Special: Far Cry 3 – Classic Edition – Far Cry 3 deed een nieuwe koers inluiden voor de franchise. Eén grote slechterik die op een tropische locatie een enorme hoeveelheid handlangers had en het de bevolking allesbehalve aangenaam maakte. Een soortgelijke opzet zagen we terug in Far Cry 4 met Pagan Min en in Far Cry 5 met Joseph Seed. Alle drie prima games waarvan Far Cry 3 bij velen nog steeds een speciale plek heeft. Dit vanwege de werkelijk fantastische Vaas en zijn compleet absurde gedrag. Deze game is recent opnieuw verschenen voor de PlayStation 4 en wij doken opnieuw in dit avontuur om te checken of de game nog steeds de moeite waard is.

Vaas is en blijft een baas

Daar ga je dan, met je familie en vrienden lekker naar een tropisch gebied om daar de tijd van je leven te beleven. Parachute springen, chillen op het strand met een biertje in je hand, ontspannen op de best mogelijke manier zou je denken. Dat gaat ook zeker lekker z’n gangetje, totdat je gevangen genomen wordt door de psychopaat Vaas. Je broer zit met jou in het kamp van Vaas en de anderen zitten her en der verspreid over het eiland. Vaas is zowel charismatisch als een ontzettende klootzak en nog geen half uur later word je broer voor je ogen doodgeschoten. Gelukkig weet je te ontsnappen, maar voordat je het tropische gebied verlaat, ga je eerst de anderen redden.

Het is inmiddels het bekende concept van de Far Cry games, dat met dit deel begon. Ook al heb je Far Cry 3 nooit gespeeld, dan weet je nu direct wat je kan verwachten. Dat is geen slechte zaak, het is immers de grondlegger van de huidig gebruikte blauwdruk en Vaas is een uniek personage. Zelden zal je iemand treffen die zo geschift is en toch ook weer zo berekend. Dat maakt Far Cry 3 Classic Edition qua ervaring een erg mooi avontuur en vanuit dat perspectief is de game sowieso de moeite waard. Met name voor diegenen die de game nooit eerder hebben gespeeld, want als je een Far Cry game gespeeld hebt, dan moet deze er minstens bij staan.

Een paar dingen zijn anders

Voor deze nieuwe uitgave heeft Ubisoft een aantal dingen aangepast. Het verhaal, de gameplay en de omgevingen zijn precies zoals je je herinnert, maar dan een stuk mooier. Het redt het uiteraard niet bij de visuele kwaliteiten van Far Cry 4 of 5, maar desalniettemin is het grafisch erg aangenaam. De bergachtige groene vergezichten, de relaxte Hawaïaanse vibe en het heerlijk blauwe water waarvan je spontaan de drive krijgt om een vakantie naar de Seychellen te boeken. Het ziet er op de PlayStation 4 voor een remaster van een PlayStation 3 game allemaal prima uit. Het is te zien dat de game wat ouder is, omdat het design van de wereld wat ruwer aanvoelt dan bijvoorbeeld Far Cry 5, maar als het op de graphics aankomt, is het prima te pruimen.

blank

Die visuele verbetering is natuurlijk wat je mag verwachten van een heruitgave voor de PlayStation 4, dus dat is eigenlijk weinig nieuws onder de zon. Wel jammer is dat Ubisoft de coöp modus heeft weggelaten. Het origineel beschikte over wat coöperatieve missies en hoewel het erg beperkt was, was het zeker vermakelijk om te spelen. Ditmaal is Far Cry 3 puur een singleplayer ervaring zonder aanvullende mogelijkheden. Misschien jammer als je erg genoten hebt van het coöpsegment, maar heel erg mag het niet genoemd worden. Het was immers een extraatje bovenop een redelijk lange singleplayer ervaring.

Houterige gunplay

Tot zover hebben we eigenlijk weinig op Far Cry 3 aan te merken. Het ziet er goed uit, de audio is prima en de wereld is leuk genoeg om in te vertoeven. De verschillende hoofdmissies en zijmissies zijn redelijk gevarieerd, dus ook al heb je het origineel gespeeld, je zal je niet snel vervelen. Tel daar een eindbaas als Vaas bij op en je weet weer precies waarom je Far Cry 3 zo leuk vond. Dat is nu niet anders, maar wel merkten we dat de gunplay een beetje verouderd is. Ten tijde van de PlayStation 3 release voelde het al niet heel soepel aan en dat valt nu nog meer op.

blank

Het bewegen van je wapens tijdens gevechten gaat op de één of andere manier of iets te langzaam of juist iets te snel, waardoor heel nauwkeurig mikken iets te veel tijd kost. Dit vraagt enige gewenning en na een aantal uren spelen zal het beter gaan. Toch blijft het gevoel op de achtergrond hangen dat de besturing gewoon niet altijd even vlot gaat. Dat heeft ook te maken met het cameraperspectief dat eigenlijk net een fractie te dicht op de actie zit, waardoor het wat claustrofobisch aanvoelt. Het is lastig te duiden en de beste omschrijving die in de buurt komt, is dat het gewoon allemaal wat houterig aanvoelt. Dit is echter identiek aan het origineel en het is jammer dat dit niet ook gelijk is geoptimaliseerd samen met de visuele kwaliteit.

Conclusie

De gunplay is houterig en dat kan wat op je zenuwen werken; dit was toen al zo en is nu niet veranderd. Houd daar dus rekening mee, want de overschakeling zal ietsje groter zijn dan toen. Puur omdat games vandaag de dag uitermate soepel aanvoelen. Het is dus even wennen, maar dat neemt niet weg dat Far Cry 3 Classic Edition een erg degelijke en vooral hele leuke shooter is. Het ziet er visueel prima uit, het verhaal is vermakelijk en er is genoeg te doen. Binnen de gehele franchise is Vaas bovendien de beste bad-guy ooit, dus het opnieuw tegen hem opnemen zal niemand een bezwaar mogen vinden. Destijds Far Cry 3 gemist? Dan is de game ondanks de wat houterige gunplay de moeite waard. Destijds wel gespeeld en enorm van genoten? Dan zal de aanschaf je niet teleurstellen.

Far Cry 3 Classic Edition is gratis te downloaden voor iedereen die de Far Cry 5 Season Pass heeft aangeschaft. De game zal vanaf 26 juni ook los aangeboden worden in de PlayStation Store.