We zijn ondertussen twee maanden verder sinds de release van de PlayStation Move. Deze bewegingscontroller van Sony ging de strijd aan met de Wii van Nintendo en Kinect van Microsoft. Sony heeft ondertussen aardig wat Move titels gelanceerd en daarom leek het ons ook tijd om een PlayStation Move buyers guide samen te stellen. Ben je nog niet overtuigd van de kwaliteiten van de Move, of weet je nog niet wat je allemaal moet halen voor een perfecte Move ervaring? Je vindt de antwoorden in deze special.

Voor wie is het?

De PlayStation Move is zo ontworpen dat het eigenlijk voor alle doelgroepen geschikt is. Zo hebben we voor jong en oud Start the Party!, voor de jeugd Aragorn’s Avontuur , The Shoot, voor de hardcore gamers hebben we R.U.S.E. en natuurlijk binnenkort Killzone 3.

Het wel of niet kopen van de Move ligt echter niet alleen aan de mensen die het gaan spelen, maar ook waar de Move gebruikt gaat worden. Het doorlopen van het onderstaande stappenplan is dan ook aangeraden om te bepalen of de Move echt geschikt is voor jou.

  • Stap 1: Ruimte

Al ben je er honderd procent van overtuigd dat de PlayStation Move de uitvinding van de eeuw is en je bereid bent je ziel te verkopen om de Move te kunnen betalen, doe het niet indien je niet over genoeg ruimte beschikt. Niets is zo irritant als niet fatsoenlijk een game kunnen spelen door gebrek aan ruimte, waardoor je bijvoorbeeld niet in de volledige camera hoek past. Dit zorgt er namelijk voor dat een aantal games zoals Sports Champions en Start the Party! niet te spelen zijn. De vereiste ruimte om de PlayStation Move optimaal te kunnen gebruiken is een afstand van zo’n twee meter tussen de Move en de PlayStation Eye in.

  • Stap 2: Weet wat je wilt spelen

Sony kan het zoveel ontkennen als ze willen, maar de PlayStation Move is en blijft gebaseerd op het succes en dan ook de technologie van de Wii. Een bekend probleem met de Wii is dat je vaak met één controller niet ver komt en dit probleem deelt de PlayStation Move met bepaalde games.

Ben je van plan simpele party games te spelen zoals TV Superstars en Start the Party! voldoet een enkele PlayStation Move controller prima door het doorgeef systeem. Ben je echter van plan je woonkamer om te bouwen in een arena voor de gladiatoren gevechten van Sports Champions, of in een ondergrondse boksring voor The Fight, zal je al snel moeten kijken naar twee Move controllers. Ben je van plan deze games te spelen met vrienden op de zaterdagavond, zit je al gauw aan de vier Move controllers.

  • Stap 3: Niet voor de luie gamers

Je raadt het natuurlijk al, maar bij een apparaat genaamd de Move is het een vereiste bij veel games om ook flink te bewegen. De Move is natuurlijk niet bedoelt om spastisch in je woonkamer rond te springen zoals bij Kinect, maar een fanatiek potje boogschieten win je niet door een beetje met je pols te bewegen. De Move is razend accuraat en vereist dan ook precisie en doeltreffendheid van de gebruiker.

Wat moeten we nu allemaal kopen?

Als je het bovenstaande stappenplan hebt doorlopen en je bent nog steeds aan het lezen, nemen we aan dat je ook aan alle eisen voldoet. Nu we dit vastgesteld hebben, moeten we kijken wat er allemaal aangeschaft moet worden voor een ideale spelervaring.

Zoals we al eerder zeiden ligt dit ook weer aan welke spellen gespeeld gaan worden en met hoeveel mensen. Bij partygames is één Move controller voldoende en voor een wat snellere spelervaring zullen twee controllers prima zijn. Ben je echter van plan de Move vooral voor hardcore games te gebruiken zoals Killzone 3 en Socom 4, zal je niet alleen de Move moeten aanschaffen.

Ook al is er de optie om de dualshock controller van de PlayStation 3 te gebruiken in combinatie met de Move, zal het altijd makkelijker zijn om gebruik te maken van de navigatie controller. Deze kleine controller functioneert eigenlijk hetzelfde als de nunchuck van de Wii en ligt een stuk fijner in de hand dan een dualshock controller in combinatie met de Move.

Wat gaan we vermijden?

Zoals altijd zijn er bij releases van nieuwe hardware altijd een paar bedrijven die net iets te hard proberen gebruik te maken van deze hardware. Dat is ook het geval bij de PlayStation Move en daarom is het misschien handig je zo ver mogelijk vandaan de volgende games te houden.

Kung Fu Rider

Zoals jullie hebben kunnen lezen in onze review van Kung Fu Rider is dit duidelijk een game die alleen bedoelt is om mensen een beetje te laten spelen met wat de Move allemaal kan. Helaas doet deze game dat nou niet al te goed en geeft het niet echt een goed beeld weer van de kwaliteiten van de Move. Ook zorgen de repetitieve gameplay, saaie graphics en het ronduit vreemde verhaal ook niet echt voor een goede game. Als je deze game in je PlayStation 3 vindt is het het beste om deze game gewoon maar door midden te hakken met een goede Kung Fu klap.

Racquet Sports

Racquet Sports is een ontzettend originele game voor de PlayStation Move. In deze game kunnen we aan de gang met, je raad het al, verscheidene racket sporten zoals tennis, tafeltennis en meer. De game doet niet veel meer dan Sports Champions op het gebied van deze sporten en wat de game ook niet goed doet is de besturing. Racquet Sports krijgt van vele reviewers lage cijfers dankzij de ontzettend slechte besturing en de schaamteloze kopie van Wii sports.

Wat gaan we wel halen?

Gelukkig zijn er ook nog toffe games voor de Move uitgekomen, anders konden we deze buyers guide wel laten zitten. Zo hebben we onder andere Sports Champions voor een realistische sport ervaring, Start the Party! voor een gezellige avond en natuurlijk The Fight voor de mensen die een wat serieuzere ervaring met de Move willen ervaren.

Conclusie

De PlayStation Move is een apparaat geschikt voor jong en oud en staat garant voor dagen van speelplezier. Het assortiment aan Move games groeit met de dag en binnenkort zullen we allemaal voor gek staan voor de TV, maar gelukkig wel met een controller.