterker nog, er zijn momenten in de game waarop je de gezichten niet van echt kan onderscheiden. Het klinkt wat overdreven, maar neem maar van ons aan dat het er echt levensecht uit kan zien. Er is ontzettend veel aandacht besteed aan de kwaliteit en de details. Naast alle details en de overtuigende personages is er nog een ander element dat de game naar een behoorlijk hoog niveau tilt en dat is de soundtrack.

Het is misschien wel één van de meest indrukwekkende elementen uit de game. Hoe de muziek de vele scenes weet te begeleiden is nagenoeg perfect. De emoties worden ondersteund door een mooi viool- en cellogeluid, de heftige actiescenes met bombastische, maar toch melodische tonen en zo is er voor elke situatie wel een audiospeling. Alles klopt. Elk stukje muziek is een perfecte verlenging van wat er in de scene gebeurt. We hebben dit zelden op zo’n voortreffelijke manier kunnen ervaren in een game, want Quantic Dream heeft ontzettend goed nagedacht over hoe ze dit moesten presenteren. Veel beter dan dit zal je niet snel meer tegenkomen.

Conclusie

Een game als Detroit: Become Human is niet voor iedereen, maar binnen het genre is het simpelweg subliem. Dat het verhaal op een geweldige manier wordt gepresenteerd vol overtuiging is bijna een understatement. Het is geweldig uitgewerkt. Het ethische vraagstuk in het verhaal komt ontzettend goed naar voren en is in bepaalde mate niet eens ondenkbaar als een toekomstige situatie. De muziek is uitmuntend, de personages zijn boeiend en de uitgebreide keuzemogelijkheden maken deze game tot een absoluut hoogtepunt. De game bevat leuke extraatjes en het is de moeite waard om het meermaals uit te spelen voor de variaties in uitkomsten. Wat Quantic Dream met deze game voor ogen had is uitstekend gelukt. Er zitten weliswaar wat kleine technische minpuntjes in de game - met name de lipanimaties steken wat af tegen de rest. Desalniettemin is dat verwaarloosbaar als je naar de gehele ervaring kijkt, die tot het beste in het genre bestempeld kan worden.

Pluspunten

 • Hoofdpersonages
 • Intrigerend overtuigend verhaal dat goed is uitgewerkt
 • Muziek
 • Leuke extraatjes
 • Fijne UI
 • Hoge replay waarde
 • Grafisch van erg goed niveau...

Minpunten

 • ...maar lipanimaties niet altijd even goed
 • Kleine oneffenheden

9.5

Boxshot Detroit: Become Human

Detroit: Become Human

Releasedatum:
25-05-2018
Genre:
Avontuur
Uitgever:
Sony
Ontwikkelaar:

34 reacties

 1. Anoniem -   
  89.255.46.xxx's avatar

  Had al zo’n mooi cijfer verwacht, game scoort zeer goed overal en lijkt een toppertje.

 2.    127 XP
  doobieters's avatar

  Volgens mij loopt het embargo nog jongens 😉

 3.    13 XP
  Pizzadealer's avatar

  Heb hier echt zin in!

 4. Anoniem -   
  2a02:a213:2b02:a000:205b:b296:8180:8.xxx's avatar

  Mooi cijfer.
  Zelf wacht ik nog even op de aanschaf hiervan.
  Heb nog genoeg games liggen. xD

 5. Anoniem -   
  88.159.40.xxx's avatar

  Deze game krijgt overal geweldige reviews. Ik vond Beyond Two Souls helemaal geweldig, en ik genoot ook erg van de demo. Ik ga deze game sowieso halen als ie in de aanbieding is.

 6. Anoniem -   
  88.159.40.xxx's avatar

  @doobieters: embargo was tot 14.00u vandaag.

 7. Anoniem -   
  31.201.168..xxx's avatar

  @doobieters:

  Nee hoor 14:00 vandaag dus niet zomaar iets roepen

 8.    383 XP
  jrpg gamer's avatar

  Morgenochtend meteen ophalen bij game mania 🙂

 9. Anoniem -   
  188.206.97..xxx's avatar

  Morgen na mijn werk direct ermee aan de slag 🙂 Blinde aankoop, heb er al een jaar bewust geen beelden meer van bekeken!

 10.    481 XP
  tielo's avatar

  Hoger cijfer dan ik had verwacht en daar ben ik alleen maar blij mee.

 11.    127 XP
  doobieters's avatar

  @88.159.40.xxx: Je hebt gelijk. Zag nog nergens een review online.. Scores zien er goed uit!

 12.    279 XP
  WippertNL's avatar

  Dankzij Gameresource en de postbode nu zelf spelen..!

  En eerst uiteraard een 11,615 GB update downloaden.

 13.    3892 XP
  jimke1's avatar

  heel mooie review normaal ging ik er niet naar kijken maar kon het niet laten morgen zeker halen keek er zo naar uit . dit gaat mijn 12ste platinium van de maand worden 😉

 14.    3159 XP
  stefan52a's avatar

  Mooie review Guys!

 15. Anoniem -   
  86.86.150..xxx's avatar

  Binnen gekregen daarnet!

 16.    232 XP
  Slypatrick's avatar

  Mooie review! Zeker een keer aanschaffen.

 17. Anoniem -   
  85.149.79..xxx's avatar

  Twee reviews gecheckt nu. Gamer geeft een 7 en hier een 9.5. Meta staat op 8 dus de waarheid ligt in het midden waarschijnlijk.

 18.    4950 XP
  tyger1's avatar

  Yooo klokje is al bezig met aftellen naar middernacht en dan ff game .
  Hoge score voor sommige onterecht dit begrijp ik als je geen van bent van QDreams , gelukkig ben ik dit wel . 🙂

 19.    1387 XP
  Melvin's avatar

  Mooi cijfer

 20. Anoniem -   
  92.109.154.xxx's avatar

  Dit is geen spel meer te noemen. Maar een saaie simulator. Achjah het is net wat je leuk vind.

 21. Anoniem -   
  92.109.154.xxx's avatar

  Op veel sites zie ik bij minpunt houterige besturing. En hier krijgt hij een vreselijk onverdiend hoog cijfer.
  Een houterige simulator in 2018 verdiend geen hoge score.

 22. Anoniem -   
  62.140.132.xxx's avatar

  Dit is toch geen spel…. lijkt me helemaal niks aan

 23. Anoniem -   
  62.140.132.xxx's avatar

  @62.140.132.xxx:
  Zou zeggen….probeer heavy rain eens uit…

 24.    4950 XP
  tyger1's avatar

  @62.140.132.xxx: Ik vind deze games top dus het verschil zit hem van persoon tot persoon , ja toch .

 25. Anoniem -   
  77.251.195..xxx's avatar

  @tyger1: Dus volgens jou logica is Atari’s E.T een goede game als het door Quantic Dream gemaakt zou zijn. (de staat van de game zoals het was op release)

 26.    4950 XP
  tyger1's avatar

  @77.251.195..xxx: Nee maar ET en Atari is al zo oud , ik kijk vooruit en als je met ping ping gestart bent stel je je gelukkig waar de games nu al staan
  Ik geef een VB toen de game Bruce Lee uitkwam kreeg die 1/10 en ik vond hem best goed voor mij was deze game een [email protected] waard .

 27.    283 XP
  Enzo's avatar

  Ik weet het niet met deze game. Heavy Rain vond ik briljant, Beyond: Two Souls tegenvallend. Heb het idee dat deze veel meer lijkt op Beyond dan op Heavy Rain. Hoor graag of dit wel of niet zo is van iemand die beide gespeeld heeft en ook D:BH al binnen heeft.

 28. Anoniem -   
  86.83.197..xxx's avatar

  @Enzo:

  Afgaande op de review lijkt ie meer op HR, met verschillende karakters wiens verhaallijnen door elkaar lopen die voortijdig kunnen eindigen als je niet snel genoeg reageert.
  Vond ze allebei geweldig, dit is weer een must have. Alleen nog even wachten op de special edition (import).

 29.    575 XP
  BlackMastah's avatar

  @2a02:a213:2b02:a000:205b:b296:8180:8.xxx: hahah ik ben het zo met je eens zoveel games zo weinig tijd

 30.    2374 XP
  peyj's avatar

  @62.140.132.xxx: @92.109.154.xxx: Aan jullie beide kan ik alleen maar zeggen. Don’t whine untill you’ve played it. Voor het geval jullie dat niet snappen: Niet zeuren voordat je zelf hebt gespeeld.

 31. crew Redacteur -    116 XP
  FearsomeUnicornKiller's avatar

  @Enzo: @86.83.197..xxx:
  De game is een typische game van QD, dus je zal kunnen beargumenteren dat beide games erop lijken. Maar HR lijkt er meer in de buurt bij te komen.
  Verwacht echter met Detroit een game met meer finesse dan HR.

 32.    1346 XP
  coristus's avatar

  Deze review is stukken beter dan die op nu.nl(gamer.nl) die ook vrij negatief was…volgende week eens spelen. Veel zin in!

 33. Anoniem -   
  31.201.168..xxx's avatar

  Vind het veels te hoog. Game komt niet goed uit de verf. 2 hoofdpersonages zijn te verwaarlozen. En vond er niet zoveel aan 9 5 voor deze game dan hoort god of war 13en te krijgen die is 20 klasse beter

 34. Anoniem -   
  92.110.126.xxx's avatar

  Lijkt me echt een mooie game! Ga hem denk deze week nog halen.

We nemen afscheid van Detroit: Become Human als PS4 exclusive
Detroit: Become Human is de snelst verkopende titel van Quantic Dream
Deluxe Edition van Detroit: Become Human is nu de PlayStation Store deal van de week
Detroit: Become Human is de grens van 1.5 miljoen spelers gepasseerd