Review: Call of Duty: Black Ops – Multiplayer

http://www.psx-sense.nl/plaatjes/img_4c8a649a586b7.jpg

Review Call of Duty: Black Ops Multiplayer – Na de singleplayer van Call of Duty: Black Ops uitgebreid besproken te hebben is het inmiddels toch echt tijd voor ons oordeel over de multiplayer. We hebben hier wat meer tijd in gestoken dan gemiddeld omdat je voor een degelijke CoD multiplayer review toch aardig wat uurtjes gespeeld moet hebben. Leeft de CoD multiplayer zijn extreem hoge verwachtingen na of heeft de hele wereld het bij het verkeerde eind? Dat lees je in deze review!

Het is met de verkoopcijfers van de Call of Duty franchise moeilijk om er van uit te gaan dat er nog iemand op de wereld rond loopt die nooit een Call of Duty gespeeld heeft. Toch zullen we nog even globaal uitleggen wat je precies kunt verwachten bij het opstarten van de multiplayer.

Online game modi

Het is een First Person Shooter met alle bekende game modi die er te vinden zijn in hedendaagse games. Zo vindt je modi als Team Deathmatch, Free For All en Domination. Hierbij draait het respectievelijk om zoveel mogelijk kills halen met een team, zoveel mogelijk kills halen in je eentje en het vast houden van een aantal vastgestelde punten in de game. Door deze punten te veroveren verdient jouw team punten en het eerste team met 200 punten wint. Ook de iets minder bekende varianten zoals Headquarters, Capture the Flag, Demolition en Search & Destroy zijn van de partij.
http://www.psx-sense.nl/plaatjes/img_4ce6c21fbe319.jpg

Bij headquarters wordt er één gebouw of plek aangewezen als hoofdkantoor en deze moet het team zien te bezetten. In CTF is het de bedoeling dat je de vlag van de tegenpartij steelt en terug brengt naar je eigen base en Demolition draait om het opblazen of verdedigen van twee strategische punten in de map. Dit geld ook voor Search & Destroy, maar hierbij zul je niet respawnen en wint over het algemeen het team die als laatste nog mensen heeft rondlopen.

Mocht je van een beetje variatie houden zijn er ook nog de modi genaamd Ground War en Team Tactical. Ground War is altijd een mix van Team Deathmatch en Domination games maar dan met in totaal 18 mensen. Normaal zul je met maximaal 12 mensen tegelijk spelen. Team Tactical combineert eigenlijk alle bovengenoemde tactische teamgames, waarbij je continu wat anders speelt.

Sommige van deze speltypen kun je ook nog spelen in Barebones of Hardcore modus, waarbij je bij de eerst genoemde geen enkele vorm van hulp krijgt, wat inhoudt dat je het zult moeten doen zonder perks, killstreaks, attachments, equipment of contracten. Bij de Hardcore modus heb je geen HUD en zullen je kogels wat harder aankomen en dat zorgt voor wat voorzichtigere stealth gameplay.

De wager matches

Naast deze bijna talloze standaard speltypen hebben ze ook iets geheel nieuws geïntroduceerd in deze nieuwste titel in de Call of Duty franchise. Zoals je hebt kunnen lezen in de singleplayer review hebben ze ditmaal een heel valuta systeem geïmplementeerd. Dit houdt in dat je CoD-punten verdient en hiermee ook alles koopt in de game. Gelukkig hebben ze naast het levellen en spelen ook voor snellere en verslavendere manieren gezorgd om aan je CoD-punten te komen: de Wager gamemodi. Hier kun je namelijk CoD punten inzetten en vergokken. De top 3 zal winst maken, de spelers die lager eindigen zullen verlies maken.

Er zijn in totaal vier game modi verdeeld over 3 inzet categorieën. Bij ‘Ante Up’ zul je maar 10 CoD-punten inzetten, bij ‘Weekend Gambler’ begint de inzet bij 1.000 CoD punten en mocht je echt veel uit willen geven is er nog de ‘High Roller’ klasse waarbij je minimaal 10.000 CoD punten in moet zetten.

Mochten er genoeg spelers mee instemmen kun je de inzet ook verdubbelen maar ervaring leert dat dit amper gebeurt. Bij deze laatstgenoemde zul je geen speltype kunnen kiezen en ben je helemaal aan je lot overgelaten, maar bij de eerste twee kun je wel kiezen tussen de vier verschillende game modi.

Het lijstje begint met ‘One In The Chamber’. Alle spelers krijgen maar één kogel, een mes en drie levens. Als je iemand doodt dan zul je een nieuwe kogel krijgen. Het is ook bijna gegarandeerd dat je dood gaat als je eenmaal geraakt bent, want de kogels zullen veel meer schade toerichten. Degene die als laatste overblijft zal logischerwijs winnen. De volgende modus heet ‘Sticks And Stones’. In deze modus heb je alleen een kruiboog, een mes en een bijl die je kunt gooien. Dit resulteert in heel erg veel close combat en als je geraakt wordt met de bijl dan zullen je punten weer op nul gezet worden. Vooral naar mate de tijd bijna afloopt is dit een ware zenuwslopende game modus.

De op een na laatste in het rijtje heet ‘Gun Game’. Hier zullen alle spelers beginnen met een simpel pistool en met elke kill die je maakt zul je een beter wapen krijgen. De eerste die iemand afmaakt met het 20e en laatste wapen wint. Daarnaast kun je als laatste nog kiezen uit ‘Sharpshooter’. In deze modus wisselen de wapens voor iedereen elke 45 seconden en zal iedereen altijd hetzelfde wapen hebben. Dit varieert van de meest simpele pistolen tot grote granaatwerpers dus rond de overschakeling is het oppassen geblazen.

http://www.psx-sense.nl/plaatjes/img_4ce6c28157b01.jpg

Grafisch is multiplayer minder dan singleplayer

De singleplayer was op grafisch gebied al dan niet baanbrekend, maar de multiplayer gooit hier nog een schepje bovenop. De maps zijn vrij kaal, de textures kennen weinig detail en de anti-aliasing is om te janken. Hoe Treyarch het voor elkaar heeft gekregen om Black Ops er op vele vlakken er slechter uit te laten zien dan de multiplayer van Modern Warfare 2 is voor ons dan ook een raadsel.

Je zal toch mogen verwachten dat de game na elk deel op grafisch gebied op zijn minst toch wel lichtelijk verbetert? Het voelt dan ook in Black Ops (en dan niet alleen door ’t grafische gedeelte) op veel vlakken dan ook alsof je twee stappen achteruit doet en drie vooruit. Hiermee willen we zeggen dat Black Ops zeker veel punten heeft verbetert, maar toch nog wel een hoop steekjes laat vallen en het grafische onderdeel is hier een voorbeeld van.

http://www.psx-sense.nl/plaatjes/img_4ce70ada47776.jpg

Haperingen, host-migratie en andere apartheden

Black Ops is niet af, dat was de conclusie die we trokken toen we een flink aantal uren met de multiplayer door hebben gebracht. De reden hiervoor is het enorme aantal van haperingen die we telkens maar weer, match na match, ervaren. Ook de Host Migration komt je op den duur de strot uit. Natuurlijk zijn dit soort dingen vaak maar van tijdelijke aard en wordt dit gefixt middels een patch, maar na patch 1.03 ondervinden wij nog steeds dezelfde problemen.

En niet alleen wij hebben last van deze haperingen, ook talloze andere gamers waar we geïnformeerd hebben melden ook dat de haperingen een groot probleem zijn. Dan krijgen we nog een aantal apartheden, zoals de spawnpoints. De spawnpoints zijn waarschijnlijk ingedeeld door een kind van vier, want het is allesbehalve logisch. Vooral met Free for All en Team Deathmatch is dit tergend, je spawned soms en wordt dan meteen al in de rug geknifed door een vijand. Er zit totaal geen algoritme achter het bepalen van je spawnpoints, iets wat in een multiplayergame toch wel een belangrijk punt van aandacht is.

http://www.psx-sense.nl/plaatjes/img_4ce70b7141f2f.jpg

Ook sniperen is in Call of Duty: Black Ops niet meer echt aan de orde, de maps zijn totaal niet gemaakt om op te sniperen. Tevens is de damage van een RPG in onze ogen wat te weinig, evenals de andere rocketlaunchers inclusief de grenade launcher. Dan krijgen we nog het enorme aantal aan framedrops en een gevoelsmatige lage framerate, ik denk dat we duidelijk zijn als we zeggen dat Black Ops nog een hoop gepoets nodig had en het te gehaast is afgemaakt.

Conclusie

De Call of Duty: Black Ops multiplayer maakt voor ons persoonlijk niet alle verwachtingen waar, maar een goede multiplayer is het zeker. De multiplayer is ten opzichte van Modern Warfare 2 een flink aantal stappen vooruit gegaan, maar ook weer een hoop achteruit. Zo zijn de graphics zeer ondermaats, is de lag ondraaglijk, de host-migratie is teveel voor woorden, spawnpoints zijn belachelijk ingedeeld en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Mochten deze punten gefixt worden in een latere patch dan is Black Ops al een stuk aantrekkelijker qua multiplayer.

Pluspunten

 • Call of Duty Money
 • Veel aanpas mogelijkheden in je online profiel
 • Veel game-modi
 • Geen quick-scope mogelijkheid meer

Minpunten

 • Game voelt niet af
 • Haperingen
 • Graphics onder de maat
 • Slecht spawn systeem en host migration
 • Vrijwel geen echte maps om te snipen

 1.    954 XP
  Patrick.G's avatar

  ik ben het echt helemaal met deze review eens!

 2.    1562 XP
  dikked's avatar

  @Patrick.G: op wat voor manier vind je hem beter (wat ik me niet kan voorstellen) of vind je hem slechter net als de nuchtere mensen 😛

 3.    260 XP
  AngelEmiel's avatar

  @dikked: Is deze game echt zo slecht dan? Ik wil m graag kopen, want de gamemodi staan me echt wel aan, maar ik wil zeker geen schijt graphics. CoD4 is al te slecht eigenlijk :S.

 4.    260 XP
  AngelEmiel's avatar

  @redactie: ‘Dan krijgen we nog een aantal apartheiden, zoals de spawnpoints.’… Waar hebben jullie in hemelsnaam leren spellen…

  Apartheden…

 5.    17 XP
  Grasz's avatar

  T klopt wel, online erg lastig om te sniperen. De levels zijn er een beetje te klein voor. En de graphics zijn best wel slecht ja. xD

 6. crew Redacteur -    1887 XP
  GlobalSoldier's avatar

  @AngelEmiel: http://www.youtube.com/watch?v=1GMKx4zNnMo Volgensmij zeggen die beelden genoeg:p

 7.    2527 XP
  Sixstar6's avatar

  Ik ben zekker mee eens met die minpunten!! Zelft probleem…

 8.    1604 XP
  BloodlyKill's avatar

  Niet meer kunnen qs is een minpunt dit word al gedaan vanaf cod 2 en vind het belachelijk dat het niet meer kan hoe kan iemand met een sniper met bolt action die eems in de zeg maar 3 sec schiet nou niet in bet voordeel zijn van iemand met een auto geweer die 3 kogels p.sec schiet…

 9.    16 XP
  kiezel's avatar

  Game voelt niet af
  Haperingen
  Graphics onder de maat
  Slecht spawn systeem en host migration
  Vrijwel geen echte maps om te snipen

  = 8,5/10

  = OVERHYPED

  Sorry hoor mensen, maar deze game is zo buggy als de pest, heeft graphics als late Ps2games, en melkt het succes van de games van Infinity Ward uit. Kutspel!

 10.    26 XP
  MRB78's avatar

  Hoe kan de multiplayer goed zijn als je meestal niet eens kunt spelen door de connectie problemen?? Mijn ps3 slim heeft geregeld last van vastlopers, en ja de host migration problemen zijn ook zo goed als continu aanwezig………Ik zit er hard aan te denken om deze game weg te doen en in februari killzone 3 aan te schaffen!! Ik ben zeer teleurgesteld………..

  Gisteren 4 potjes achter elkaar normaal kunnen spelen en vervolgens weer 2x een vastloper na de 2e keer ben ik maar weer gestopt met spelen, wat een drama weer. Met MW2 heb ik een paar vastlopers in een jaar gehad en nu heb ik er vaak al 2 in een uurtje spelen!

 11.    37 XP
  omgroachz's avatar

  Het punt ‘Geen quick-scope mogelijkheid meer’ kan ik echt niet als plus punt zien, en ik denk elke willekeurige ‘pro’ het daarmee wel eens is. Ik denk dat het echt afhankelijk is per persoon..

 12.    41 XP
  kian1906's avatar

  ach, zo slecht is het ni … van kz3 hoor ik ook ni veel goeds . nog ff amuseren op cod7 en daarna kz3 en dan komt HOMEFRONT 🙂

 13.    790 XP
  Robbert's avatar

  Goede, eerlijke reviews. Ik houd niet zo van reviewers die standaard meegaan in de hype en geen enkel minpunt aangeven bij een game als deze… (terwijl die toch genoeg minpunten blijkt te hebben)

 14.    168 XP
  JeGrootVader's avatar

  Waar is dat cijfer op gebaseerd? want een 8.5 is niet het gemiddelde van een 9, een 8, een 8 en een 6.5.

 15.    284 XP
  just1n's avatar

  @kiezel:
  precies zo voel ik het ook.
  Zoveel minpunten dat de multiplayer eigenlijk ondraagelijk maakt en toch een 8,5
  Dit moet wel komen door de hype

 16. crew Redacteur -    1887 XP
  GlobalSoldier's avatar

  @JeGrootVader: Het cijfer is gebaseerd erop dat de game wel erg tof zou zijn, ALS al die minpunten gefixt waren/worden.

  Lees: “Mochten deze punten gefixt worden in een latere patch dan is Black Ops al een stuk aantrekkelijker qua multiplayer.”

 17.    5494 XP
  7th-son's avatar

  een 6.5 voor de graphics? dan moet het wel heel lelijk zijn, is het niet?
  en bugs moeten gewoon verwerkt worden in het algehele verdict
  bugs moeten in principe niet meer kunnen tegenwoordig.

 18.    1749 XP
  Shmet's avatar

  Hmm, ben met alle puntjes wel eens maar ik vind de graphics helemaal niet lelijk hoor. Mooie omgevingen, lekkere explosies. Dus lelijk vind ik het zeker niet, integendeel.

 19.    992 XP
  rickaa12's avatar

  haperingen??? op ps3 ja maar op xbox geen last van

 20.    153 XP
  noot's avatar

  ik vind het een vet spel alleen die verbinding och och voor de rest een leuke game persoonlijk vind ik hem beter dan mw2

 21.    508 XP
  NightHawk's avatar

  Zeer mooie review, ik ben blij dat jullie gewacht hebben om de multiplayer te reviewen zodat je het uitgebreid hebt kunnen checken

 22.    6677 XP
  Myx's avatar

  perfect cijfer, ben helemaal eens met de + en – punten behalve dat quick scopen dan, het is er wel maar het hele snipen is opgefocked.

 23. crew Redacteur -    1887 XP
  GlobalSoldier's avatar

  @rickaa12: Ja dat klopt, ze hebben de 360 ook als hoofdplatform genomen… Op de PC heeft het spel ook tergende haperingen:s

 24.    169 XP
  nWo_PsyKoMaNiaK's avatar

  Eerlijke en juiste review keep up the good work!

 25.    118 XP
  nWo_CyBerMaNiaC's avatar

  Over het algemeen ben ik het met de score eens, maar BO verdient echt geen 8 voor sound.
  1:Headsets vallen weg (of volume wordt opeens gewijzigd
  2:Lijkt puur stereo sound zelfs met een heel goede headset kan je de sound niet positioneren, in tegenstelling tot voorgaande CoD games).
  3:De wapens maken een heel flauw en onrealistisch geluid (vergelijk ff met MoH en je weet wat ik bedoel)

  Gameplay verdient van mij meer punten omdat dat een van de enige reden is waarom ik de game zo vaak speel (de feeling, de verslaving,…)

  mijn score zou zo zijn:
  gameplay:9
  sound:7
  graphics:7
  replay:9
  overal:8

  Trouwens sinds wanneer is (8+6.5+8+9)/4=8.5? zou het niet +-8 moeten zijn?!

 26.    149 XP
  riinyosa's avatar

  De diversiteit aan spelmodi is een grote vooruitgang maar inderdaad; de graphics en host migration zijn waardeloos.

  Desalniettemin vermaak ik me momenteel uitstekend met de multiplayer van Black Ops.

 27.    376 XP
  Mark k.'s avatar

  pluspunt geen quick-scope mogelijk heden meer?! dat vindt ik juist een minpunt alleen lukt het mij nog steeds 😀

 28.    44 XP
  louis_1993's avatar

  geen quickscope.. dat vind ik geen pluspunt..

 29.    15 XP
  Bramos's avatar

  Volgens mij hebben ze expres de noobtubes en RPGs een lage damage gegeven. En ik ben daar ook blij om aangezien je in MW2 veel te veel noobtubers had. Je merkt dat in deze COD een stuk minder noobtubers rondlopen, wat voor mijn gevoel de speel kwaliteit beter maakt.

  Op haperingen heb ik trouwens niet echt gelet aangezien ik vind dat haperingen bij een online spel af en toe mogen. (edit: er zijn idd veel haperingen)

  Verder goede review ik ben het ook helemaal eens met het spawnen. Ook al is dit spawnen soms in jou voordeel, het hoort gewoon niet. De maps zijn er inderdaad ook lelijker op geworden, kijk maar naar nuketown.

  Ik raad iedereen aan om dit spel te kopen, alleen al voor de multiplayer.

 30.    266 XP
  the_stigo55's avatar

  ik heb het spel en vermaak me prima er mee.
  Maar dit wordt me laatste cod spel voor mij.
  ik snap iets niet eerst wordt er gezegt dat black ops je ps3 kapot maakt nu prewiew over de muliplayer beetje waag.

 31.    844 XP
  thom430's avatar

  Ik mis eigenlijk een beetje het minpunt: De 4e keer op een rij min of meer hetzelfde.
  Of ergert het jullie niet dat het niet echt vernieuwend is?

 32.    451 XP
  Florian's avatar

  eerlijk gezegt vind ik een 8,5 3punten te hoog..

 33.    1006 XP
  Vinyl Vonna's avatar

  Nuketown kan je leuk sniperen.

 34.    4204 XP
  afca-yuri's avatar

  Als ze ieder jaar een nieuwe versie willen uitbrengen dan zal de game wel vaker niet af voelen. Slechte zaak is dat…

 35.    2 XP
  samiero's avatar

  helemaal eens met de review hier boven.

  waar ik mij helemaal aan erger is.
  geen sniper levels ,Te weinig damage als je raakt soms moet ik 3 x raken.
  loopt vaak vast moet dan de ps3 aan en uit zetten.
  server is ook slecht, ben je net lekker bezig hoge score wordt je eruit gekickt omdat host niet goed is. mag je opnieuw beginnen weg punten.

  ik noem wel hier alleen de slechte punten, maar plus punten heeft die ook. zoals in de review genoemd wordt.

  ik geef het een 6.5.

  hoop dan ook dat ze veel verbeteren met de update. en nieuwe maps SNIPER MAPS!!!!

 36.    1386 XP
  Redd's avatar

  Vinden jullie dat het geluid en de replay value net zo zwaar mee tellen als de gameplay en graphics?

  Daarom kun je het dus niet bij elkaar optellen en door 4’en delen. De een weegt zwaarder mee dan de ander..

 37.    276 XP
  ClankStar's avatar

  Mensen moeten denk ik wel beseffen dat een review een mening is van één (in dit geval 2) persoon/personen, en dus niet van PS3-Sense.