Special: De vijf grootste verrassingen van de afgelopen E3 – De E3 is elk jaar weer een hele gebeurtenis. Er worden nieuwe games aangekondigd, al aangekondigde games laten zich (voor het eerst) zien en soms wagen uitgevers en consolemakers zich zelfs aan een verre kijk in de toekomst. De afgelopen E3 was absoluut een prachtige beurs met veel nieuwe games, leuke aankondigingen en zo hier en daar ook zeker nog de nodige verrassingen. Nu de beurs achter ons ligt en de rust een beetje is wedergekeerd, is het een mooi moment om even terug te kijken op de vijf grootste verrassingen wat betreft de games.

Control


Remedy Entertainment heeft jarenlang exclusief voor de Xbox ontwikkeld, maar met hun nieuwe game stappen ze weer van die exclusiviteit af. In samenwerking met uitgever 505 Games zullen ze hun nieuwe project, Control, ook naar de PlayStation 4 brengen. Deze game draait om Jesse Faden die geconfronteerd wordt met buitenaardse gevaren die de ‘Federal Bureau of Control’ op z’n kop zetten. Velen vinden de dood en Jesse zal met haar nieuw vergaarde krachten tegen de Hiss moeten vechten.

De Hiss is de buitenaardse kracht die de problemen heeft veroorzaakt en in het avontuur zal Jesse gaan uitzoeken wat er is gebeurd. Ook komt ze voor ingewikkelde situaties te staan daar waar het interieur van het eerder genoemde bureau een stuk groter en complexer is dan van buitenaf lijkt. De game heeft ergens wat weg van Past Cure en Quantum Break en met Remedy aan het roer zal het ongetwijfeld een goede, interessant en mooie verhalende game gaan worden.

Sekiro: Shadows Die Twice


Eind vorig jaar kregen we een hele korte teaser trailer van Shadows Die Twice te zien. Was het een nieuwe Dark Souls? Een teaser voor Bloodborne 2? Nee, het blijkt Sekiro: Shadows Die Twice te zijn, een nieuwe game van From Software die verrassend genoeg door Activision uitgegeven zal worden. Sekiro: Shadows Die Twice speelt zich af in een fictieve setting gebaseerd op de Sengoku periode.

Als hoofdpersonage ben je alles kwijtgeraakt en je zint op wraak. Terwijl je bezig bent met je moord en verderf tour, zoek je ook nog naar je meester die door een andere clan gevangen is genomen. De gameplay is ook anders dan je gewend bent van From Software. Het tempo ligt veel hoger, je bent veel flexibeler en ook de vijanden zijn wat dynamischer. Het lijkt een hack ’n slasher, maar het gaat dieper dan dat, omdat je voetenwerk erg belangrijk is en tevens kan je stealth toepassen.

Sekiro: Shadows Die Twice is iets compleet nieuws voor From Software en na jaren van soortgelijke games te hebben gemaakt, is dat vooral de verrassing. Desalniettemin staat From Software bekend om uitdagende games en dat zal met deze game niet anders zijn.

Wolfenstein: Youngblood


Wolfenstein II: The New Colossus is nog geen jaar uit en de laatste uitbreiding is niet eens zo heel gek lang geleden verschenen. MachineGames gaat echter volop door met de franchise en geheel onverwachts werd er een nieuw Wolfenstein deel aangekondigd. In dit nieuwe deel is B.J. Blazkowicz zoekgeraakt in Parijs in de jaren 80 en het is aan zijn dochters om hem op te zoeken.

De wereld wordt nog steeds gedomineerd door de nazi’s, dus ook het Parijs van de jaren 80. De tweelingdochters van Blazkowicz hebben de genen van hun pa en deinzen dus niet terug voor wat moordpartijen. Doordat de held twee dochters heeft, doet MachineGames een leuke draai aan de actie geven. Het is in dit deel mogelijk om het gehele avontuur in coöp te doorlopen, wat de actie absoluut ten goede zal komen. We hebben er weinig van gezien, maar we weten nu al dat het een brute shooter zal worden.

Dat is overigens niet het enige, want Bethesda kondigde ook nog Wolfenstein: Cyberpilot voor PlayStation VR aan. Dus we kunnen straks ook in virtual reality nazi’s gaan knallen.

Jump Force


Bandai Namco heeft zeer veel licenties om mee te werken en dat heeft ons in de afgelopen jaren verscheidene Dragon Ball, Naruto en One Piece games opgeleverd. Al deze games draaiden om de vaste cast uit de anime en manga’s, maar daar komt met Jump Force verandering in. De uitgever gooit namelijk de personages uit de genoemde franchises op één grote hoop om een nieuw gevaar te bestrijden. Het gevaar is nog niet van details voorzien, maar dat het het op de mensheid gemunt heeft is een zekerheid.

Luffy, Goku en Naruto slaan de handen ineen en gaan het gevecht aan. Ze zijn niet alleen, want genoeg anderen schieten ze te hulp en dat zag er in de beelden buitengewoon spectaculair uit. Het is een unieke mix van personages tegen een unieke setting en dat maakt van Jump Force een erg interessante titel. Eens te meer omdat de ontwikkelaar nu een nieuwe grafische stijl toepast die de personages er levensecht uit laat zien en dat doet gelijk al naar meer smaken.

NioH 2

https://youtu.be/vj_dOY2rCmg
Vorig jaar verscheen na een zeer lange ontwikkeling eindelijk NioH. Een game die het goed deed bij zowel de pers als de gamers en uiteraard is een vervolg gewenst. Het eerste deel heeft echter lang op zich laten wachten dus de verrassing was enorm toen NioH 2 plotseling getoond werd bij de E3 persconferentie van Sony. Team Ninja werkt al (een jaar?) aan een vervolg en daarmee hebben fans van het origineel gelijk weer iets om naar uit te kijken.

Er zullen echter wel een paar dingen anders zijn. Zo kan je nu een eigen personage aanmaken, dus het ziet er niet naar uit dat je nog met William Adams – het hoofdpersonage uit het eerste deel – zult spelen. Verder kun je tijdens gevechten ook gebruikmaken van de Yokai krachten en daarmee zal de combat meer uitgebreid en vernieuwend aanvoelen. Veel meer weten we verder helaas nog niet over NioH 2, maar van alle verrassingen was dit degene die we het minst zagen aankomen.

Deze vijf games zijn wat ons betreft de meest verrassende games van de afgelopen E3. Sommigen zijn erg intrigerend, anderen blijken toch wat anders te zijn dan aanvankelijk gedacht en ook zagen we sommige aankondigingen totaal niet aankomen.

Het najaar van 2018 zit al goed vol met diverse mooie games en ook 2019 ziet er veelbelovend uit. Als deze games straks verschijnen, dan kun je ze direct via de PlayStation Store aanschaffen. Je kunt de games veelal pre-loaden, zodat je gelijk aan de slag kan op de dag van verschijnen. Voorbereid zijn om de games in pre-order te plaatsen zodra ze live gaan? Dan kan je PSN tegoed natuurlijk goed gebruiken. Om online te gamen heb je PSN Plus abonnementen nodig en die kan je snel en gemakkelijk regelen via Startselect. Bestel hetgeen je nodig hebt en de code verschijnt in een mum van tijd op je scherm.