DLC Special: Far Cry 5 – Hours of Darkness – Ubisoft brengt voor haar games vrijwel altijd downloadbare content uit die in lijn ligt met de oorspronkelijke game. Dat zou je bij Far Cry 5 ook verwachten, maar voor deze game slaat de ontwikkelaar een andere weg in. Met de basis gameplay die je van de franchise gewend bent, krijg je drie losse avonturen die zich afspelen in Vietnam, op Mars en tegen zombies. Het eerste avontuur – Hours of Darkness – is vanaf morgen verkrijgbaar en hierin reizen we naar Vietnam alwaar we moeten zien te overleven.

Van A naar B

De situatie in Hours of Darkness is dat je op een missie gestuurd wordt met je team, maar dat loopt niet helemaal goed af. De helikopter waar je inzit komt zwaar onder vuur te liggen en tot overmaat van ramp stort je neer. Je overleeft het samen met een collega, maar de vijanden hebben je te pakken gekregen. Na deze introductie begint het avontuur in een bamboecel waar je in opgesloten zit en voor je neus word je collega geëxecuteerd. Foute boel dus, maar een luchtaanval zorgt ervoor dat de vijanden gedood worden en je ternauwernood weet te ontsnappen en dat is het moment waarop je de controle krijgt over Wendell “Red” Redler.

Hij sluipt naar de neergestorte helikopter en weet daar de radio te bemachtigen wat hem in staat stelt om contact op te nemen met zijn collega’s. Die vertellen hem dat hij naar een bepaald punt moet gaan alwaar hij opgepikt zal worden. Dat punt ligt echter niet om de hoek, maar helemaal aan de andere kant van de map en zodoende begint je zware tocht door de jungle van Vietnam. Je kan ervoor kiezen om rechtstreeks naar het eindpunt te lopen en de rest te negeren. Op dat eindpunt krijg je dan wat doelen voorgeschoteld, zoals vijanden uitschakelen, documenten verzamelen en meer, maar echt veel stelt het niet voor. Eenmaal aan al die opdrachten voldaan, dan word je opgepikt en is de missie geklaard.

Red je maten

De tocht door de jungle van Vietnam zal je langs allerlei nederzettingen leiden en hoewel je alles kan overslaan, is het aan te raden toch even een kijkje te nemen. Deze nederzettingen hebben vaak wel iets wat je moet doen. Dat loopt uiteen van propagandaspeakers slopen tot het uitschakelen van een commandant en van het redden van gevangenen tot het opblazen van kanonnen. Er zijn tevens drie krijgsgevangenen die je kunt bevrijden en als je dat gedaan hebt, dan sluiten deze soldaten zich bij je aan als een buddy. Die zullen je helpen in de gevechten die nog komen, maar let wel op. Als ze neergaan moet je ze snel reviven, want als je er niet op tijd bij bent gaan ze dood. Eenmaal dood, dan krijg je die buddy niet meer terug.

blank

Wat ook aan te raden valt, is het uitschakelen van de kanonnen. Die zorgen ervoor dat straaljagers niet in de buurt kunnen komen en je er dus alleen voor staat. Als je de kanonnen echter hebt uitgeschakeld, dan is het veilig voor de jagers om je te ondersteunen. Elke keer als je een doelstelling voltooid, dan krijg je een token waarmee je een straaljager kan inroepen voor het droppen van een bom. Best handig als je een basis nadert die vol met vijanden zit. Je pakt even je verrekijker erbij, duidt het punt aan waar de bom moet vallen en een aantal seconde later komt er een jager voorbij zetten die een flinke bom dropt met als gevolg minder vijanden waar je het tegenop moet nemen.

Een mooie wandeling

Als je recht op het doel af gaat, dan kan je met een klein uur klaar zijn. De uitbreiding is daarmee niet bijzonder lang, maar het doel is natuurlijk om alle dingen die je onderweg treft ook mee te pakken. Doe je alles wat de uitbreiding je te bieden heeft? Dan ben je al snel een uur of drie bezig en het is op zich leuk genoeg om alles te doen. Na het uitspelen unlock je ook twee nieuwe opties om de DLC door te spelen. De eerste optie is ‘Overlever’, waarbij je minder health hebt en meer tegenstand. De andere optie is ‘Jaren 80 actieheld’ en die geeft je juist wat meer vrijheid in de wapens die je mee kan nemen (lees: meer wapenslots en straaljager tokens). Het zijn twee aardige extra’s, maar het voegt verder niet zo heel veel toe.

blank

De gameplay blijft voornamelijk hetzelfde, alleen de uitdaging neemt ietsje toe of af, afhankelijk van de modus die je gekozen hebt. Als je een fanatieke Trophy jager bent, dan zal je deze extra opties aanwenden, aangezien hier Trophies aan verbonden zijn. Geef je daar niets om, dan ben je na drie tot vier uur wel klaar met deze uitbreiding. Eén van de redenen dat het die speelduur heeft, zit hem in het feit dat voertuigen behoorlijk schaars zijn. Je bent dus vooral veel aan het lopen en dat rekt de speelduur net een beetje op. Het lopen door Vietnam is overigens geen straf, want het is een aangename wereld om in te vertoeven. Typische bamboenederzettingen kom je tegen, zo her en der tref je wilde dieren, alsook verwoeste gebieden door napalm en uiteraard zul je patrouilles tegenkomen die je het lastig kunnen maken.

Conclusie

De eerste uitbreiding voor Far Cry 5 brengt ons naar Vietnam voor een losstaand avontuur. Het gehele avontuur is op zich best leuk om te spelen en de drie tot vier uur die het duurt zal je je niet vervelen. Toch kunnen we er niet omheen dat het een beetje overbodig aanvoelt, want van een verhaal is – afgezien van de inleiding – nauwelijks sprake. Je kunt recht op je doel afgaan en dan ben je in een uurtje klaar. De wereld is mooi vormgegeven en de actie is vertrouwd en vermakelijk, maar echt bijzonder is het allemaal niet. Als je die-hard fan bent, dan is het een leuke afwisseling ten opzichte van Far Cry 5 in een wat beperkte vorm, maar je mist niet veel als je besluit het over te slaan.