Het is al een langere tijd een doorn in het oog van veel gamers. Je koopt een game van om en nabij de 60 euro, maar om het maximale uit deze game te halen kan dit bedrag vermenigvuldigen naar ongekende getale. Eerder in april werd door de Nederlandse Kansspelautoriteit al aangegeven dat hier verandering in moet komen en ze lijken nu daad bij woord te voegen.

Een van de bedrijven die hierover aangesproken is, is het befaamde Electronic Arts. Een anonieme bron binnen de game-industrie heeft hierover de volgende verklaring afgegeven:

“Als loot boxes een waarde vertegenwoordigen die verhandelbaar is, wat derden doen via websites tegen de zin van de uitgever, zien zij dat als gokken.”

Hierbij is verder niet bekendgemaakt welke stappen EA zal gaan ondernemen. De Nederlandse Kansspelautoriteit heeft in ieder geval aangegeven dat ze zichtbare wijzigingen in het lootbox beleid willen zien met als ultimatum 20 juni aanstaande. De komende tijd zullen we hier ongetwijfeld meer over gaan horen.

Het is afwachten hoe het uitpakt, maar de kans zit er dik in dat lootboxes voor FIFA er dit jaar heel anders uit gaan zien, of in ieder geval duidelijker aangeven dat het om gokken gaat.