Gespeeld: Battlefield V – Jarenlang werkt het Zweedse DICE al aan de Battlefield serie en in 2016 gebruikten ze voor de eerste keer de Eerste Wereldoorlog als setting. Dit was meer dan geslaagd te noemen, maar toch was er kritiek vanuit de hoek waar de grootste liefhebbers zitten. De meer tactische gameplay met infanterie en voertuigen werd ingeruild voor meer chaotische confrontaties. Dit viel niet bij iedereen in de smaak. Battlefield V gaat qua setting naar eentje die al in veel shooters is gebruikt, namelijk de Tweede Wereldoorlog. Dat is echter niet het meest opvallende wat we gemerkt hebben toen we recent even met de game konden spelen in de gesloten alpha. Battlefield V lijkt namelijk een deel te worden dat in de kern meer heeft met de eerdere delen dan Battlefield 1. Waarom dat zo is leggen we graag uit in deze hands-on preview.

Nieuwe features zorgen voor meer tactische gameplay

Helaas hebben we de game nog niet op de PlayStation 4 kunnen spelen, toch gaf de gesloten alpha al wel een duidelijke indruk van wat we straks kunnen verwachten. Hetgeen beschikbaar was, waren een tweetal modi: het vertrouwde Conquest en de nieuwe variant van Operations, wat geïntroduceerd werd in de vorige Battlefield. De eerstgenoemde modus verschilt niet veel van wat je kent, maar de meerderheidsregel is nu wel weer aan de orde. In Battlefield 1 telden de tickets omhoog, nu lopen de tickets weer af en hoe meer vlaggen je als team beheert, des te trager het gaat. Dit gaat dus weer op de manier zoals we dat van vroegere delen kennen. Grand Operations is de nieuwe variant van Operations en dit is verspreid over meerdere dagen met daarbij verschillende opdrachten die uitgevoerd moeten worden. Zo dien je op de ene dag een afweergeschut op te blazen met bommen, terwijl je op een ander moment vlaggen moet controleren.

Naast de variatie die moet ontstaan door deze opdrachten, heb je ook verschillende omstandigheden waar je rekening mee moet houden. Het kan dus zo zijn dat je overdag begint, maar op de tweede dag diep in de nacht uit een Dakota moet parachuteren om bij een doel te komen. Hierbij kun je trouwens zelf bepalen wanneer je uit het vliegtuig springt. Hier zit wel een risico aan verbonden, want als je te lang wacht, kun je ook te dicht bij het doelwit komen, wat gevaarlijk is, of je kunt afgeknald worden door het afweergeschut vanaf de grond, wat een tof element is. Het ziet er bovendien erg gaaf uit als je boven het slagveld vliegt, waar je alle actie en ontploffingen van boven aanschouwt. Dit soort dingen dragen absoluut bij aan de sfeer van een episch gevecht en dat komt de beleving ten goede.

Nieuw in Battlefield V is dat je op vaste plekken op de map versterkingen kunt bouwen, zoals zandzakken of zelfs stationaire machinegeweren om het tij te doen keren. Zo kun je meer dekking creëren rondom tactisch belangrijke locaties om met je team progressie te boeken en een stap dichterbij de overwinning te komen. Het bouwen zelf gaat allemaal met de zogenaamde toolbox die elke soldaat bij zich draagt en de Support klasse bouwt in deze dan net even wat vlotter. Het bouwen zelf gaat prima en het was vooral in Grand Operations effectief. Hiermee kun je namelijk kortstondig een verdediging opzetten, zodat je kan hergroeperen. Hierna kun je dan gezamenlijk als team proberen door te breken naar de volgende linie. In Conquest vergaten we deze nieuwe feature vrij vaak, omdat je dan meer van vlag naar vlag aan het lopen bent. Het is dan ook de vraag of het in elke modus evenveel invloed zal hebben, buiten dat draagt het wel bij aan de meer tactische gameplay en de dynamiek van de potjes, omdat de game je nu de ruimte biedt om dekking te creëren in hachelijke situaties. In de op de E3 aangekondigde Royale modus zal dit ongetwijfeld een nog meer prominente rol krijgen.

blank

Waar je richt, daar raak je ook echt

Eén van de terugkerende punten waar liefhebbers van Battlefield vaak over struikelden in de vorige installatie, was de willekeur waar je kogels soms terecht kwamen. Sommige wapens waren zo onvoorspelbaar op bepaalde afstanden dat als je maar een klein beetje bewoog, je ze niet altijd kon vertrouwen in gevechten. DICE streeft ernaar om spelers in Battlefield V hier meer controle over te geven. Het principe moet zijn dat waar je richt, dat de kogels daar ook terecht moeten komen. Dit is dan vooral van toepassing bij de eerste lading kogels uit het magazijn en nadien zal de terugslag meer impact hebben. Bij de eerste kennismaking met de game was dit in positieve zin merkbaar en we hadden ook het gevoel dat we meer constant accuraat waren met de beschikbare wapens. Het was zelfs mogelijk om met wapens van de Assault klasse op langere afstanden vijanden neer te schieten, zolang we niet voluit de trekker ingedrukt hielden. In dat opzicht is de accuraatheid van de wapens een verademing te noemen, want de verandering is erg goed merkbaar.

Snipen vereist meer skills

In vergelijking met Battlefield 1 bieden de accurate wapens al een groot verschil, maar er zijn meer aspecten grondig aangepast. Voor het snipen had DICE iets nieuws verzonnen in het vorige deel en dat was de zogenaamde ‘sweetspot’ mechaniek. Op bepaalde afstanden hoefde je alleen een tegenstander op zijn lichaam te raken en dan was deze al dood. Als je maar binnen de effectieve afstand bleef, dan wist je dat het goed zat. In Battlefield V zal snipen meer van je vragen, want alleen headshots leveren kills op als een tegenstander volledige health heeft. Daarnaast is het 3D spotten waarmee je voor jezelf of voor andere teamleden een speler kan markeren nog amper aanwezig. Het gevolg is dat je nu nog meer moet opletten en moet communiceren met je teamgenoten.

blank

Minder munitie en reviven duurt te lang

Een nadeel hiervan is ook dat piloten een stuk minder goed kunnen zien waar de vijanden zitten en hierdoor kun je dus minder schade aanrichten vanuit de lucht. De spelers die non-stop gedood werden door ervaren piloten in Battlefield 1 zullen hier anders over denken, maar het is wel iets dat goed merkbaar is tijdens het spelen van Battlefield V. Het gebrek aan het spotten van vijanden draagt aan de andere kant ook wel weer bij aan de meer tactische elementen die Battlefield V bevat en dat is iets wat wij erg graag zien. Verder dien je ook rekening te houden met de munitie, want je draagt als infanterie nu een stuk minder bij je. Gelukkig is er de Support klasse die je van kogels kan voorzien en je kunt dit ook van gedode vijanden krijgen die dit laten vallen. Voertuigen en vliegtuigen hebben verder ook een beperkt aantal kogels en kunnen dit bijvullen op bepaalde punten.

Voor de infanterie zijn er tevens vaste locaties op de map waar je munitie kunt pakken alsook health. Bij dat laatste is overigens wat veranderd, want je krijgt je health niet automatisch meer terug. Hier spelen de Medics weer een belangrijke rol in of je moet dus zo’n locatie opzoeken. Als je dan toch neergeschoten wordt dan zul je weer overeind geholpen moeten worden, maar dat werkte nog niet helemaal. Als je namelijk dodelijk geraakt wordt, lig je op de grond en zie je eerst wat de speler doet die jou heeft neergeschoten. Vervolgens kun je al liggend op de grond aan je medespelers om een revive vragen, of juist niet om dood te kunnen bloeden. Dit kost vooralsnog echter teveel tijd en dat haalt het tempo een beetje uit de game.

blank

Waar je ook voor kiest, je wilt gewoon snel weer terug in de actie duiken, maar in de speelsessie zaten we soms bijna een halve minuut in een scherm te wachten en dat is te lang. Het reviven is ook wat gewijzigd ten opzichte van Battlefield 1, want als Medic kun je redelijk vlot iemand overeind helpen, maar een revive door een andere klasse duurt nu wat langer. Ja, inderdaad andere classes hebben nu ook de mogelijkheid om je te reviven, mits ze in je squad zitten. Dit ging echter lang niet altijd even soepel, omdat we echt op zoek moesten naar de juiste plek om de revive te activeren daar waar dat direct zou moeten werken als je in de buurt van een andere speler komt. Puntjes van kritiek die DICE ongetwijfeld nog zal aanpassen alvorens de release.

Iets te veel sneeuw

Hetgeen waar DICE ook nog even naar moet kijken zijn de soms wat overdreven weerseffecten, zoals rond dwarrelend sneeuw dat iets teveel aanwezig is, waardoor het zicht belabberd wordt. Het gebeurde daarbij ook dat de sneeuw in de huizen te zien was, daar waar de huizen nog volledige intact waren. Ook heeft DICE er nog wel eens een handje van om bepaalde ruimtes in huizen zo donker te maken, dat je verrast wordt door tegenstanders. Verder was het in gebouwen nog wat lastig om vijanden te vinden door bepaalde aanwijzingen via de audio te volgen, zoals voetstappen. Dit viel direct op, omdat het juist zo goed werkte in Battlefield 1. Als laatste waren er nog wat bugs en glitches te bespeuren bij de meer uitgebreide destructie van panden, het bouwen van versterkingen en de nieuwe manier van door de ramen springen, maar over het algemeen liep Battlefield V prima in deze vroege staat en het was vooral erg fijn om te spelen.

blank

Voorlopige conclusie

De betere controle die je nu hebt bij het schieten en waar kogels landen, heeft er voor gezorgd dat we ons goed hebben vermaakt met de eerste potjes Battlefield V. Hoewel het een vroege versie betrof, zien we zeker het potentieel van de game en wat DICE allemaal voor ogen heeft om te doen met deze shooter. Het moet een meer tactische ervaring worden, waarbij skills en samenwerking belangrijker zullen zijn en dat zonder de epische momenten links te laten liggen. De vernieuwing met betrekking tot het reviven heeft nog wat werk nodig, net zoals de audio in gebouwen, wat nog niet van het Battlefield 1 niveau is. Afgezien van dat zag het er prima uit, de sfeer is goed en de wapens zijn fijn. Kortom, laat die volgende speelsessies met Battlefield V maar snel komen, want we zijn razend benieuwd naar de rest van de game.