Volgens nieuwe berichten zou AMD haar nieuwste Navi GPU architectuur speciaal ontwikkeld hebben voor Sony’s PlayStation 5. Dit meldt het welbekende Forbes op basis van betrouwbare personen die actief zijn binnen de industrie.

Daar blijft het niet bij, de Navi GPU en Zen CPU zouden namelijk beiden in de PlayStation 5 moeten zitten. Over de Zen CPU gingen al eerder geruchten rond en het nieuwste gerucht is nu dus dat de NAVI GPU door de chipgigant speciaal ontworpen is voor de PS5.

De samenwerking tussen Sony en AMD zou al een flinke tijd aan de gang zijn. De samenwerking zou zelfs invloed gehad hebben op de ontwikkeling van AMD’s RX Vega project, omdat men zo druk bezig is geweest met de Navi GPU.

Dit gerucht klopt ook met de eerdere berichten dat Navi niet ontworpen is voor de high-end markt, maar andere doeleinden zal kennen. Wanneer Sony samen met AMD inderdaad de Navi heeft ontworpen, is het logisch dat deze chip niet de concurrentie zal aangaan met de grafische kaarten van AMD.

Of er ook een op maat gemaakte Zen chip zal komen met een unieke System on Chip is nog niet bekend, maar de twee zullen ongetwijfeld goed gaan samenwerken in de PS5. Wat we ook nog niet weten is of de Navi GPU discreet is of geïntegreerd, AMD staat er in ieder geval om bekend energiezuinige chips te maken. Dit zal ongetwijfeld ook de focus zijn geweest bij Navi ten opzichte van Ryzen, namelijk koel, zuinig en compact.

Volgens deze geruchten is de combinatie dus Zen en Navi en niet Zen en Ryzen. Ergens ook logisch, aangezien de toepassing in consoles vaak een toch wat ander ontwerp vraagt.