Twee maanden geleden werd bekend dat de Nederlandse Kansspelautoriteit verschillende uitgevers had aangeschreven omtrent het gebruik van lootboxes in games. De uitgevers kregen 8 weken de tijd om de zaken aan te passen die in strijd waren met de wetgeving.

Die 8 weken zijn nu verstreken en de autoriteit gaat vanaf vandaag controleren of de vereiste aanpassingen zijn gedaan. Als deze aanpassingen zijn gedaan, dan wordt nagegaan of de aanpassingen voldoende zijn geweest om niet langer getypeerd te worden als kansspel.

Als blijkt dat de aanpassingen niet afdoende zijn, dan volgt de fase van handhaving. De Kansspelautoriteit heeft verschillende middelen om handhaving toe te passen, zo geven ze aan via hun website. Er kunnen bestuurlijke boetes worden opgelegd tot maximaal 830.000 euro en als dat niet effectief blijkt te zijn, dan bestaat er een kans op strafrechtelijke vervolging.

De autoriteit kan momenteel nog niet aangeven wanneer er meer duidelijkheid is over de aangemerkte probleemgevallen. Zodra er wordt overgegaan op handhaving, zal dit bekend worden gemaakt. De NOS meldt echter dat niet iedere uitgever gehoor heeft gegeven aan de Kansspelautoriteit, volgens hen zijn FIFA 18 en PUBG waarschijnlijk niet aangepast.

Het is even afwachten hoe dit zich zal gaan ontwikkelen. EA heeft al aangegeven met FIFA 19 een stuk transparanter te zijn rond Ultimate Team, maar of dat voldoende is moet nog maar blijken. Als we weer iets vernemen over veranderingen en/of opgelegde boetes, laten we het weten.